De regulă, Sâmbăta Mare este ziua în care se sacrifică mielul, care în tradiția creștină îl simbolizează pe Iisus Hristos. Așa cum Iisus a fost numit „Mielul lui Dumnezeu”, sacrificiul său este evocat de obiceiurile din această zi.
Pe masa festivă de Paști se regăsesc preparate tradiționale din miel, cum ar fi drobul, stufatul, borșul de miel sau friptura.
Cu toate acestea, principalul accent în Sâmbăta Mare nu cade pe mâncare, ci pe purificare și pregătire spirituală. Un obicei important este primenirea hainelor, căci la fel ca apa, hainele curate au un rol purificator. De altfel, încă de la începutul Postului Mare, gospodinele lucrează la croirea unor cămăși noi pentru întreaga familie, pregătindu-le să fie purtate în ziua Învierii.
Seara, gospodinele fac coșuri speciale pe care le duc la biserică pentru slujba de Înviere. În mod simbolic, aceste coșuri conțin ouă roșii, pască și cozonac, lumânări, dar și alte alimente și obiecte tradiționale. Înainte de miezul nopții, credincioșii pornesc către biserică cu aceste coșuri, unde primesc lumină, semn al Învierii.
Diseară, la ora 24, credincioșii pot participa la Slujba Învierii Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Duminică, 5 mai, de la 9:30, aici va avea loc Sfânta Liturghie arhierească, iar de la ora 17 a doua Înviere urmată de Concertul Corului Catedralei Mitropolitane.
Pe aceeași temă:
Mănăstiri aflate nu departe de Timișoara unde puteți participa la slujba din Noaptea de Înviere
Citiți principiile noastre de moderare aici!