Absolvent al Facultății de Instalații și Automatizări din București (1976), Ioan Selejan a intrat în obștea monahală a mănăstirii Lainici, în anul 1980. Între anii 1981 și 1990 a urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova și pe cele ale Facultății de Teologie din Sibiu.
Numit stareț al mănăstirii de metanie, viitorul ierarh a primit o lună de studii la Institutul Biblic din Ierusalim, unde a urmat, în paralel, două cursuri de doctorat, unul în Studii Biblice, celălalt în Egiptologie și Orientalistică.
În anul 1994, a fost hiritisit arhimandrit și numit Superior al Așezămintelor românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, de unde a fost chemat în țară, pentru a fi ales primul episcop (apoi arhiepiscop onorific) al Episcopiei Covasnei și Harghitei.
La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, în 20 iulie 1994, hramul mănăstirii Toplița, arhimandritul Ioan Selejan a fost hirotonit episcop pe seama eparhiei nou înființate.
„De zece ani, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan arhipăstorește în «Țara spicelor de grâu», cum obișnuiește a numi Banatul. Slujirea sa în această parte de țară a început de la mormântul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou, unde se reculege adesea, aflat în modesta biserică monument istoric de la Mănăstirea Partoș și așază sub al său omofor, cu dragoste părintească, pe toți clericii și credincioșii Banatului de câmpie, pe monahii și monahiile din străvechile și noile mănăstiri, pe frații și surorile din spitale, din așezămintele de ocrotire a vârstnicilor și a copiilor, ba chiar și pe cei privați de libertate și pe «oamenii străzii», faptele sale de întrajutorare aducându-i apelativul de «Ioan cel milostiv».
Dacă la cele menționate, sumar, adăugăm implicarea Mitropolitului Ioan în rezolvarea unor probleme majore ale Timișoarei și Timișului, preocuparea sa permanentă pentru unele instituții medicale regionale, pentru păstrarea, conservarea și promovarea patrimoniului istoric, zidirea de biserici în orașe și în comunele periurbane, grija față de învățământul preuniversitar și universitar, multitudinea activităților social-filantropice desfășurate în folosul semenilor aflați în nevoi și suferințe, atunci vom înțelege pe deplin anvergura slujirii arhierești a Chiriarhului nostru care, «ca orice arhiereu, fiind luat dintre oameni, este pus pentru oameni, spre cele către Dumnezeu…» (Evrei 5, 1).
Așadar, la ceasul acestei binecuvântate aniversări, rugăm pe Părintele ceresc să reverse asupra Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Ioan harul și darurile Sale cele bogate, să-i dăruiască sănătate, putere și încă multe împliniri în misiunea sa de arhipăstor al românilor ortodocși din Banat! Întru mulți și binecuvântați ani, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop și Mitropolit!”, a transmis preot dr. Ionel Popescu, vicar eparhial la Arhiepiscopia Timișoarei și preot paroh la Parohia Timișoara Iosefin.
Pe aceeași temă:
FOTO. O nouă biserică va fi ridicată în Timișoara. ÎPS a sfințit piatra de temelie
Citiți principiile noastre de moderare aici!