Primul incendiu s-a produs sâmbătă seara, la anexa unei case din Dudeştii Noi, după ce proprietarii au lăsat un aragaz nesupravegheat. În câteva clipe, flăcările au cuprins o perdea aflată lângă aparatul de gătit şi de acolo s-au extins la lucrurile din jur, inclusiv acoperiş. Imediat, la faţa locului au sosit reprezentanţii Serviciului Voluntar de Urgenţă şi două autospeciale ale ISU Timiş, însă incendiul era de amploare, pompierii luptând cu flăcările aproximativ 40 de minute.
Câteva ore mai târziu, în jurul 3.30, pompierii au fost solicitaţi din nou să intervină la un incendiu puternic, de data aceasta în satul Unip. Când au ajuns cele două autospeciale de la Buziaş, flăcările cuprinseseră deja întreg acoperişul casei, pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, precum şi o anexă în care se aflau 8 tone de cereale. În urma incendiului, casa şi anexa s-au făcut scrum, pompierii determinând că flăcările au izbucnit din cauza unui cablu improvizat care a produs un scurtcircuit.
La o oră după acest incendiu, telefonul pompierilor suna din nou. De data aceasta, ei au fost chemaţi să intervină la Săcălaz, acolo unde o gospodărie a luat foc din cauza unui coş neprotejat termic. Pompierii au plecat de urgenţă cu două autospeciale şi au reuşit să stingă flăcările într-un timp destul de scurt, însă acoperişul gospodăriei a ars pe o suprafaţă de 30 de metri pătraţi.
Ţinând cont că în toate cele trei cazuri incendiile au izbucnit din neglijenţa proprietarilor, reprezentanţii ISU Banat îi avertizează pe timişeni să renunţe la improvizaţii.
La nivel naţional, două treimi din cauzele producerii incendiilor sunt legate de improvizaţii la instalaţii electrice, de gaze sau încălzire şi lipsa verificărilor la coşurile de fum.
Pentru a evita expunerea la astfel de riscuri sunt recomandate următoarele: remedierea defecțiunilor la instalații electrice, de gaze și de încălzire doar de către personal autorizat; curățirea și verificarea coșurilor de fum cel puțin o dată pe an, de obicei înaintea începerii sezonului rece; conștientizarea pericolelor de incendiu și cunoașterea măsurilor de prevenire a incendiilor la locuințele individuale și multifamiliale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!