Conform medicilor, un abord interdisciplinar poate salva pacienţii de la amputaţie, al cărei impact asupra lor este devastator. Datele recente arata că, în pofida progreselor medicale, în Europa ultimului deceniu numărul de amputaţii s-a dublat la pacienţii cu vârsta de peste 65 de ani. În România se fac cam 5-10.000 de amputaţii pe an. Din păcate, după amputaţie, şansa supravieţuirii pacienţilor scade dramatic. Tocmai de aceea, la Timisoara are loc, vineri şi sâmbătă, prima conferinţa naţională, cu participare internaţională, dedicată abordului interdisciplinar al pacienţilor cu leziuni tisulare cronice la nivelul piciorului. Conferinţa este organizată de Clinica de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Judetean Timisoara, condusă de prof. dr. Mihai Ionac, şi de Catedra de Biochimie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, sub conducerea prof. dr. Anghel Andra.
În cadrul conferinţei de la Timisoara va fi prezentat un tratament inovator, care scade semnificativ numărul amputaţiilor. Acesta a fost dezvoltat în parteneriat de Clinica de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Judetean Timisoara şi Catedra de Biochimie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”. Pe scurt, medicii au prelucrat un hormon special, pe care l-au „împachetat” într-un sistem care să poată fi preluat de celulele pacientului, prin injectare. În urma tratamentului se formează noi vase de sânge, procedeu ce creşte şansele bolnavului de a pleca din spital pe propriile-i pricioare.
„Studiul clinic a durat doi ani. Aceasta a fost partea de testare, urmează să îl brevetăm şi să îl introducem în tratamentul comun. Am testat tratamentul pe 20 de pacienţi care ar fi necesitat amputaţii la coastă, dintre care la 14 am reuşit să evităm amputaţia”, a declarat, vineri, prof. dr. Mihai Ionac.
Lucrările conferinţei se desfăşoară la UMF „Victor Babeş”, vineri, între orele 9-17, şi sâmbătă, între orele 9-13.
Citiți principiile noastre de moderare aici!