Timișoara are opt săli de cinema: Cinema Dacia de pe str. Burebista 7, Cinema Timiș – de pe Bd. Revoluției 7, Cinema Victoria – de pe Ciprian Porumbescu 2, Cinema Arta (inclusiv grădina de vară) – str. Iancu Văcărescu 18, Cinema Unirea – str. Mureș 3, Cinema Fratelia – str. Izlaz 40 și Cinema Freidorf – str. Andreescu 97, dar și Cinema Studio, care a avut un regim mai special.
Povestea recentă a cinematografelor Timișoarei a început în decembrie 2017, când municipalitatea a semnat cu RADEF protocolul de predare-primire pentru cele șapte foste săli de cinema. Primăria s-a și judecat cu România Film, iar în primăvara lui 2018 a reușit să preia și cel de-al optulea cinematograf. Majoritatea erau fie ruine, fie sedii pentru diverse firme, iar singurul care funcționa era Cinema Timiș.
Pași mici spre transformări
De mai bine de doi ani curge cu promisiuni din partea primăriei, dar realitatea este că lucrurile abia se mișcă. Primarul Timișoarei nu ratează însă niciun moment să nu laude reușita municipalității de a prelua sălile de cinema și planurile pentru transformarea lor în adevărate centre culturale. La aproape doi ani și jumătate de la preluarea ultimului cinematograf, cel mai aproape de transformare este doar unul din cele opt.
Dacă vă întrebați ce a reușit să facă primăria cu cele opt săli de cinema, ar trebui să știți că întâi de toate s-a făcut curățenie. Anul trecut, municipalitatea a dat 44.000 de euro unei firme care să se ocupe de igienizarea clădirilor.
Tot în 2019, adică un an mai târziu de la preluarea sălilor, s-au făcut primele licitații pentru transformările promise, pentru Timiș și Fratelia – faza DALI + proiecte tehnice. Nimic rău până aici, numai că tot în 2019 au fost semnate și contractele, cu Archistudio pentru Cinema Timiș și cu Rheinbrucke pentru Cinema Fratelia. A fost nevoie și de verificarea proiectelor, așa că s-au făcut licitații și pentru serviciile de verificare. Proiectul tehnic pentru Cinema Roxy din Fratelia este verificat de Bau Proiect, iar pentru Cinema Timiș a fost o singură ofertă, de la Timișoara Architecture, la a patra licitație, pentru că primele trei au fost anulate.
Timiș și Fratelia, de un an la proiectare
Cinema Fratelia are indicatorii tehnico-economici aprobați în consiliul local, faza DALI, încă din februarie 2020. Lucrările de transformare sunt estimate la 7,74 milioane de lei cu tot cu TVA.
Și Cinema Timiș are indicatorii tehnico-economici, faza DALI, aprobați din mai 2020. Viitorul „centru multifuncțional pentru activități culturale” ar trebui să coste peste 24 de milioane de lei, iar lucrările ar trebui să dureze 20 de luni, din care 13 execuția efectivă. Este cea mai scumpă transformare. Abia se lucrează acum la proiectul tehnic, la un an de când a fost semnat contractul pentru proiectare.
Constructor pentru cinema Victoria
Transformarea sălii de cinema din zona Bălcescu este cea mai avansată. Primăria a reușit să pornească în februarie 2020 licitația pentru execuție. Adică îi caută constructor. Patru firme au depus oferte, iar în curând ar trebui să aflăm câștigătorul, pentru că evaluarea tehnică e gata din iunie. Diriginte de șantier este Iatan DM Expert. Municipalitatea a pus la bătaie 9,09 milioane de lei cu tot cu TVA, iar 4,6 milioane de lei ar trebui să vină de la guvern, prin angajamentele pentru TM2021. Lucrările ar trebui să țină 12 luni.
Dacia, spre execuție
Cinema Dacia este tot la faza licitației de execuție, din aprilie 2020. Au fost depuse cinci oferte, dar evaluarea acestora nu a început deja. Nouă diriginți de șantier vor lucrarea, dar nici aici nu este gata procedura pe SEAP. În acest caz, primăria a pus la bătaie 13,7 milioane de lei cu tot cu TVA, din care 6,3 ar trebui să vină de la guvern, iar lucrările ar trebui să țină tot 12 luni.
Cinema Studio și documentația donată
Ultimul cinematograf ajuns la primărie, Cinema Studio, are toată documentația pregătită. Aceasta a fost donată de o firmă de asigurări care a lucrat în parteneriat cu mai multe organizații. Investiția este estimată la 17,7 milioane de lei cu TVA, iar primarul susține că licitația va fi pornită chiar în luna august, iar în toamnă se va lucra deja. Nu a specificat toamna cărui an.
Două săli uitate?
Am vorbit deja despre stadiile transformării în cazul Cinema Studio, Cinema Dacia, Cinema Victoria, Cinema Timiș și Cinema Fratelia. Au mai rămas Arta, Unirea și Freidorf. Cinema Arta a ajuns la Teatrul Maghiar, care se va ocupa de renovare cu bani de la PMT și Guvernul Maghiar, dar și cu fonduri europene. Despre sălile Unirea și Freidorf nu se spune nimic.
Pe lângă laude și promisiuni și pași mici spre renovări, Primăria Timișoara este obligată să transforme fostele cinematografe în spații culturale, ca angajament pentru TM2021. Dacă TM2021 va fi decalat spre 2023, atunci municipalitatea are șanse să aibă măcar unul sau două cinematografe funcționale. Rămâne de văzut și de unde va găsi bani să le renoveze pe toate, mai ales în condițiile în care sunt promise și mari investiții în infrastructură: Pasajul Solventul, Podul Jiul.
Articole pe aceeași temă:
S-a terminat etapa documentelor. Poate începe reabilitarea fostului Cinematograf Arta din Iosefin
Trimite articolul
Xpai eu ce v-am zis….e doar campanie electorala…deaia se face tam tam pe subiectul centrelor culturale si cinemtografelor de arta..
in realitate p*** investitii si p*** intentii, doar vorbe goale
intre timp la cluj au terminat a cincea parcare etajata….cam asta e diferenta dintre boc si trotinetaaa
-
Sa mai zicem de Oradea? De Brasov? De sectoarele din bucuresti? Am vazut ca primaria sectorului 1, cu un buget un pic mai mic ca al timisoarei se apuca de ditamai, mega spitalul!
Dar hei, nu ei l-au votat pe robu, noi l-am votat!
Primaria nu si-a platit factura la gaz pentru Colterm si penalitatile sunt de 1,4 milioane euro, suma care, daca am inteles eu bine, inca nu e platita. Si ne lansam in promisiuni de miliane de euro. Nu trece saptamana sa nu apara un nou plan, promisiuni de bulevarde, pasaje, sali de sport, parcuri, etc. Nu ati fost in stare sa lichidati tantarii, dar ati facut superproductie filmata din drona despre stropirea strazilor cu dezinfectant ca sa nu se mai imbolnaveasca rotile masinilor pe cand nu era nimeni pe strada. Azi se zice ca daca esti afara cu masca la 2 metri de un om bolnav nu iei Covid-ul.
Pentru ce să renoveze cinematografele? De acolo nu vor scoate mare lucru iar în interiorul lor nu se pot face mititei și cârnați, așa că nesimtitul din fruntea primăriei împreună cu acoliții lui vor continua să cheltuiască banii publici aiurea. ( Nu pentru mult timp. Vin alegerile peste noi. Tic-tac vopsitule!)
Toate spatiile astea trebuiesc vandute, iar cu banii obtinuti din vanzare si cu ce promisi pentru investitie trebuie facut un spital sau un centru de batrani si oameni ai strazii! Asta inseamna sa faci ceva pentru comunitate, nu “centre culturale” la care vor merge 20 de oameni sa vada o banana legata cu scotch!!!!
Povesti de ametit electoratul, si chiar daca vor fi gata candva, vor fi niste muzee inutile Sunt zeci de cinematografe goale in mall-uri, plus atatea posibilitati de a vedea acasa ce filme doresti.
Aceste sali de cineva au fost bune cineva, atunci cand lumea nu avea altceva ai nu existau Alternative la petrecerea timpului liber. Azi nu se maiduce lumea lafilm. Toate scedte visuri cu reabilitarea salilor este numai favuta ca sa se ia ceva bani, legal, pentru ceva ce nu mai trebuie. Studiile astea, proieczele astea, toate Costa. Bani. Ce le incaseaza cineva. Salat de cineva nu ne trebuie, am stat zeigt dr ani cu ele inchide si nimeni nu a planst de Dorel lor. Dai daca se vor face una doua , ca toate sagte nu se vor realiza, ich numai proiectele da, deci so daca una, doua es vor realiza, ele vor sta goale, so vor fi numai gauri kehre la bugetul timisoarei. Numai sei si personalul de acolo o vor duce bine. Bugetsri cu norma intreaba care au rentabilitate 2%. Peste tot in lume cinemaurile dau alimentara, numai la Timisiara e minunata, se vrea sali de cineva.