Serviciul de transport lansat marţi, prin intermediul unei maşini special adaptate şi echipate, este oferit de Fundaţia Motivation România pentru persoanele cu dizabilităţi din urbea de pe Bega. Transportul este contra cost – 2,8 lei pe kilometru (www.sestm.ro este pagina de unde poate fi accesat acest serviciu), dar, spun reprezentanţii fundaţiei, ar trebui să fie decontat de către primărie, în baza Legii 448 din 2006.
“Orice persoană poate găsi foarte uşor toate detaliile, este un formular care trebuie completat, ce vrea să facă, ce transport vrea să aibă, noi luăm legătura cu persoana în cauză şi stabilim varianta cea mai optimă. În principiu, transportul ar trebui să fie decontat de către primăriile din reşedinţa persoanei respective. Deocamdată nu avem sprijinul lor, deşi sunt obligaţi să le acorde transportul gratuit persoanelor, nu o fac, precum spune Legea 448 pe 2006. Persoanele cu dizabilităţi au varianta şi să-şi plătească singure transportul, ceea ce nu este foarte confortabil pentru ele. Noi avem pretenţia la primărie să găsim o uşă deschisă, dar omul poate spune: bine, dar nu are nicio cerere. Persoanele cu dizabilităţi în principiu stau în casă, la televizor, radio”, spune Dan Voinescu – Fundaţia Motivation România.
Acest proiect este implementat de Fundaţia Motivation România, în colaborare cu Asociaţia Club Sportiv Leii Timişoarei. Prin intermediul acestui serviciu, persoanele cu dizabilităţi beneficiază şi de transport de la etaj, prin intermediul unui elevator special. O coborâre de la etajul patru cu acest elevator special, asistat de o persoană, dureză în medie 15 minute, iar urcarea în maşina special echipată pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi durează aproximativ două minute.
“Sunt de 24 de ani în scaunul rulant şi am trecut prin foarte multe situaţii limită în România din cauză că nu avem acces la servicii specializate. Multe persoane nu sunt conştiente, până în momentul când apare un accident în familie – Doamne fereşte! Scopul meu este de a-i scoate pe aceşti oameni din casă şi de a-i reintegra, dar trebuie să avem şi uneltele să-i ajutăm. Este de ajuns unul să obţină dreptul de a-i fi decontat transportul, iar apoi i se va deconta şi următorului, un efect de domino”, spune David Răulea, instructor de viaţă independentă – Fundaţia Motivation.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că există deja un astfel de serviciu de transport al persoanelor cu dizabilităţi, cu microbuzele speciale ale RATT, care iau oamenii de acasă şi îi duc la cumpărături, la medic, ori în alte locații. Mai mult, primăria nu poate deconta serviciul de transport special persoanelor cu dizabilităţi, dar poate face un parteneriat cu fundaţia, dacă acesta va fi necesar şi oportun.
“Conform Legii 448, administraţiile publice locale au câteva obligaţii referitoare la asigurarea transportului în comun pentru persoanele cu handicap. Printre obligaţii se află şi aceea a realizării în colaborare sau în parteneriat cu alte persoane juridice, publice sau private, a programelor de transport a persoanelor cu handicap. Sumele aferente acestor programe de transport sunt acoperite din bugetul local, iar în cazul Timişoarei programul de transport este asigurat de către Regia Autonomă de Transport Timişoara, prin intermediul microbuzelor special adaptate, la care accesul persoanelor cu handicap este complet gratuit. Nu avem cum să decontăm, trebuie să existe un program special realizat în parteneriat sau de sine stătător, singurele lucruri care se decontează conform legii sunt cele legate de gratuitatea pe liniile de transport urban. Noi nu am primit nicio solicitare de parteneriat din partea lor încă (n.r. a Fundaţiei Motivation România). Noi plătim pentru persoanele cu handicap aceste servicii, însă decontul nu se poate face de către persoana cu dizabilităţi, ea benficiind de serviciu gratuit”, spune Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.
Se poate face un parteneriat dacă există o cerere în acest sens. Atunci se va genera un proiect de consiliu local, iar dacă consilierii vor ajunge la concluzia că mai este necesar un astfel de serviciu, există posibilitatea de a aproba un nou parteneriat.
“Având în vedere drepturile şi obligaţiile persoanelor cu dizabilităţi reglementate prin legea 448/2006, Primăria Municipiului Timişoara a achiziţionat în anul 2005 un număr de patru microbuze marca Mercedes prevăzute cu rampe speciale pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Microbuzele având numerele de înmatriculare: TM 15 GZX, TM 15 HCP, TM 15 HEU, TM 15 HEA, au fost date în administrarea regiei în vederea asigurării transportului persoanelor cu handicap prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 226/10.05.2005. Programul de transport este stabilit de comun acord între Direcţia Socială Comunitară Timişoara-Serviciul pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap şi Regia Autonomă de Transport Timişoara, prin consultarea asociaţiilor care reprezintă interesele persoanelor cu handicap. Asociaţiile transmit graficele de transport Direcţiei Sociale Comunitare Timişoara-Serviciul pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap, aceste grafice având rol de comandă fermă pentru regie. Între regie şi Direcţia Socială Comunitară Timişoara există o convenţie de transport pe anul 2015, aprobată prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 628/19.12.2014”, transmit reprezentanţii Primăriei Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!