În Timișoara, proiectul „Traseul Revoluției” este pregătit să intre în faza de licitație pentru execuție, asta după ce consilierii locali au votat acum câteva zile aprobarea indicatorilor tehnico-economici.
Inițiativa reprezintă un efort de a păstra vie memoria Revoluției din Decembrie 1989, un eveniment crucial în istoria contemporană a Timișoarei și a României. Proiectul include nouă locuri simbolice din oraș, unde s-au petrecut cele mai importante evenimente.
„Acestea vor deveni exemple de bună practică pentru spațiul public timișorean, punând în centrul atenției nevoia de spații publice de calitate. Vom adăuga locuri de odihnă, iluminat public de calitate, acces facil pentru pietoni, bicicliști și persoane cu mobilitate redusă, precum și marcaje turistice și informații istorice în mai multe limbi.Textele vor avea și o variantă în Braille”, menționează reprezentanții Primăriei Timișoara.
Un aspect inovator al Traseului Revoluției este integrarea tehnologiei AR (Augmented Reality), care va permite vizitatorilor să retrăiască atmosfera acelor zile.
Cele nouă repere vor fi amplasate în următoarele locații:
- Zona Maria – Piața Sfânta Maria/str. Gheorghe Doja/Timotei Cipariu;
- Podul Traian-Maria – Splaiul Tudor Vladimirescu;
- Zona Operei – P-ța Iancu Huniade / Piața Victoriei;
- Zona Piața Libertății;
- Zona Piața Sf. Gheorghe;
- Zona Prefectură – B-dul Revoluției din 1989;
- Zona Băile Neptun – Splaiul Nistrului;
- Zona Cimitir Eroilor – Bulevardul Sever Bocu nr. 1;
- Zona Martirilor – str. Mareșal Constantin Prezan.
Aici ar fi de menționat faptul că revoluționarul Corneliu Vaida a atras (din nou) atenția că traseul nu include locul în care a căzut prima victimă a revoluției, Rozalia Popescu, și anume intersecția dintre bulevardele Pestalozzi și Pârvan.
Viceprimarul Ruben Lațcău i-a transmis acestuia că a discutat deja cu proiectantul pentru a găsi o soluție, însă proiectul „Traseul Revoluției” nu poate fi modificat întrucât asta ar însemna ca tot procesul, incluzând obținerea autorizațiilor necesare, să fie reluat de la zero
„Traseul Revoluției din Decembrie 1989″ este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), construcția celor nouă repere având o valoare totală de aproximativ 2 milioane de euro. De altfel, acesta a și fost primul proiect al Timișoarei acceptat pentru PNRR.
Pe aceeași temă:
UPDATE. „Traseul Revoluției” ajunge în Consiliul Local Timișoara
Trimite articolul
Xrevolutia a fost reala. dar si deturnata de o lovitura de stat. rusine.