Arhanghelii Mihail şi Gavriil sunt patronii casei, ard păcatele adunate de oameni şi purifică, prin post, conştiinţele. Arhanghelii sunt consideraţi păzitori ai oamenilor pe tot parcursul vieţii sunt consideraţi patronii caselor ce purifică prin post cugetul. În zonele de munte, Arhanghelii sunt patronii turmelor de oi. Tradiţia ne arată cum ciobanii făceau o turtă din făină de porumb, “turta arieţilor” (berbecilor), fiind purtătoare de fertilitate. Turta se arunca de hramul Arhanghelilor Mihail şi Gavriil în tarlaua oilor împreună cu slobozirea berbecilor în turmă. Daca aceasta cade cu faţa în jos este motiv de supărare, oile fiind sterpe iar dacă se aşează cu faţa în sus, urma un an cu mulţi miei fătaţi.
Tot în această sărbatoare se fac praznice pentru sufletele morţilor, aprinzandu-se câte o lumânare şi pentru cei vii ca să aibă asigurată lumina de veci. Arhanghelii au închinată şi o vară, “vara arhanghelilor”, reprezentată de 3-4 zile senine şi călduroase între 8 noiembrie şi Crăciun.
Se spune că Arhanghelul Mihail este cel care eliberează Soarele şi Luna din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură, la eclipse. Are putere şi asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamăreaua, care vrea să dea drumul gerului pe pamant, acesta nelăsând-o.
De asemenea, Gavriil este perceput drept un ocrotitor al mamelor şi al fecioarelor, dar şi al pruncilor şi al copiilor. Este infăţişat adesea ca ţinând în mâna un crin sau o calimară şi o pană, simboluri ale rolului său de mesager, dar şi al purităţii sale şi al iubirii faţă de adevăr. Arhanghelul Mihail este investit cu puterea de a lupta împotriva diavolului, acestuia fiindu-i incredinţată misiunea de a păstra cheile raiului. Tradiţia spune că Arhanghelul Mihail este cel care stă la căpătâiului unui om atunci când acesta trage sa moară. Dacă persoana suferindă se va vindeca, Arhanghelul Mihail se va afla la picioarele acesteia. Dacă momentul morţii a sosit cu adevărat pentru acea persoana, Mihail se va aşeza la creştetul acesteia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!