Prezent vineri la Timișoara, Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea a spus că nu poate spune o sumă care ar putea veni la Timișoara prin PNRR, pentru că „încep geloziile între județe și orașe”. Singurele proiecte finanțabile anunțate de ministru au fost maternitatea nouă a Spitalului Municipal și bd. Cetății.
În urmă cu o lună, primarul Dominic Fritz vorbea despre o „estimare realistă”, care „arată că în jur de 250 de milioane de euro ar putea să fie absorbite de Timișoara prin PNRR”. Edilul-șef amintea atunci „idei de proiecte care ar merita să fie finanțate, în valoare de peste 1 miliard de euro, cam 45 de fișe de proiect”. Iar „cam 24 de idei de proiect au fost, într-o formă sau alta, integrate în liniile de finanțare prevăzute de PNRR”. Fritz mai vorbea, în treacăt, despre 2 milioane de euro pentru un sistem de e-ticketing și management de trafic și despre 16 milioane de euro pentru pasarele pietonale și velo peste Bega, inclusiv construirea a cinci treceri pentru pietoni noi.
Cum a convins ministrul Investițiilor Comisia Europeană
Nici el, nici ministrul Investițiilor n-au vorbit vineri despre alte proiecte, dar Cristian Ghinea s-a lăudat că s-a zbătut ca Timișoara să aibă un traseu al revoluției, „o reparație morală obligatorie”.
„Pe Timișoara este prins în mod particular în PNRR acest Traseu al Revoluției. Este un proiect la care am ținut foarte mult, parte dintr-un ansamblu de locuri ale memoriei, le-am spus eu. Am avut un dialog cu Comisia Europeană în acest sens, pentru că nu înțelegeau ce ne-a venit nouă să băgăm în planul de reconstrucție Muzeul Holocaustului de la București, Traseul Revoluției de la Timișoara, refacerea Memorialului de la Râmnicu Sărat… Le-am spus «dom’ne, nu poți să vorbești despre o țară modernă, verde, digitală, fără a face și o igienă mentală, fără a face și o igienă pe partea asta în care chiar avem nevoie». Sunt niște obiective de investiții care au fost mereu amânate. Mereu se punea problema la programele operaționale «Hai să facem Muzeul Holocaustului», «Hai să facem Traseul Revoluției» și mereu nu se găseau oportunități. Am insistat să fie în PNRR și chiar vreau să vin peste câțiva ani să inaugurăm Traseul Revoluției”, a explicat ministrul Investițiilor.
Investiție de aproape 4 milioane de euro
Practic, Traseul Revoluției va regândi spațiul public din mai multe zone, cum ar fi Piața Maria, Podul Maria, Piața Victorie, Piața Libertății sau Palatul Administrativ și altele. Traseul înseamnă, de fapt, marcarea obiectivelor și „crearea de puncte de odihnă și locuri de belvedere”, cât și „ecologizare, igienizare și reabilitare peisagistică a zonelor cu impact negativ”.
Vor fi intervenții clare: amplasarea de mobilier urban și de mijloace informative audio-video sau fizice. Urmează să fie pregătit și un concept de identitate comemorativă, iar primarul Timișoarei spune că se lucrează deja la tema de proiectare.
Pentru Traseul Revoluției din 1989 se vorbește și despre o aplicație mobilă cu Realitate Augmentată și conținut media aferent „care să permită suprapuneri de material media original din perioada revoluției cu spațiul fizic de astăzi în real time, bazat pe geo locație și marker fizic după caz”.
De asemenea, ar urma să se facă marcarea prin instalație audio-video interactivă a unor locuri specifice: „sunete înregistrate la revoluție ce pot fi redate prin aplicație sau difuzoare direcționale ce reacționează la senzori de apropiere sau NFC devices prin aplicația T.Rev89”, scrie în prezentarea PNRR. În plus, evenimentele din 1989 ar putea fi marcate pe traseu: „poate fi urma unui glonț, locul unei arestări, locul în care s-au aflat dispozitivele de represiune ale armatei și securității, locul din care prima oară s-a strigat «Libertate» sau «Jos Ceaușescu»”.
Traseul Revoluției din 1989 costă, conform estimărilor din PNRR, peste 3,8 milioane de euro fără TVA.
Mai repede se mișcă ONG-urile
Până să avem acest traseu al revoluției, Ministerul Culturii se cam chinuie să găsească un proiectant pentru mult-așteptatul Muzeu al Revoluției. A ajuns la a doua licitație, după ce prima a fost anulată. https://www.tion.ro/stirile-judetului-timis/muzeul-revolutiei-a-doua-incercare-trei-proiectanti-au-depus-oferte-la-licitatia-ministerului-culturii-1465753/
Este așteptat să vină de la primărie și un regulament de păstrare și conservare a urmelor de gloanțe trase în urmă cu peste 30 de ani la Timișoara. Proiectul de hotărâre a fost gândit de consilierul USRPLUS Răzvan Negrișanu încă din luna mai, dar n-a fost făcut public nici până în ziua de astăzi.
Dacă autoritățile nu se grăbesc prea tare, un ONG din Timișoara a pornit un proiect important: „timișOara Prin alTI oChi – OPTIC”. A fost gândit în special pentru nevăzători, iar voluntarii coordonați de lector dr. Alina Satmari au realizat hărți și schițe tactile, machete 3D ale obiectivelor turistice și o arhivă audio pentru a face accesibilă istoria orașului. A avut loc deja un prim tur ghidat al Revoluției.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
X“Dar reprezentanții PMT au spus că vor să facă prin PNRR un traseu al revoluției “Prin PNRR nu se poate face si un traseu de buna functionare a primariei in functie de nevoile acute ale orasului la ora actuala?Curatenia orasului,santiere incepute si nefinalizate,proiecte facute si aruncate la cosul de hartie pasajul Solventul,podul peste Bega,parcarea supraetajata pentru care sau platit sume bunicele pentru proiecte,Acuma alte proiecte stintifo-fantastice fara finalizari concrete.Numai si numai proiecte,studii,angajari in rest nimica.75 troleibuze noi???? 40 autobuze electrice???
Asa, numai bine – trageti o linie directa, o sageata mai bine zis, intre ce a fost in 89 si sleahta de incompetenti cu ifose care conduce, prin rotatie, un popor debusolat, plecat in parte ca ziler prin tari straine… Din A rezulta B. Vim putea oare sa si folosim invers aceasta filiatie, adica sa intrebam de ce avem parte de B, pe cei implicati in A, punctul-origine?!
Nu ne trebuie igiena mentala. Multumesc, pastrati-o pentru voi igiena asta. 4 milioane de euro sunt bani multi, datii saracilor, copii, batrani, pentru educatie si sanatate, mai bine.
nu va mai saturati de bani, comunisti imputiti?
Se pregateste tema de sifonare a banului public.
In loc de o centura la 4 benzi, autostrazi cu locuri deparcare decente in care sa fie plantati catva copaci pentru umbra si mai multe puncte de acces la autostrada, ONG-urile lu peste prajit impreuna cu politrucii de partid vor sa arunce 4 milioane de euro pe bancute, puncte de belvedere si “igienizare peisagistica”. Un proiect de rahat la fel precum ctitoriile lui Lae, patinoarul nefunctional, fantanile muzicale, bazele sportive din cartiere, sala polivalenta, stadionul …..
In afara de cretineli, pasajul de la Solventu ? Asfalt pe drumuri, Colterm, centura orasului, acces pe 4 benzi la autostrada … ? Lucruri serioase ? Hm ? Nimic ? Cine dracu v-o adus sa ne conduceti ?
Superb. Ne ocupam de actiuni culturale dubioase si ambigue . Asemenea actiuni sunt apreciate la adevarata lor valoare in momentul in care populatia nu mai moare de foame, nu are grija zilei de maine, este linistita atat pe plan privat cat si din punct de vedere al carierei. Iar punem carul inaintea boilor. Am renuntat in a mai spera la normalitate in Romania. Primaria si prefectura ne sufla iar praf in ochi. Atentie ! toti. inclusiv consiliul, nu doar prefectul si primarul. Dupa ce rezolva problema infrastructurii, a apei calde, a incalzirii pe timp de iarna, a calitatii aerului samd, mai vorbim. Pana atunci joc de glezne si taiati panglici intre voi.
-
Total de acord cu dv doar ca ceea ce se vede in oras e reflexia a ceea ce primarul, consilierii locali, cei de la prefectura si alti oameni-animale din arcul conducerii fac in vietile lor private, adica, nu conteaza ca sunt disfunctionali, ipocriti, narcisisti, abuzatori, libidinosi, melteni, nespalati, plini de BTS-uri, le pute gura ca si canalul, important e ca peste toate astea se dau cu parfum scump, ies la terasa, reguleaza in stanga si-n dreapta crezand ca nu stie stanga ce face dreapta, conduc masini in care pute ca si in ei, se dau intelectuali cand de fapt sunt niste rupti in fund cocliti cu pretentii de eruditi. Mars, jegurilor!