Crăciunul este probabil singura sărbătoare care are puterea de a depăși barierele societății și de a uni sufletele, independent de afinitatea politică, culturală sau apartenență religioasă. Modul în care este celebrat diferă în funcție de zonă, obiceiurile și tradițiile specifice culturilor reprezentând în sine un tablou viu colorat. Pentru a putea cunoaște multitudinea de tradiții putem arunca o privire în jurul globului și putem să ne lăsăm cuprinși de magia sărbătorilor.
Începem această călătorie din Israel, mai exact din orașul Bethleem, acesta fiind centrul sărbătorilor de Crăciun. În ajun, turiştii şi localnicii invadează bisericile şi urmăresc tradiţionala procesiune religioasă, care începe cu parada poliţiştilor, pe cai arabi, urmaţi de un bărbat care duce în spate o cruce uriaşă. O țară în care tradițiile păstrate sunt total diferite de cele cunoscute de noi, românii, este Elveția, unde Samichlaus (Moş Crăciun) are întotdeauna şi sarcina de a aduce şi bradul în casele oamenilor, un obicei care se păstrează încă din anul 1775. Un alt obicei al elveţienilor este „Parada ridichilor luminate”: copiii ajutaţi de părinţi scobesc cu mare grijă câte o ridiche mare, pe care apoi o împodobesc cu diferite crestături şi forme, mai ales cu steluţe şi brăduţi. În ridichea astfel împodobită micuţii elveţieni pun o lumânare şi poartă ridichea ca pe o faclă, de obicei către şcoala unde învaţă, unde copiii reuniţi cântă în cor melodii tradiţionale. De asemenea, Lituania are un obicei, conform căruia Moș Crăciun aduce daruri timp de 12 zile, începând cu Ajunul, acestea fiind puse sub brad pentru fiecare membru al familiei. În ceea ce privește Marea Britanie, în ziua de Crăciun nu circulă niciun mijloc de transport în comun, nici trenuri, nici metrou, nici autobuze, asta, categoric spre fericirea taximetriştilor care fac bani frumoşi practicând tarife exorbitante.
La vecinii bulgari, Crăciunul, numit „Koleda”, începe la miezul nopţii, iar atunci tradiţia spune că fetele tinere pregătesc o pâine specială („Krava”), coaptă pentru colindătorul favorit – „Koledarii” – tineri necăsătoriţi, costumaţi cu haine tradiţionale, care ţin în mâini un baston mare din lemn de stejar sculptat – „Koledarka”, fac înconjurul satului şi se opresc în fiecare casă pentru a ura şi pentru a primi cadouri. Sărbatoarea Crăciunului durează pâna în zori.
Și polonezii sărbătoresc într-un mod special Crăciunul – în ajun, copiii aşteaptă ivirea primei stele pe cer, anunţând momentul în care cina poate să înceapă. Există obiceiul ca pe masă să fie aşezat întotdeauna un tacâm în plus pentru un eventual vizitator neaşteptat. În ziua de Crăciun, copiii se deghizează în magi, diavoli, îngeri şi păstori şi merg din casă în casă, primind bani şi prăjituri.
Una peste alta, Crăciunul este cea mai așteptată sărbătoare a anului, devenind ocazia prielnică de a împărtăși cu cei dragi bucurie și căldură sufletească. Astfel că, indiferent de locul în care vă găsește Nașterea Domnului, amintiți-vă că bucuria și dorința de a primi și oferi voie bună.
Citiți principiile noastre de moderare aici!