Timişoara cu ale sale cartiere istorice, Lipova cu bazarul turcesc, Minişul şi centrul vechi al Aradului se alătură parcului istoric de la Ósau hanurilor ungureşti pe un drum la care sunt invitaţi toţi în această vară.
Bazarul turcesc de la Lipova
Timişoara cu ale sale biserici şi catedrale, cu Piaţa Unirii şi istoria Revoluţiei din 1989, dar şi cu bogăţia bucătăriei româneşti pusă pe masă în Gustarea à la Andrei din Restaurant Club XXI sunt oferite turiştilor în cadrul acestui traseu regional. Prilej, în acelaşi timp, să afli părerea agenţilor de turism din oraş.
„În prezent nu reuşim să ducem străinii afară din centrul Timişoarei, deşi este singurul oraş cu patru cartiere istorice de aici. Un turist citit găseşte interesante şi lucruri aparent mai puţin renumite decât Revoluţia. Dar Timişoara nu poţi să o vinzi oricui. Mulţi străini vin în regiune pentru turismul montan din zonă, pentru drumeţii, şi descoperă Timişoara. Nu vin pentru ea, ci o descoperă. Asta indică clar că ne lipseşte reclama. E o problemă de bani şi, în promovare, cred că nu trebuie pornit de la o imagine egalizatoare, la nivelul întregii Românii, ci trebuie făcute broşuri dedicate doar Banatului. Cea mai mare oportunitate o reprezintă materialele publicitare de calitate foarte bună, în multe limbi, ceea ce Euroregiunea DKMT face deja, iar agenţiile au început să sesizeze oportunităţile de turism transfrontalier. Nu va fi un turism de masă, dar e o oportunitate”, spune Cristian Bădoiu, director al Tymes Tours Timişoara.
Traseul DKMT duce mai departe apoi spre Lipova, o localitate aflată la câţiva zeci de kilometri de Timişoara şi alte sute depărtare de civilizaţie. DKMT oferă turiştilor ocazia de a vizita în Lipova singurul bazar turcesc original rămas în România şi al doilea din Europa şi, apoi, Mănăstirea Maria Radna. 12 milioane de euro aşteaptă acum să fie folosiţi pentru renovarea întregului ansamblu, renovare care ar trebui să dureze trei ani. Înainte de a intra în Arad, turistul este invitat să facă o oprire la Păuliş, la Cramele Wine Princess. Aici, Bálint Zoltán, coordonatorul locului, oferă trecătorilor nu doar şapte soiuri de vin alb şi şase de vin roşu de cea mai bună calitate, ci şi camere de cazare, mâncare pe alese, spaţii de joacă pentru copii şi ocazia de a lucra în vie. Bálint Zoltán vorbeşte despre vinuri ca despre viaţă. Există „vinuri elegante”, „vinuri atletice” sau vinuri pline „ca şi corpul bine făcut al bunicii”. „Toată lumea poate avea păreri despre vin şi poate să scrie despre el, articole, poveşti, poeme…Dar un lucru trebuie să îl faci cu multă atenţie: să-l deguşti”, spune Bálint Zoltán, a cărui pasiune pentru licoarea lui Bachus a crescut podgoria de pe dealurile Minişului la 75 de hectare, iar acum speră să o ducă la 100 de hectare.
Distrează-te învăţând
La Arad, turistul are ocazia să intre în Palatul Culturii, să vadă centrul vechi al oraşului, Teatrul Naţional sau Piaţa Reconcilierii. De aici, traseul DKMT se reîntoarce în Ungaria, prin parcul memorial Ópusztaszer. Un loc despre istoria veche a Ungariei, despre dinastiile de pe tronul ţării vecine, un muzeu în aer liber al cărui motto este „să înveţi distrându-te”. Turistul are ocazia să stea de vorbă cu meşteşugari care împletesc coşuri din nuiele, după tradiţii vechi, să asiste la recitaluri de muzică medievală şi să ia lecţii, într-o veche şcoală maghiară, unde profesorul încă mai ţine elevii cu mâinile la spate, ca în timpurile de demult. Costul intrării în parc diferă în funcţie de obiectivele pe care cineva doreşte să le parcurgă, dar începe de la aproximativ 8 euro, echivalentul în forinţi, până la 40 de euro, intrare în tot parcul pentru o familie cu mai mulţi copii. Înainte de Szeged, drumul face un ocol pe la Kemencés Csárda, un loc unde palinca, vinurile bune şi bucatele gustoase ale ţinutului completează excursia prin euroregiune.
Szegedul umple apoi coşul cu oferte al traseelor DKMT. Ştrandurile termale de aici nu mai au nici un secret pentru locuitorii acestei regiuni, dar maghiarii doresc să le deschidă alte porţi, de această dată către Spania, Italia, Danemarca, Cehia, Slovacia sau chiar Franţa. Turistul european poate fi plăcut surprins de surprizele unor locuri mici, dacă gazdele ştiu să îl primească. Iar mâncarea şi vinul bun nu lipsesc din nici o haltă a traseelor euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa. Cramele Recaş sunt o dovadă în plus.
(va continua)
Citiți principiile noastre de moderare aici!