„Ne lipseşte o strategie pe sănătate şi nu o putem face fără manageri, sindicate, Direcţia de Sănătate Publică şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Primăriei Timişoara i s-au livrat 4 spitale. Pe lângă plătitul de chirii şi facturi, cred că putem avea un rol mai important în ce înseamnă partea noastră de autorităţi locale. Vrem să găsim anumite puncte comune, dincolo de bani, în ce înseamnă managementul sănătăţii”, a spus, vineri, viceprimarul Sorin Grindeanu.
„Pe lângă instrumente şi aparatură, în sănătate avem nevoie de resurse umane”, a spus prof. dr. Florin Bîrsăşteanu, iar despre acest subiect, prof. dr. Fulger Lazăr, preşedintele Colegiului Medicilor Timiş, a precizat: „ Suntem într-un moment de cumpănă, în care trebuie să sprijinim medicii de familie şi, la fel, cred că întreaga comunitate poate contribui la păstrarea clasificărilor obţinute de spitalele timişorene”.
Despre importanţa medicilor de familie în sistemul sanitar a vorbit şi dr. Gheorghe Nodiţi, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.
Au mai participat la discuţie Petru Andea, preşedintele Clubului Social-Democrat, Octavian Mazilu, managerul Spitalului Clinic Municipal Timişoara, precum şi reprezentanţi ai conducerilor altor spitale din Timişoara şi Lugoj, dar şi Adam Crăciunescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.
Situaţia actuală a spitalelor din Timişoara, faptul că niciun spital nu colaborează cu celălalt sau aplicarea protocoalele terapeutice şi costurile lor au fost subiectele puse pe masa discuţiilor.
„Toţi ne dorim un sistem sanitar mai bun, mai bine finanţat şi medici demni de meseria lor”, a spus vineri Ovidiu Brânzan, fost ministru al sănătăţii, mediatorul acestei discuţii iniţiate de Convenţia Medicilor Social-Democraţi din Timişoara.
Sosit mai târziu, europarlamentarul Cristian Buşoi a mărturisit că ar mai dori astfel de întâlniri, dar cu teme axate pe ceva concret. „Ar fi bine să mai facem discuţii despre viitor, deoarece clasificarea spitalelor s-a produs, nu mai e nimic de făcut”, a declarat Buşoi. Invitat la discuţii, parlamentarul Horia Cristian a declarat şi el: „Medicina este un serviciu scump. Medicii sunt experţi scumpi, asistaţi de aparatură scumpă. Întrebarea este cum să facem acest serviciu de bună calitate, accesibil şi convenabil. Trebuie să schimbăm modelul în care facem această afacere pentru ca sistemul să nu intre în faliment”, a conchis Cristian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!