Organizația Salvați Copiii România a dotat cu echipamente medicale 107 secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie din toate județele țării, cu peste 1.300 de echipamente vitale, investind peste 8.900.000 de euro.
În Timiș, rezultatul a fost unul pe măsură: mortalitatea infantilă în județ a scăzut din 2012, de la 9,9 la mia de copii născuți vii la 5 la mie, în 2022, potrivit statisticilor.
„Protejează copiii și implică comunitatea”, acesta este principiul care a stat la temelia „Casei cu ferestre deschise”, un proiect vizionar al Organizației Salvați Copiii România, în Timișoara, care, în primii ani după Revoluție, a transformat salvarea copiilor abandonați într-un program complex de garantare a drepturilor fundamentale pentru toți copiii.
Apoi, în următorii ani, Salvați Copiii Timiș si-a dezvoltat câteva proiecte coordonate de o profesionistă în domeniul ocrotirii copiilor, Violeta Stan, șef de lucrări la Neurologie și Psihiatrie Infantilă în Timișoara, primul președinte al filialei.
„Casa cu ferestre deschise însemna simbolic o fereastră deschisă către comunitate, care să vadă copilul abandonat în maternitate, fără identitate juridică și astfel comunitatea să și-l poată asuma. A fost situată în cartierele periferice ale Timișoarei, în spatiile fostelor creșe. Copilului abandonat i se oferea modelul unei familii supleante (mama, tata, bunica). Când erau aduși din maternitate, copiii erau primiți într-un ritual specific de bun-venit, pentru a marca înscrierea în cultura locală. Toate momentele importante din viața lui erau consemnate într-un jurnal specific care-i marca parcursul de viață. Era un sistem gândit din toate perspectivele necesare pentru a conferi o identitate culturală copilului. A fost folosit drept model pentru transformarea instituțiilor rezidențiale din România și generalizat în Europa, iar modelul de familie supleantă a fost prezentat ca model de bune practici la Strasbourg, pentru țările europene aflate în dezinstituționalizare”, își amintește Violeta Stan, primul președinte al Filialei Timișoara a Organizației Salvați Copiii România.
Următorul proiect a fost „Universitatea părinților” (1993-1997), care a pus accentul pe sprijinirea familiilor aflate în situații de risc social. Au fost vizate mai multe componente: formarea, informarea și consilierea părinților pentru rezolvarea problemelor fundamentale legate de creșterea și educarea părinților.
Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România, a declarat că Filiala Timiș a avut un rol esențial, datorită capacității vizionare a echipei, care a reușit să coaguleze în jurul ei și în beneficiul copiilor un capital important de solidaritate.
Un alt proiect derulat în județul nostru de Salvați Copiii a fost „Prieteni de suflet”, care a devenit un exemplu de bune practici la nivel internațional. Obiectivul inițial al proiectului a fost facilitarea integrării în colectivitate și comunitate a copiilor abandonați, fără identitate juridică. Pe parcursul anilor, atenția s-a îndreptat către programe pentru normalizarea vieții copiilor și tinerilor cu sindrom Down.
În anul 1997, a fost deschis Centrul de Consiliere pentru Copilul abuzat, neglijat, traficat, un program deosebit de important pentru protejarea copiilor aflați în situații de abuz, precum și pentru recuperarea psiho-emoțională a acestor copii.
În 2004, Salvați Copiii România a reușit să impună interzicerea pedepsei corporale asupra copilului, România devenind astfel cel de-al 14-lea stat care scoate în afara legii formele de violență asupra copilului.
În anul 2008, Salvați Copiii a lansat programul „Ora de net”, dezvoltând linii de internet pentru asistarea victimilor cyber-abuzului și cyber-bullyingului.
De asemenea, Centrul de orientare profesională pentru tinerii din centrele de plasament, deschis în 2004, a avut ca scop integrarea socială și profesională a tinerilor care au ieșit din Centrele de plasament.
Totodată, din 2010, la Timișoara funcționează Centrul de consiliere pentru părinți, care oferă asistență psiho-socială de specialitate, întâlniri terapeutice, informații practice și sprijin atât pentru părinți, cât și pentru copii. Au beneficiat de servicii terapeutice individuale aproape 2.000 de copii și părinți, având loc peste 18.000 de întâlniri terapeutice.
Salvați Copiii a derulat, între anii 2009 și 2013, proiectul „Voluntari pentru Boli Rare”, care a avut ca scop integrarea socio-emoțională și consilierea copiilor diagnosticați cu o boală genetică rară.
Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat, din 2010, o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în cinci ani. În județul Timiș echipele integrate intervin in Checea, Jimbolia, Clarii Vii și Moșnița Nouă, iar până în prezent au fost susținute 10.000 de gravide, mame și copii cu vârsta până în cinci ani pentru facilitarea accesului la servicii medicale și informare medicală direct în maternități.
Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara a fost dotat cu aparatură și echipamente medicale în valoare totală de 210.000 euro, printre care un aparat de dializă și un aparat de radiologie.
În Timiș, Salvați Copiii a donat echipamente către Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara (Clinica de Obstetrică-Ginecologie Bega) și Spitalul Municipal Lugoj.
„Cea mai mare reușită pe care Salvați Copiii a avut-o aici, la Timișoara, este, pe lângă reabilitarea dreptului tuturor copiilor vulnerabili la educație, sănătate și protecție socială, capitalul de încredere pe care l-am obținut de la comunitate. Intervenția umanitară este esențială, dar, pentru a obține modificări de durată, care să prevină situațiile de risc pentru copii, este nevoie de impunerea unor modele de bune practici și a unor politici sociale integrate. Aceasta este miza majoră a Salvați Copiii România, la peste trei decenii de activitate”, a menționat Mihai Gafencu, președintele Organizației Salvați Copiii România, Filiala Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!