În urma propunerii ministrului Mediului, Cornel Alexe, în ședința de săptămâna trecută a Guvernului României s-a discutat transmiterea unor suprafețe de pădure din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor în domeniul public al Timișoarei, respectiv în al Sucevei. Solicitările veneau inițial de la diverse administrații publice din țară. Numai că proiectul nu a fost votat și nu s-a transformat în hotărâre de guvern. Mai sunt câteva detalii de pus la punct, deși legea în baza căreia ar urma să se facă transferul datează de doi ani.
„Proiectul a rămas în analiză, pentru armonizarea unor chestiuni de ordin tehnic între inițiatori, adică Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării, respectiv Ministerul Finanțelor și Justiției. Suntem încrezători că aceste aspecte vor fi rezolvate în scurt timp astfel încât transferul să fie realizat”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
De altfel, la ultima vizită în Timișoara, ministrul Costel Alexe a spus că încă nu au fost rezolvate toate detaliile cu Ministerul Justiției.
Primăria are doar 50 de hectare
Se discută încă de opt ani, adică din 2012, despre transferul Pădurii Verzi la Primăria Timișoara, municipalitatea fiind dispusă să facă chiar și un schimb, să cedeze către Romsilva suprafața forestieră pe care o are la marginea județului Timiș, în zona Jdioara-Criciova. Timișoara ar trebui să primească o suprafață de 585,57 hectare, urmând să devină „stăpână” pe toate cele 683 de hectare pe care se întinde Pădurea Verde. Acum doare doar în jur de 50 ha.
Transferul ar trebui să fie făcut în baza Legii 220/2018, care spune că „se pot transmite, cu titlu gratuit, unele suprafețe de fond forestier (…) din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale, în scopul realizării amenajărilor necesare pentru realizarea pădurilor-parc”.
Aceeași lege spune că Primăria Timișoara este obligată ca, în termen de cinci ani de când va primi pădurea, să amenajeze alei și piste de biciclete, zone de promenadă cu trasee pietonale, să monteze bănci și să instaleze iluminatul public. În primii doi ani trebuie să pregătească documentația și să finalizeze procedurile de execuție.
Reprezentanții primăriei spuneau recent, la o vizită a ministrului mediului, că nu se știe exact ce suprafață ar urma să devină pădure-parc, însă transferul ajută și la extinderea Grădinii Zoologice, grădină în care nu s-au prea făcut investiții în ultimii ani.
Articole pe aceeași temă:
Primăria Timișoara încearcă iar să preia toată Pădurea Verde. În 5 ani trebuie să facă pădure-parc
Trimite articolul
XDaca stati-n casa si ramane actualu’ drujbist mai ramane maxim 30% din ea in 6 luni.
armonizarea unor chestiuni de ordin tehnic = inca nu s-a distribuit spaga in armonie cu riscul asumat de toti cei implicati in viitoarea distrugere a padurii
-
exact la aia ma gandeam si eu… :)))
SA PLECE ROBU!
SA RAMANA COPACII!
pai din moment ce in oras nu mai avem ce sa facem pentru ca e totul e pus la punct, CURat, frumos, cat de cat, elegant, de sa nu ne extindem, nu? sunt copaci frumosi si in padurea verde, nu doar in pietele si bulevardele din tm.
Daca ajunge padurea verde pe mana lu Robu, o s-o taie toata garantat
Padurea! padurea! sa nu i-o dea, lui Robu si sleahta sa! :))
Mai glumim dar trebuie conditii stricte, ce constructii si amenajari se pot face, cat se poate defrisa pentru piste de biciclete etc sa nu ne trezim cu un Continental in mijlocul padurii sau un dezvoltator imobiliar prieten ca vrea o constructie acolo sau ca Primaria e generoasa si doneaza teren din padure pentru interese obscure.
…„armonizarea unor chestiuni de ordin tehnic” inseamna reglarea lantului la drujbe de primaru-n functie 😉
Gradina zoologică arată jalnic. Nu dați pădurea pe mâna unor incompetenți care în frunte cu un nesimțit distrug totul în jurul lor. Ieșiți la vot că ăștia trebuie să plece!
O sa se intample ca si balta de pe str Lacului -Danbovita. Si acolo au trecut terenul cu balta in proprietatea SRI,dupa care au concesionat pe 99 de ani terenul la baietii destepti din SRI.care si.au construit hotel,case si restaurante.
-
#Ca si cu… bv.Dambovita
Doamne ferește! La mania lui Robu de a tăia copaci, mai asta ne trebuie! Nu vedeți ce a făcut din Timișoara? Dar bine că îi lasă pe cei uscați !! Pt ăia nu are ochi. Ăia uscați nu deranjează , nu ?? Gospodar adevărat!
E clar.O sa ajungă pe mâna firmelor care cică administrează parcurile dar din luna martie u sunt în stare să finalizeze lucrările la parcul de la lângă Loga, și ei vor să transforme o pădure de 700 ha într-un parc și asta în 5 ani!. Firmele sunt binecunoscute, Rogera și GreenForest parcă. Familia care deține Rogera are 4 vile în zona Lipovei și plozii au mașini de zeci de mii de euro, la 23 de ani. Pt aceasta familie a închis Robu șoseaua, acum câțiva ani. Știu că stau aici în Lipovei și ii văd de la geam ce imperiu și-au ridicat, din lucrări cu statul evident. Ăștia au impresia că tot le aparține în frunte cu primarul și evident cu SRI-ul, transformat în KGB și axat pe epurări și eliminarea unora și promovarea altora. Se vede de la o posta politica serviciilor.
Motivul este clar, peste noapte primaria o sa respecte mp/ locuitor si nu o sa fie amendata. Padurea verde nu ar trebui sa treaca sub primarie. Marele primar sa faca si sa intretina spatiile verzi existente. nici sa le mature nu e in stare, lucrari facute in bataie de joc…
Interes enorm pentru asa zisi dezvoltatori imobiliari ! Padurea Verde a ramas singurul plaman al orasului Timisoara ,imbacsit de firma Continental. Trebuie extirpat si ce a mai ramas .