Iniţial, reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport au anunţat că vor bloca intrarea în Timişoara dinspre Lugoj, Calea Lugojului, pentru a protesta faţă de încasarea taxei de tranzit. Această taxă nu va putea fi însă pusă în aplicare din 1 martie, după cum anunţa iniţial primăria, pentru că ambele hotărâri ale Consiliului Local Timişoara care făceau referire la instituirea şi procedura de administrare a taxei de tranzit au fost atacate în instanţă de Prefectura Timiş.
La începutul anului însă, în baza unei decizii a Comisiei de circulaţie de la nivelul primăriei, au fost montate la intrările în Timişoara indicatoare prin care se interzice accesul autovehiculelor peste 7,5 tone în oraş, cu excepţia transportatorilor care au domiciliul/ sediul în judeţul Timiş şi care traversează municipiul Timişoara. Asta, pentru că urma să fie încasată taxa de tranzit... Taxa nu va putea fi aplicată, dar indicatoarele sunt amplasate, iar primarul Gheorghe Ciuhandu a anunţat că a solicitat Poliţiei Rutiere să-i amendeze pe transportatorii din afara judeţului Timiş care nu le respectă.
Transportatorii spun că vor să împiedice abuzurile
Reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) şi cei ai Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) şi-au dat întâlnire, luni, în 1 martie, la intrarea în Timisoara dinspre Lugoj, pe drumul european E70, în dreptul indicatorului de interzis peste 7,5 tone. Transportatorii vor organiza o conferinţă de presă despre taxa de tranzit… pe marginea şoselei. Cei de la APTE 2002 şi FORT spun că sunt în continuare deschişi dialogului cu autorităţile timişorene, pentru căutarea unor soluţii care să nu îi afecteze financiar sau operaţional pe transportatori, dar că se vor asigura că acestea nu vor comite abuzuri asupra lor. „APTE 2002 şi FORT se vor asigura că transportatorii ce doresc să tranziteze oraşul pe drumul european E70 nu vor fi abuzaţi de către autorităti. (…) Transportatorii au ştiut de fiecare dată să se mobilizeze şi nimic nu îi poate determina să nu se manifeste împotriva abuzurilor”, se arată într-un comunicat semnat de reprezentanţii celor două asociaţii.
Operatorii de transport ar putea să încerce să dea jos indicatoarele prin care li se interzice accesul în oraş. „În cazul în care indicatoarele rutiere de restricţionare a traficului pe drumul european E70 nu sunt legale, reprezentanţii celor doua patronate le vor dezafecta imediat după conferinţa de presă”, avertizează Mayer Siegfried, de la APTE 2002, şi Augustin Hagiu, preşedintele FORT. Şi transportatorii sunt nelămuriţi cu privire la aceste indicatoare. „Încă cercetăm să vedem dacă sunt sau nu legale, aşteptăm răspuns de la Poliţia Rutieră şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale”, ne-a declarat, vineri, Hagiu.
Poliţia Rutieră doar va monitoriza intrările în oraş
Rutieriştii nu vor aplica sancţiuni în cazul transportatorilor. Şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Timiş, Florin Bolbos, consideră că atâta vreme cât cele două hotărâri de consiliu care fac referire la taxa de tranzit sunt atacate în contencios şi asta înseamnă că sunt suspendate, e suspendat şi tot ceea ce ţine de indicatoare. „Noi am primit o informare de la Prefectura Timiş prin care suntem anunţaţi că ambele hotărâri sunt atacate în contencios. Până se pronunţă instanţa, noi vom acţiona doar în baza OUG 195 privind circulaţia pe drumurile publice”, a spus Bolbos.
Oricum, echipajele Poliţiei Rutiere vor monitoriza luni toate intrările în municipiul Timişoara pentru a preveni blocajele, a mai precizat Bolbos. În aceste condiţii, primăria pare a ieşi perdantă din acest război.
Citiți principiile noastre de moderare aici!