Lidia Laction, presedintele organizatiei de femei ALDE Timiș, spune că persoanele cu handicap locomotor au adevărate dificultăți în a circula cu mijloacele de transport în comun din urbea de pe Bega.
„Sunt foarte multe persoane cu handicap pe care din păcate nu le vedem pe stradă, sunt persoane cu handicap locomotor și nu pot fi deplasabile decât cu mașina proprie. Din păcate, în Timișoara, tramvaiele nu dețin posibilitatea ca persoanele cu handicap locomotor să urce în mijloacele de transport în comun. Singurele mijloace de transport în comun adaptate sunt troleibuzele (și autobuzele – n.r.). Deși există posibilitatea să urce cu căruțul în troleibuz, lucrul acesta nu se întâmplă, deoarece există acea rea voință a șoferilor de a nu apăsa acel buton care acționează rampa”, a declarat Lidia Laction.
Există gratuitate pentru aceste persoane pe mijloacele de transport în comun, dar, spune Laction, degeaba există gratuitate, dacă vehiculele nu pot fi folosite de persoanele cu handicap.
„Trenurile le pot folosi în mod gretuit, dar și acestea au scări foarte înalte și nu pot urca în tren. Persoanelor cu handicap locmotor ar trebui să li se deconteze o sumă de bani astfel încât acestea să folosească mijloacele proprii de deplasare, deoarce nu pot urca în tren sau alte mijloace de transport care nu sunt adaptate. Cei care se ocupă de aceste legi ar trebui întâi să consulte cetățenii, nu să le facă dintr-un scaun”, crede șefa femeilor din ALDE Timiș.
Conform Legii 448 din 6 decembrie 2006, persoanele cu handicap grav şi accentuat beneficiază de gratuitate pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!