„E o chestiune de interes naţional până la urmă. Interesul nostru este de a avea o astfel de conductă. La această oră traseul gazoductului este secretizat şi ei ne cer să-i informăm când emitem un certificat de urbanism pe acea zonă, astfel încât şi ei să-şi dea acordul privind eventuale construcţii pe acea zonă. Când noi semnăm protocolul, vom şti culoarul, care este secret şi intră la secret de serviciu”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc.
Consilierul judeţean Marius Cârceie a propus retragerea CJT din acest protocol în condiţiile în care administraţia timişeană trebuie să ceară acceptul unui SRL pentru un certificat de urbanism. Consilierii judeţeni au avut luni pe ordinea de zi a şedinţei ordinare proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii Protocolului de colaborare cu SC Nabucco Gas Pipeline România SRL.
Nabucco este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria – acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania, deşi aceasta nu este ţară de tranzit). Gazoductul urmează să transporte gaze extrase din Asia Centrală, prin Turcia, către Europa Centrală.
Conducta va fi construită pe traseul Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria şi va avea o lungime totală de 3.296 kilometri, urmând să treacă şi prin judeţul Timiş şi alte câteva judeţe din ţara noastră.
Realizarea proiectului Nabucco va necesita investiţii în valoare totală estimată de aproape opt miliarde euro. Capacitatea iniţială de transport a conductei este de 8 miliarde de metri cubi/an şi este proiectată să crească la 31 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, până în 2020. Pentru comparaţie, consumul anual de gaze al României este de 17-18 miliarde metri cubi. Lucrările de construcţie urmează să înceapă în 2011, iar intrarea în funcţiune a conductei este preconizată pentru 2014.
De altfel, în 25 martie 2010, managerul general al proiectului, Reinhard Mitschek, a confirmat că Nabucco va fi construit conform planurilor iniţiale, fără abatere: „Dorim să începem construcţia la finalul lui 2011 şi ne aşteptăm să avem gaz pe ţeavă la finele lui 2014”.
În raportul privind încheierea protocolului de colaborare între CJT şi Nabucco se arată că „pentru asigurarea unui cadru de colaborare cu autorităţile administraţiei publice judeţene pe teritoriul cărora urmează să se realizeze proiectul, SC Nabucco Gas Pipeline România SRL a iniţiat un proiect de protocol care a fost analizat cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş în datele de 27 octombrie şi 23 noiembrie 2010”. Până acum, autorităţile judeţene din Dolj, Arad, Caraş-Severin şi Mehedinţi au încheiat deja astfel de protocoale.
După discuţii intense, puncte de vedere expuse şi explicaţii oferite pe rând de vicepreşedintele CJT Adam Crăciunescu, secretarul judeţului, Petrişor Nădăştean, şi preşedintele CJT Constantin Ostaficiuc, consilierii judeţeni au adoptat proiectul.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!