Consiliul Județean Timiș vrea să reabiliteze secția de Urologie cu 1,2 milioane de euro. Lucrările vor dura aproximativ doi ani, iar din aceste zile se depune și cererea de acreditare pentru ca la Spitalul Județean Timișoara să se poată relua procedura de transplant renal. În timpul acestor lucrări se vor moderniza și spațiile necesare procedurii de transplant.
La Timișoara nu s-a mai realizat niciun transplant renal din 2006, de când secția de Urologie nu mai îndeplinește condițiile de la nivel european, necesare pentru acest procedeu. După finalizarea acestor lucrări de renovare și modernizare, această procedură se va relua.
„Se modernizează toată secția, tot va fi nou, și se amenajează câteva încăperi care îndeplinesc cerințele unui salon de transplant. Secția de Urologie este cea mai întârziată din spital, din punctul de vedere al renovării. Începem demersurile pentru obținerea acreditării pentru transplant, de astăzi. Ultimul transplant renal a fost realizat la Timișoara în anul 2006. Atunci nu au mai fost respectate condițiile, după intrarea în Uniunea Europeană”, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Aproximativ 120 de pacienți așteaptă, în Timiș, un transplant renal, iar alți circa 400 de bolnavi fac dializă. Acum, în țară, se mai face transplant renal doar la București și Cluj. Paradoxal, Timișoara a fost unul dintre primele centre în care s-a realizat această procedură, acum 40 de ani.
„Noi suntem beneficiarii acestui proiect și „executanții lucrărilor” de transplant renal. Acest proiect de reluare a transplantului renal este o datorie morală față de profesorul Drăgan și față de profesorul Viorel Bucuraș, de la care mulți dintre noi am învățat meserie. Acest proiect major, ambițios, vizează, dincolo de compartimentul de transplant renal, renovarea și modernizarea secției. Suntem cea mai mare secție de Urologie din vestul țării și ni se adresează peste 3.000 de pacienți, în fiecare an. Aici ne sunt trimise cazurile complexe care în altă parte nu se pot rezolva”, a spus doctor Alin Cumpănaș, șeful secției de Urologie de la Spitalul Județean Timișoara.
Lucrările de modernizare vor fi realizate de un grup de firme de construcții din nordul țării. Constructorul spune că se va da ordinul de începere, cel mai probabil, în aproximativ o lună și că ar putea realiza proiectul chiar până la finalul anului în curs, deși termenul este de 24 de luni. Este vorba despre lucrări de construcții la instalația electrică, practic o renovare completă a secției.
„Este unul dintre cele mai importante proiecte pe care-l desfășoară Spitalul Județean cu fonduri din bugetul Consiliului Județean Timiș. Discutăm de un proiect cu o valoare de aproximativ 5,2 milioane de lei, cu tot cu TVA, un proiect foarte important prin prisma faptului că, la momentul încheierii lucrărilor efective, vom putea să discutăm despre reluarea transplantului renal”, a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, care a fost prezent la semnarea contractului de execuție, care a avut loc luni, 12 februarie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!