Vă reamintim că în urmă cu două zile, o ambulanță SMURD a ajuns pe liniile de tramvai și a blocat circulația mijloacelor de transport în comun zeci de minute, timp în care medicii au reușit să readucă la viață un bătrân care locuiește într-un imobil din Piața Sf. Gheorghe și care intrase în stop cardio-respirator.
În mod normal, ambulanțele, mașinile de pompieri și poliție ar trebui să aibă acces neîngrădit. Nu și în zona Sf. Gheorghe, unde nimeni nu s-a gândit să monteze o barieră sau un sistem telescopic ce poate fi activat doar de reprezentanții serviciilor de urgență.
În lumina celor întâmplate în clubul Colectiv din București, unde 27 de persoane și-au pierdut viața într-un incendiu, iar accesul autovehiculelor de intervenție a fost îngreunat, este evidentă nevoia unui astfel de sistem și în zona Cetate, care are și cea mai mare densitate de cluburi din Timișoara.
Chiar înainte de tragedie, vineri, întrebat de reporterul Tion.ro dacă a fost gândit un astfel de sistem în zona Cetate, primarul Nicolae Robu a răspuns: „Au fost prevăzute (locuri speciale de acces pentru autovehiculele de urgență – n.r.) și este obligatoriu să fie prevăzute. Am înțeles că au fost niște discuții în aceste săptămâni, nu știu să vă spun, dar sunt niște norme aplicabile. Aici nu merge după bunul plac al proiectanților. Dacă cumva au avut scăpări în proiect, evident că se impune o revizuire încât să se poată interveni în regim de urgență de către salvare, așa cum prevede legea”
Putem doar spera că această revizuire va avea loc, cel puțin în Piața Sf. Gheorghe, iar autoritățile publice locale vor informa și serviciile de urgență pentru ca acestea să aibă planuri de intervenție dinainte stabilite.
Articole pe aceeași temă:
Dar ambulantele unde parcheaza in Cetate? Circulatia tramvaielor blocata de salvarea unei vieti
Citiți principiile noastre de moderare aici!