Clinica de Urologie a Spitalului Județean din Timișoara funcționează în unitatea sanitară din 1974.
În anul 1980, echipa medicală de atunci a pus la punct, în premieră, procedura realizării primului transplant renal de la un donator în moarte cerebrală. În timp, specialiști marcanți au făcut intervenții chirurgicale complexe. Din anii 90 și până în anii 2000, clinica are în portofoliu peste 25 de transplanturi.
Șeful Clinicii Urologie și ATI Transplant conf. dr. Alin Cumpănaș a declarat marți că secția pe care o conduce urmează să primească acreditările pentru a putea face transplanturi.
„De la DSP nu cred că durează mai mult de două săptămâni la Transplant, acreditarea cu tot. Să poți relua transplantul durează câteva luni. Pentru că sunt pași legați de condițiile sanitare, de acreditarea echipei. Estimăm undeva sfârșitul anului sau începutul anului viitor să putem relua.
Transplantul nu înseamnă numai partea chirurgicală de urologie, înseamnă nefrologul, înseamnă anatomopatolog, imunolog, echipa de terapie intensivă și toate astea vor trebui formate ca echipă.
Eu am fost implicat până în 2007 în echipa de transplant a profesorului Bucuraș, dar sunt colegii tineri care nu au fost; mai sunt anesteziști care nu au mai fost și atunci trebuie să ne formăm echipa asta. Până lucrurile nu sunt așezate încât să arate perfect, nu dăm drumul. Depinde și de cum va fi cu pandemia”, a declarat șeful Clinicii Urologie și ATI Transplant conf. dr. Alin Cumpănaș.
Potrivit acestuia, sunt planificate câteva stagii de pregătire ale personalului în clinici cu experiență în transplantul renal, cum ar fi Institutul Fundeni și Spitalul Județean din Cluj.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XCati au supravietuit precedentelor transplanturi renale, mai mult de 6 luni?
Ca cica ar fi fost mai mult ambitie decat profesionalism….