Timișorenii care locuiesc pe str. Anton Seiler aproape de malul Begăi și Pasajul Jiul au trimis o scrisoare deschisă primăriei, nemulțumiți că pe terenul fostei fabrici de pălării Paltim ar urma să se ridice mai multe construcții destul de înalte și, spun ei, „un adevărat zid de aproximativ 23 de metri pentru toate casele existente pe str. Anton Seiler și o nouă arteră intens circulată într-o zonă liniștită”. Au avut întâlniri și cu primarul, care ar fi dat dovadă de completă înțelegere și le-a promis o dezbatere publică. Numai că dezbaterea va avea loc în mediul online, iar oamenii se tem că primăria le va ignora cerințele.
Proiect de 52 de milioane de euro
Dezvoltatorul imobiliar este firma belgiană Speedwell, care a început deja demolarea vechilor clădiri pentru un nou ansamblu mixt de birouri și locuințe în valoare de 52 de milioane de euro. Potrivit unui comunicat emis de investitor, proiectul Paltim prevede 287 de apartamente, 13.000 mp spații de birouri și 2.000 mp spații de retail și servicii: magazine, cafenele și un club de fitness. Se dorește și renovarea unor clădiri abandonate, o veche vilă monument și o secțiune a fostei fabrici.
Conform PUZ, regimul maxim de înălțime pentru construcțiile propuse este de P+7 cu etaj retras și mansardă, spre Bd. Republicii. Regimul de înălțime este diferit, iar zona prevăzută pentru clădirile de locuințe se află în sudul celei mai înalte clădiri.
Potrivit planului urbanistic zonal, clădirea de locuințe dinspre str. A. Seiler va fi realizată în trepte – de la 2S+P+Mez+3E înspre str. A. Seiler la 2S+P+Mez+5E+Er/M înspre curtea interioară.
Clădirea monument istoric aflată înspre Splaiul Titulescu va fi reabilitată și i se va păstra regimul de înălțime de D+P+1E+M, urmând să fie folosită pentru servicii mixte și locuire.
Clădirea de locuințe dinspre str. Jiul va avea șapte etaje, cu regim de înălțime de maximum 2S+P+Mez+7E.
Documentația spune că imobilul de birouri ce se va construi pe partea nordică a terenului spre Bd. Republicii „va funcționa ca o barieră fonică pentru zona de locuire” și că va avea o înălțime maximă de 2S+P+Mez+7+Er.
Timișorenii de pe Seiler: „Marele zid sau despre cum ni se neagă dreptul la viața privată”
Totul a început în toamna anului 2019, când reprezentanții primăriei îi anunțau pe locatarii de pe str. Anton Seiler, printr-un afiș, că sunt invitați la o discuție legată de un viitor proiect imobiliar situat pe terenul unde a fost amplasată fosta fabrică de pălării Paltim. Au mers la întâlnire și au vorbit cu investitorii, dezvoltatorii, arhitectul proiectului și un reprezentant al primăriei.
După ce au analizat proiectul propus, oamenii au cerut o regândire a acestuia. Motivul?
„În forma prezentată atunci însemna că pe strada noastră urma să se ridice un zid, iar traficul auto să se intensifice vizibil, având în vedere că urmează să se construiască atât o zonă rezidențială, cât și una de birouri și una comercială”, spune Cătălina Jahn, reprezentanta locuitorilor de pe Seiler.
Timișorenii au propus realizarea unor retrageri „mai generoase” de clădiri care urmează să fie construite pe strada lor, „astfel încât să nu fie luat cu totul dreptul la viața privată”.
„Discutăm de o înălțime propusă de 23 de metri, în condițiile în care în zona noastră există un regim de înălțime de p+1”, transmit aceștia.
Au cerut și sens unic pe stradă pentru calmarea viitorului trafic, dar și mutarea intrării și ieșirii din garajele subterane pe str. Jiul, pentru că, spun ei, pe str. Seiler sunt mai multe case istorice.
„Trebuie menționat faptul că pe strada Anton Seiler există mai multe case istorice ale căror proprietari se tem că structura acestora va fi grav afectată de lucrările care urmează a fi demarate. Ele fac parte din ansamblul urban «Str. Anton Seiler» din Cartierul Iosefin, declarat monument istoric, având codul LMI TM-II-a-B-06112. Ansamblul este format din clădirile situate pe frontul de vest al străzii Anton Seiler, numerele 1–11. Zona este importantă din punct de vedere istoric prin cele trei clădiri situate la numerele 3–7, proiectate de Eduard Reiter”, se mai arată într-o scrisoare transmisă de locuitorii din zonă.
Oamenii spun că au primit un răspuns „politicos” de la cei implicați și că cerințele lor au fost ignorate în totalitate. Au depus apoi o scrisoare la primărie, semnată de majoritatea proprietarilor de locuințe de pe stradă, prin care au transmis că nu sunt de acord cu proiectul imobiliar în forma prezentată. Au cerut alte soluții. Au fost însă duși cu zăhărelul prin mai multe e-mailuri „lipsite de substanță”.
Dezbatere online, dar neanunțată
Prin urmare, pe la începutul acestui an, au decis să angajeze un avocat și au mers în audiență la primarul orașului. Toate bune și frumoase, edilul-șef „și-a arătat completa înțelegere”, dar apoi au mers și investitorii în audiență. Au plecat și ei „la fel de mulțumiți și recunoscători”. A avut loc încă o audiență, de data aceasta comună, iar oamenilor li s-a promis o dezbatere publică, care va avea loc în cele din urmă în mediul virtual.
„Cea de-a treia audiență s-a ținut împreună cu toate părțile, de data asta cineva trebuia să plece nemulțumit și aceștia, evident, nu au fost investitorii, ci noi – cetățenii orașului, plătitorii de taxe, proprietarii de case istorice. Soluția noastră: o dezbatere publică, pe care am cerut-o de nenumărate ori, din primăvara acestui an și până acum, dar de fiecare dată ne-am lovit de tergiversările Primăriei. Cu toate acestea, după mai multe insistențe, miercuri 29 iulie, dezbaterea cerută de noi va avea loc în mediul online”, mai povestește Cătălina Jahn.
Locuitorii din zonă nu-și pun deloc baza în dezbaterea online care nici măcar nu a fost anunțată public de primărie.
„Se pregătește tăiere copacilor din zonă, realizarea unui adevărat zid de aproximativ 23 de metri pentru toate casele existente pe strada Anton Seiler și o nouă arteră intens circulată, într-o zonă liniștită a Timișoarei.
Absolut nimeni nu stă în calea dezvoltării orașului, ne dorim o Timișoara modernă, adaptată la standarde internaționale – dar înainte de orice, ne dorim ca administrația publică să înțeleagă cât de prețioasă este viața intimă a cetățenilor și cât de important este să țină cont și de interesele noastre, nu doar de cele ale marilor dezvoltatori imobiliari”, mai transmite reprezentanta locuitorilor de pe str. Seiler.
Oamenii îi roagă pe timișoreni să li se alăture, miercuri, 29 iulie, de la ora 12, la dezbaterea publică organizată de PMT, „în încercarea de a convinge autoritățile competente să nu permită ridicarea unui zid care ar urma să ne afecteze exercitarea în condiții de normalitate a dreptului la viață intima, privată și de familie. Dacă astăzi ni se întâmplă nouă asta, mâine orice timișorean poate să se trezească într-o situație asemănătoare”, conchid locuitorii de pe str. Anton Seiler.
Nu se știe deocamdată cum se va desfășura dezbaterea publică și dacă vor avea acces la „întâlnirea” de pe platforma Zoom toți timișorenii. Potrivit Cătălinei Jahn, cineva din primărie a contactat-o joia trecută să o întrebe dacă este de acord ca miercuri să aibă loc dezbaterea, precizând doar că va fi pe Zoom. Nu se știe dacă „întrevederea” va fi transmisă pe rețele sociale sau pe site-ul municipalității.
Concluziile primăriei
De cealaltă parte, reprezentanții primăriei spun că documentația de la Direcția Urbanism, făcută publică încă din luna noiembrie a anului trecut, nu a fost consultată de nimeni, iar la o întâlnire cu proiectantul s-au prezentat doar patru persoane interesate. Au fost analizate totuși doleanțele locuitorilor, iar concluziile sunt următoarele:
„1. Accesul de pe str. Seiler este obligatoriu datorită normativelor care impun două accesuri.
2. Se reduce regimul de înălțime de la 2S+P+Mez+3E la 2S+P+3E.
3. Se vor realiza expertize tehnice asupra clădirilor de pe str. A. Seiler și se va monitoriza comportarea clădirilor pe perioada execuției lucrărilor de infrastructură”.
Specialiștii din instituția de pe C.D. Loga au considerat că se poate trece la circuitul legal de avizare încă din documentația făcută publică în luna noiembrie a anului trecut.
Terenul despre care vorbim are o suprafață de 15.430 metri pătrați, iar proprietar este Cedar Invest SRL. Terenul este unul intravilan, considerat a se afla în zona unități industriale, conform PUG din 2009.
Fabrica de pălării din Timișoara a fost fondată cu 4 ani înainte de 1900, fiind prima întreprindere de profil din Sud-Estul Europei. S-a deschis cu bani austrieci, patronul şi proprietarul iniţial al fabricii fiind Filip Lenstein, care şi-a angajat specialişti din Austria şi a adus primele maşini tot din Apusul Europei, făcând o fabrică renumită în ţările Europei Centrale şi de Vest. La Paltim se fabricau pălării din lână şi păr de iepure şi după 1952 au produs exclusiv pentru piaţa românească berete civile, militare şi pălării de tot felul. A fost o unitate economică remarcabilă şi, alături de fabrica din Periam, o mândrie a Banatului. În 1948, societatea intră în proprietatea statului, până în 1990, când începe procesul de privatizare prin MEBO. Atunci a fost preluată de sindicat, iar în 2006 o parte din acţiuni a fost preluată de o firmă din Bucureşti, la scurt timp fabrica încetându-și activitatea.
Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei a cerut încă din luna mai a anului trecut păstrarea amprentei trecutului în proiectul Paltim.
UPDATE. Primăria a anunțat dezbaterea. Nici măcar 24 de ore pentru înscrieri
Reprezentanții primăriei au făcut publică dezbaterea de miercuri cu nici două zile înainte. Ei recunosc că aceasta este organizată la solicitarea unui avocat care îi reprezintă pe cei ce locuiesc în zonă și fac publică procedura. Dezbaterea publică pe Zoom va avea loc miercuri, la ora 12. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie.
„Având în vedere contextul actual general de pandemia Covid-19, întâlnirea cu proiectantul și cu reprezentanții Primăriei Timișoara se va desfășura prin platforma online Zoom Video Communications, timp de 45 de minute, în cadrul căreia pot fi adresate întrebări cu privire la documentația în dezbatere.
Cetăţenii care doresc să participe la întâlnirea cu proiectantul (…) vor anunţa intenţia de participare la aceasta, până cel târziu la ora 12 din ziua premergătoare datei de desfășurare a acesteia, prin e-mail la dezvoltareurbana@primariatm.ro – unde vor preciza: numele, număr de telefon, adresa de e-mail pentru trimiterea invitaţiei online, prin care vor accesa intalnirea de pe platforma online”, transmit cei din instituția de pe C.D. Loga.
Practic, cei care vor să aibă un cuvânt de spus trebuie să trimită un e-mail până marți, la ora 12. Au la dispoziție mai puțin de 24 de ore să se înscrie pentru a participa la dezbatere, se arată în e-mailul transmis către mass-media abia luni, la ora 14.42.
PMT ne mai informează că materialele supuse discuției pot fi vizualizate pe site-ul primăriei, la rubrica Planuri urbanistice supuse dezbaterii publice.
Trimite articolul
XAbia acum se explică de ce dl. Robu insistă cu podul Jiul!
Deci, se construește din bani publici podul Jiul pentru dezvoiltatorul imobiliar al acestui ansamblu?!
Adică, prioritatea Prmăriei Timișoara a devenit facilitarea speculanților imobiliari..
-
Asteptam sa vedem cine profita si de pe urma strazii care face legatura str. Popa Sapca, Calea Aradului si str. Oituz.
-
Foarte bine, un proiect bun, bine ca apar noi locuri de munca si noi locuinte. Multi tineri platesc chirii, iar in felul acesta aoare oportunitati si pentru ei! Altfel cum!
Ii inteleg la faza cu aglomerarea strazii prin trafic suplimentar, in rest nu prea, dar cand cineva investeste 52 de mil euro in orasul/cartierul tau nu e de neglijat. Proiectul va ridica nivelul zonei si ar fi un nou pol modern in locul unei foste fabrici in mijlocul orasului. Sper sa se ajunga la un acord multumitor si sa demareze si executia!
-
Esti postac pentru dezvoltator? sau pentru Robu (Ruie Mobu)?
-
În ce îi investește? În apartamente, spații de birouri? Ce e productiv, din această investiție, pentru populația orașului? Impozitul plătit primăriei, din care poate face primarul ce-i trece prin cap? (ghinion, nu un glonț). Sunt curios, dat fiind faptul că este site ” monument istoric”, au aviz de la Comisia de Cultură a CJT?
-
Tu esti de la ,, dezvoltator ,, poate sa investeasca si 520 de milioane,dar trebuie respectate si alte criterii,ce pol,ce abantaje o sa am eu cind tranzitez zona,pardon polul,sa stau 5 semafoare pina sa trec,ca si la un mol din centru,sa trec prin aglomeratie ca sa pot sa strabat polul tau,nu sint interesat de poluri cu cafenele si sali de gimnastica si altele de acest gen,vreau doar sa am dreptul la un trafic cit de cit aerisit,si nici nu ma intereseaza cutiile de chibrituri de 50 de metrii patrati pe care unii le numesc apartamente si altii se baga datori pe viata pentru ele,ca sa stea in polul susnumit,prefer sa stau la tara unde aerul este mult mai curat si nu am parte de traficul care va fi in polul tau,parca vad o reclama uriasa plasata acolo,cine cumpara un ,,apartament,, ca primi ,, gratis ,, un tv,orasul trebuie sa se dezvolte,dar judicios,fara poluri,care ianfara de inghesuialasi trafic sufocant nu prea aduc mare lucru pentru cetatean,ar fi multe de spus,dar nu are nici un rost si ceea ce am scris mai sus e valabil pentru multe alte,, poluri ,,nu numai pentru cel in cauza.
-
Paranoic adesea? Normal ca prefer in orice zi un cartier nou, frumos cu funcțiuni mixte, apartamente noi, birouri clasa A pentru firme decat o fosta fabrica abandonata astfel incat sa nu stea marele marcopolo la semafor. Ramai sanatos si fericit la sat daca asa preferi.
-
Ai uitat sa mentionezi ,, maretele ,, apartamente de 50 de metrii patrati,asta cu tot cu casa scarii.cit despre functiunile mixte si birourile de clasa A nu sint interesat nici de una nici de alta,cu o paranteza ca acele birouri in actualul context epidemologic au mari sanse sa ramin a neocupate ani de zile daca nu definitiv luind in considerare si ,, lucrul de acasa,,iar limbajul tau standartizat denota ca faci parte din sfera dezvoltatorilor,si decit sa stau in poluarea sub toate formele ei cele mai puternice dintr un oras poluat,decit sa stau in inghesuiala prefer sa stau la tara,si in viitorul cit mai apropiat va fi o optiune pentru multi oameni de acum incolo,care au copii mici si nu vor sa creasca intr un mediu nociv asa cum este in marile orase si vei vedea ca foarte multi vor face acest lucru in pofida cafenelelor magazinelor salilot de gimnastica etc bineinteles ca vor face asta cei carora le functioneaza partea de sus a corpului numita cap,cei care gindesc ca tine si folosesc un limbaj de lemn vor continua ca si pian acum sa le faca capul mare cu avantajele vietii la bloc cu ,, spatii mixte ,, si da o sa ramin in primul rind sanatos la sat si o sa vin in oras cit mai rar si numai daca este neaparata nevoie.
-
Pai stai, omule, la tara atunci! Lasa-ne pe astia care vrem sa ramanem in oras sa ne “bucuram de noul pol”. Chiar dezbatem daca proiectul asta e mai ok decat ruinele actuale?! E de 1000x mai ok, din absolut toate punctele de vedere.
-
-
-
-
Stii ce ar ridica si mai mult nivelul zonei?
UN PARC!
Toate fostele fabrici din mijlocul orasului trebuiau inlocuite cu parcuri, muzee, biblioteci si altele asemenea.
“Polii” cu crisme si magazine de boarfe, in cimp, la marginea orasului. Ca acolo-i loc si pentru soseaua cu zece benzi necesara lui pitzi ca sa nu intirzie la solar si salonul de tinichigerie.
-
Perfect de acord asa ar fi trebuit facut sa faca la margine cite spatii mixte vor cite magazine de cirpe doresc,si baruri,si terase,si cluburi,si saloane de toate felurile,sa faca ce vor ei dar sa lase orasul mai liber,mai aerisit,mai putin poluat acolo ar avea teren destul ca sa faca niste constructii mult mai aerisite singurul inconvenient ar fi ca nu vor folosi sloganul des intilnit ,, la 2 minute de cel mai mare mall din oras ,,
-
Esti constient ca treci strada Jiul si esti… in parc? 🙂
-
Iti dai seama , a inceput isteria ca are 7 etaje!!!
Romanii nu depasesc sadiu de case vagon si blocuri ceausiste de 4 etaje orice ar face….
-
da du-te in china daca vrei sa stai ca sobolanu. romania mai are 60-70 loc/kmp. nu se justifica inghesuirea oamenilor mai rau ca pe vremea lu ceausescu
Neaparat sa faca cafenele si terase si daca se poate si un mic mol,ca sa aiba tineretul ,, mindria tarii ,, un loc unde sa isi petreaca timpul,fara aceste lucruri nici nu ar fi trebuit eliberata autorizatia de constructie,si am uitat ceva si mai important,macar vreo doua sau trei cluburi de noapte,cel putin.
-
Gongu, ioi, ai pus degetul pe rana.
Foarte bine ca se dezvolta orasul, doar nu arata mai bine cu fabrica aia de palarii veche?
-
Nu ar arăta mai bine un parc, verdeață, locuri de joacă?
De ce supraaglomerări inutile, doar pentru ca un dezvoltator să-și mai mărească capitalul iar băncile să mai îndatoreze niște creduli pe zeci de ani?-
Ma ti inebunit cu parcurile in afara de ala din centru sunt goale vesnic romanul sta la antena 3 nu in parc !
-
Se poate studia cererea pentru parcuri si locuri de joaca (n-am idee cata lume ar vrea sa se joace intr-un parc cu aer curat aflat la intersectia intre Republicii si Circumvalatiunii) ca sa nu se streseze fara soare cetatenii instalati in chirie simbolica in casele “burghezilor” pe car ele-au lasat sa se degradeze.
-
Nu vor avea cistig de cauza niciodata cetatenii,de ce,pentru ca traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul,vor da banii la avocati,bani grei,dar constructia,din vecinatate va merge mai departe,este scenariul clasic intilnit in toate orasele mari din tara,vinovatii de baza fiind functionarii din primarie,daca ar gindi locuitorii s ar axa pe investigarea acestor functionari,pe modul cum s a emis autorizatia,de constructie,si aici au nevoie de niste detectivi particulari incoruptibili si eficienti,ceea ce ar fi greu de gasit,altfel procedurile juridice ar dura ani de zile,ar fi n procese,multi bani pentru avocati,eu unul le doresc succes,nu trebuie sa fi expert dar cum sa construiesti ceva de 7 etaje intr o zona cu case cu cel mult un etaj,si sa mai si primesti autorizatie pentru asta.
-
Vai de capul tau Concordia ce prostii debitezi…se vor judeca ani buni cu dezvoltatorul cu zici tu dar in final Justitia va triumfa obligand dezvoltatorul sa plateasca o amenda de 10000 lei si daune de 20000 lei proprietarilor afectati…+ cheltuieli de judecata, nici o sansa ca dezvoltatorul belgian sa nu fie penalizat cu vreo 8000 Euro in total. Ai sa vezi!
-
Pai 8000 de euro e maruntis. Tu nu pricepi ca oamenii astia care fac scandal defapt doar incearca sa castige un ban de la dezvoltator ? Ca doar nu prefera o fabrica dezafectata unui cartier modern … Daca nu le place situatia, vindeau la supra-pret si plecau.
-
Este normal sa se dezvolte orasul! Locuitorilor de acolo poate le plac mai mult cladirile darapanate din curtea fostei fabrici de palarii, care adapostesc hoarde de sobolani… Majoritatea din ei au dobandit casele respective dupa ’90, cand fabrica nu mai functiona, deoarece acolo era un miros insuportabil de la procesul de productie. Obisnuiti-va sa nu mai traiti in mizerie si saracie!
-
Locuitorilor le plac parcurile nu supraaglomeările.
Orașul se poate dezvolta prin ridicarea calității vieții, ceea ce nu înseamnă betoane și credite. -
Corect! Nu va opuneti dezvoltarii orasului. Ne-am saturat de maghernite insalubre si pline de igrasie! Mutati-va la tara daca nu va plac orasele moderne.
Bai, dar ce s-a deazlantuit hoarda maro la gura din TNL/organigrama PMT.
Cine vrea liniste are doua optini:
1. Mutarea departe, foarte departe in munti (dar si aici exista riscul ca in 5 ani sa ramai fara padurea incojuratoare sau se deschide o mina la 30m distanta )
2. Emigrare.
Romania prezinta avantaje doar cand vine vorba de furturi, smenuri, coruptie, gainarii…normalitatea, corectitudinea, respectul, si linistea fiind considerate drept aberatii imposibil promovat ca norme sociale. Tara de kkt.
La cat de praf e tot orasul, dpdv arhitectural (si aici ma refer in principiu la ce s-a construit dupa ’89), problema cu acest dezvoltator e chiar minora.
Se pare ca locuitorilor de pe Seiler le place serparia din fata caselor lor. S-au obinuit cu ea timp de peste 20 de ani si nu vor sa renunte. Nu-si dau seama, saracii, ca le va creste valoarea “caselor lor istorice” odata cu aceasta investitie mare in zona lor.
Pe de alta parte mereu invoca proprietatile lor istorice insa nu si le intretin deloc cu putine exceptii. In locul primariei le-as trage si niste amenzi pentru neintretinerea macar a fatadelor.
Dar exista si legi care care reglementeaza asemenea situatii, deci sa se aplice legea. Din randari se vede clar ca inaltimea noilor constructii este mult coborata, respectiv in “panta”, catre strada Seiler, deci s-a tinut cont din belsug de insorire.
Dar am impresia ca ei plang ca doar, doar poate le face investitorul fatadele lor deteriorate si atunci s-ar linisti si nu i-ar mai deranja “zidul” de 23 metri…
-
Nu le pasa de fatadele lor … vor cash direct 😉
Cine cumpara Pasmatex si demoleaza cladirea de 40 de metri nu o sa mai poata construi o cladire cu mai mult de 2 etaje, sa nu umbreasca parcul si cele 2 cladiri istorice invecinate….
Ar fi fain …..aia sunt nervosi ca nu le sunt cumparate casele 🙂
Vai de capul lor! Eu am fost cercetat penal și am primit amendă pentru că am schimbat culoarea casei din gri murdar în orange și am înlocuit acoperișul. De toată pleasna cei din Primărie… Ei nu-s capabili să întrețină spațiile verzi de pe strada Sailer, late de 70 de centimetri, sau să curețe zăpada iarna.
Au promis că fac un skatepark în parcul din apropiere. Au făcut… ciuciu! Și mai demult, promiteau bazin de înot, tot acolo… Ghici ce? Tot ciuciu!
Timpark dă amenzi la greu pe str. Sailer, dar nu au mișcat un deget pentru curățarea parcărilor.
Pe colț, în fostul hotel Europa, e tot boschetârie și șobolănie, de 15 ani. A promis Primăria că va obliga proprietarul să igienizeze și să blocheze intrările. Ghici ce? Ciuciu! I-a pus Rodica Vlad cu botul pe labe, probabil că-s prea slab pregătiți că să se pună cu ea…
Ani buni, vreo 2-3 cluburi de noapte au făcut legea la fosta Paltim. N-am auzit ca vreunul de la Primărie să facă ceva ca să nu mai bubuie boxele noaptea…
Și, culmea, incapabilii din primărie nu au aflat, în zeci de ani, care e numele corect al filantropului Anton Sailer. În capul lor, e ba Seiler, ba Seiler.
O rușine!
Pariu că partea capitalistă zdrobeste plebea sub ochii închiși ai primăriei??
-
Subscriu nici o sansa nu au au sansa sa isi cheltuue banii pe avocati,ca in final sa obtina o ,, concesie ,, sa spunem ca dezvoltatorul in loc de sa spunem exemplu 50 de metrii inaltime va accepta sa reduca la 49 de metrii si 75 de cm,eu le tin pumnii as vrea sa cistige dar e lupta,dintre David si Goliath dar un Goliath cu bani si cu o armata de avocati care vor diseca fiecare cuvint va dura ani de zile dar intre timp constructia va avansa,un proiect fezabil de ambele parti era mult mai mic,mai putine apartamente,mai putine spatii de birouri,era un plus pentru zona,acesta asa cum e acum,va genera trafic intens cu ambuteiaje groaznice,aceleasi drumuri care si asa la ore de virf genereaza blocaje in trafic vor trebui sa inghita inca citeva sute bune de auto,ale angajatilor din spatiile de birouri,ale locatarilor din apartamente si ale eventualilor vizitatori,intradevar orice investitie e buna,creeaza locuri de munca,prosperitate dar trebuie sa respecte anumite cerinte,in functie de zona,problema de aici nu e unica,e intilnita in multe orase mari ale tarii unde dezvoltatorul(nu imi place cuvintul acesta,poate s ar potrivi mai bine ,, investitorul ,, )vrea sa maximizeze profitul la maxim dar cu ingerinte mari in viata riveranilor si a celor care trec pe acolo,vezi si ambuteiajele de la ,,cel mai mare mall din Timisoara,,unde autoturismele de pe 4 plus 2 etaje,vreo 2000 de locuri de parcare,fara a le socoti si pe a celor care lucreaza sau lucrau in spatiile de birouri au ca acces doar trei iesiri sau intrari.
Păi dacă o dăm în halul ăsta, și Iulius Town sau Isho e zonă de case ce să mai…tot orașul e zonă de case. Transformăm orașul în hambare insalubre, cu proprietari cu buletine de MH și OT.
Probabil ca si oameni de bine locuitori pe str. Sailer au votat Robu, pentru ca nu-i asa, face ceva. Nu mai e nostim cand pentru cativa $ acest Robu cu ai lui functionari din primarie iti schimba viata linistita ce o aveai, aproband un zid de 23 de metri la geamul tau si cladiri de sticla cu multe etaje ce se incadreaza perfect in cartierul istoric Josefin. Daca ati vrut viata linistita si plimbari cu bicicleta, trebuia sa mergeti la vot, pentru ca dezvoltarea in forta sa nu treaca pe la geamul vostru. Pentru un specimen ca Robu pastrarea vie in memoria colectiva a valorilor si istoriei acestui oras nu face 2 bani, atunci cand pune in balanta valoarea spagii cu spectrul plecarii din primarie. Pentru cei ce nu locuiesc in zona nu pare mare lucru, dar mai devreme sau mai tarziu modernizarea in forta va ajunge si in cartierul vostru, iar daca nu mergeti la vot veti intelege pe rand ce inseamna sa ti se dea viata peste cap, de oameni fara cap.
Daca vor curte fara bloc in apropiere, sa se mute la sat. Pot face lejer naveta.
-
ce destepti sunt unii cand nu sunt ei afectati. Daca stateai acolo si iti aparea un bloc langa tine nu cred ca iti convenea. Sictir!
-
Bine ca nu le recomanzi sa se spinzure, pentru o rezolvare mai rapida si mai completa a inconvenientelor din viata lor.
Intre o investitie de cateva zeci milioane si darapanatura aia de fabrica de 100 de ani, plina de caini vagabonzi, sobolani si aurolaci, eu aleg investitia. Banii aia pt investitie vin din banci, cu banii aia se cumpara materiale de constructie (a se citi TVA 19% care intra in bugetul statului). Cu banii aia se platesc muncitorii de pe santier si la nivelul asta nu ai cum sa-i platesti la negru asa cum iti platesti acasa zigravul sau instalatorul. Contributiile alea si impozitul pe salariu inseamna cam 70% in plus fata de ce primeste pe card angajatul. Banii se duc la sanatate, somaj, buget local. Da, la final se plateste impozit anual pentru cladiri, bani care nu ajung la Robu, ca n-o sa mai fie el primar pana se termina constructia. Acolo vor locui oameni care castiga bine si isi permit sa cumpere sau sa inchirieze in zona centrala. Oamenii astia nu castiga banii la negru, ci ii incasraza pe card, platesc taxe, ca de aia le da banca credit. Creste nivelul orasului si a oamenilor care il populeaza si, poate peste 10 ani o sa scada ponderea prostovanilor din oras. Si atunci putem spera la in primar normal, nu o cioara vopsita.
Ha, ha, ha! Acuma e clar. E vorba de bani grei de tot. Foarte GREI…..Dar privind articolul si cele declarate cum ca “ne dorim o Timișoara modernă, adaptată la standarde internaționale”, este de precizat ca un oras “modern” nu înseamna DISTRUGEREA cartierelor vechi din centrul orasului. Standardele “internationale” (care or fi ele?) nu prevad asa ceva.
Daca “investitorii” (adica grup de indivizi care alearga dupa profituri maxime si imediate) doresc sa construiasca sunt invitati sa gaseasca un teren undeva la marginea orasului. Altfel, într-o buna zi, apare un si mai mare investitor care vrea un turn de 100 etaje în locul catedralei sau a Operei! Un exemplu pozitiv este la Paris unde, pentru a realiza un centru “modern”, nu s-au distrus cladirile din centru, ci s-a construit un nou cartier la marginea orasului numit “La Défense” unde s-a construit în nestire tot felul de zgârie nori fara probleme. Asa ca, speculantii straini sa caute mai degraba la Bruxelles un loc potrivit si asa scapam si de discutabilul pod Jiul…..
-
Dragul meu, compare o fabrica dezafectata/serparie cu cartierele chic din centrul Parisului ? Ce ai identificat bine, din prima, este ca e vorba de bani grei … si ca poate si vecinii nemultumiti de acolo au calculat ei ca s-ar putea pune si ei la masa cu bani.
Pentru nesimtitul din fruntea primăriei împreună cu acoliții lui nu contează că e zonă de case. Atâta timp cât iasă banul aproba și cavou in mijlocul drumului. Asta face peste tot. Și credetima, sunt numai “specialiști” în primăria aia.
Din pacate inca un articol “de facebook”, unde se prezinta doar parerea unei parti (si apoi se asteapta ca poate cealalta parte cere drept la replica), nu se intreaba macar pe surse un specialist, ce sa mai zic din trei surse.
Si la comentarii toti sunt specialisti, si iara din pacate cei mai multi au prejudecati si pariez ca nici nu au citit mai mult decat titlul: beneficiarul corupt, este o conspiratie, primaria incompetenta, era mai bine inainte, etc.
-
Cit trebuie sa fi de.. specialist .. ca sa vezi ca 7 etaje linga o strada cu cel mult un etaj nu se potriveste,cit de.. specialist .. trebuie sa fi sa crezi ca la aceiasi retea de strazi din zona o crestere exploziva a traficului rutier datorita noilor locatari va conduce numai si numai la cresterea exploziva a poluarii si a ambuteiajelor intr o zona si asa greu de strabatut la orele de virf,cit de..specialist trebuie sa fi ca sa intelegi ca pe o suprafata relativ mica se doreste a se construi,citeste a se inghesui mult prea multe constructii,cit de specialist trebuie sa fi ca sa intelegi ca este destul de posibil ca reteaua de canalizare si cea electrica sa nu faca fata noilor locuitori,cit de specialist trebuie sa fi ca sa intelegi ca lumea doreste cit mai multe spatii verzi,umbroase si ca s a saturat de betoane,bineinteles inafara unora care pentru un apartament minuscul au atita minte incit sa se bage datori la banca pentru urmatorii 30 de ani,intradevar avem in tara o gramada de specialisti care au facut sa arate orasele noastre asa cum arata astazi,si le multumim acum acestor specialisti,nu trebui sa fi mare specialist ca sa intelegi ca asemenea proiecte ar trebui construite doar in afara orasului pe la periferie pentru a lasa orasul mai liber,da,trebuie sa fi mare specialist ca sa intelegi aceste lucruri simple,nu stau pe strada din articol,nu am nicio tangenta cu zona,dar sint lucruri in tara asta si in orasul acesta care te dezgusta,din afacerea aceasta cistigatorii sint dezvoltatorii si bancile finantatoare iar pierzatorii sint populatia orasului care se alege doar cu inca o sursa de inghesuiala si de poluare.
Un “oras” “modern”, defrisat peste tot, plin de mizerie si poluare, sufocat de cotete turate unde pietonii si biciclistii au tot mai putine drepturi. Dar “investitii” de smecheri menite sa sufoce si mai mult orasul asta depasit din toate punctele de vedere.
Taiati toti pomii si construiti blocuri turn peste tot. O sa ajungem ca bucurestenii.
Sa vina și in zona lunei-printul turcesc sa construiască. Mi-ar plăcea un cartier nou lângă casa mea.
Practic avem o discutie intre “conservatori” si “progresisti”.
Conservatorii nu vor schimbari (profunde) dae vor eventual o viata mai buna iar progresisistii vor schimbari radicale si profunde care neaparat duc inspre o viata mai buna in contextul acestui caz.
Si atunci conservatorii trebuie trasi cu forta inainte caci altfel cu totii vom stationa/stagna mult si bine.
Se invoca ca avem de-a face cu o zona de case. Lucru neadevarat! Avem de-a face cu niste imobile aflate din pacate intr-o zona industriala. Tot bulevardul Republicii incepand de la parcul Central (Scudier) si pana la Solventul este bul industrial (Pasmatex, Fabrica de gheata, Fabrica de Palarii, Fabrica de lanturi, Moara, Electromotor, Electrobanat, Solventul si atatea alte unitati industriale mai mici intre astea mari).
Iar pe partea de nord a bulevardului avem CFR-ul pe 2km lungime.
Deci despre ce zona de case vorbim?
Apoi, recititi comentariul lui Mircea de mai sus. Poate vi se deschid si alte orizonturi.
-
Parerea mea este ca avem o discutie despre cum nu trebuie facut,pe un petic de pamint vor sa inghesuie multe cladiri,cladiri cu multe apartamente si spatii de birouri pentru a cistiga cit mai mult in dauna nu numai riveranilor ci si a tuturor locuitorilor orasului care se vor trezi cu un ,, mare pol ,, de inghesuiala poluare de toate formele si gituire a traficului rutier,orice investitie este buna dar facuta cu respectarea anumitor parametrii daca vor atitea constructii sa le faca undeva unde au teren mai mult nu sa le inghesuie pe toate pe aceasta mica suprafata,in jur de 1 ha si jumatate,aici este problema,nu ca cineva se impotriveste progresului,dar si progresul si orice investitie mai mare sau mai mica trebuie sa respecte unele reguli,si ma intreb,multi investitori imobiliari avem in Timisoara,si romani si straini,dar nu ar face unul o fabricuta,ceva productiv in domeniul industrial,ceva unde sa lucreze macar 1000 de angajati,care sa respecte si sa continue traditia industriala a zonei,a tarii,si aici ma refer mai mult la investitorii romani,dar se inghesuie toti sa faca moluri,centre comerciale,blocuri de locuinte,sau o investitie in domeniul productiv,sa spunem ceva legat de electronica nu ar aduce valoare si progres orasului ?
Dumneavoastra, locuitorii aia de pe strada Seiller nici nu va maturati zapada iarna de pe trotuar, nicunul!!! Dar sa va urati aproapele si viitorul vecin puteti…
DA PROPRIETARII CARE LE PICA FATADA IN CAP LA TRECATORI ! MA UITAM CUM ARATA CASELE DIN ZONA UN CUI NU BAT MARII PROPROETARI DAR AU PRETENTI !
Zona e un focar de infectie trebuie demolat tot cu tot cu proprietari !