La doi ani de la înfiinţare, Asociaţia Beneficiarilor de Transplant din Vest a oferit medicilor din Timişoara ocazia să facă un anunţ aşteptat de ani de zile: transplantul renal se reia în Spitalul Judeţean Timişoara începând cu luna ianuarie. Managerul Spitalului Judeţean şi şefii clinicilor de terapie intensivă, nefrologie şi urologie au discutat deja asupra bugetului de anul viitor care să curpindă şi o parte pentru transplantul renal.
„În primă fază vom relua transplantul renal de la donori vii înrudiţi, urmând ca în faza a doua să trecem la transplant renal de la donori aflaţi în moarte cerebrală. Avem deja în pregătire patru perechi de donori vii înrudiţi, pe care îi analizăm pentru a fi siguri că ei corespund din toate punctele de vedere şi urmează ca în a doua parte a lunii ianuarie să facem deja primele intervenţii”, a spus prof.dr. Ovidiu Golea.
Transplantul renal presupune colaborarea unor echipe complexe de specialişti (imunologi, urologi, nefrologi, medici de terapie intensivă), dar medicii de la Spitalul judeţean afirmă că totul este pregătit. „Avem tot ce ne trebuie: infrastructura, săli de operaţie şi personal medical. Practic, am putea începe şi mâine. Cu toate că această intervenţie presupune pregătiri în mai multe faze – pretransplant, transplant şi posttransplant – nu există probleme, echipele colaborează şi ne bazăm mult posttransplant pe munca unor organizaţii neguvernamentale precum Asociaţia Beneficiarilor de Trasnplant, care să acorde suport pacienţilor, existând astfel un proces complet al abordării acestor pacienţi”, a spus şi prof.dr. Viorel Bucuraş.
În prezent, în Timiş fac dializă 350 de persoane din vestul ţării. „Dintre acestea, minim 100 ar putea beneficia de transplant, iar 75 dintre ei sunt deja testaţi şi îşi aşteaptă perechea”, a spus prof.dr. Ovidiu Golea. Aceştia ar putea beneficia în viitor de rinichi de la donatori aflaţi în moarte cerebrală.
„Anul acesta, în Spitalul Judeţean Timişoara, au fost recoltaţi nouă perechi de rinichi de la donatori în moarte cerebrală, organele ajungând în celelalte centre de transplant din ţară”, a precizat asistent Dan Ilincariu, coordonatorul programului de transplant de la Timişoara.
„Asociaţia noastră are în prezent 300 de membri din vestul ţării şi avem acum şi un sediu prin bunăvoinţa domnului profesor Dorel Săndesc, care ne-a oferit un spaţiu la Spitalul Judeţean Timişoara, unde ne vom afla zilnic, între orele 10-12”, a spus Gheorghe Berinde, preşedintele Asociaţiei Beneficiarilor de Transplant din Vest.
Citiți principiile noastre de moderare aici!