„Rezultatele examenului de Bacalaureat din 2024 indică o rată de succes de 81,5% pentru promoția curentă, în creștere cu peste 3% față de prima sesiune din anul anterior (78,4%), pe lângă acești candidați fiind prezenți și cei care aparțin promoțiilor din anii trecuți, cu o rată de 31% succes la examenul din acest an. Rezultatul global de la Bacalaureatul 2024 este unul pozitiv, ca bilanț față de anul de referință 2009, respectiv cea mai bună rată din ultimii ani, 76,4%”, a spus deputatul Marilen Gabriel Pirtea, președintele comisiei de educație și cercetare din PNL.
Cu toate acestea, rezultatul nu exclude motivele de îngrijorare punctuale, mai spune el. La proba de alegere a profilului au lipsit 2.8000 dintre candidații înscriși, însumând un procent destul de mare care necesită o analiză amănunțită: 2%. Pentru viitor este propusă o strategie remedială. Totuși, acest fapt nu reprezintă un indicator global definitoriu.
„Și totuși, acest rezultat bun, care ne bucură, nu exclude motivele de îngrijorare, indicative pentru neîmplinirile învățământului preuniversitar și a societății noastre, în ansamblu. Peste 2.800 dintre candidați înscriși au lipsit la proba la alegere a profilului, însumând 2% din totalul candidaților înscriși, un număr destul de mare, îngrijorător, care merită o analiză aprofundată și o propunere de strategie remedială, pentru viitor.
În plus, deși nu este un indicator global complet definitoriu, evoluția numărului de candidați care au obținut note de 10 la toate probele susținute în examenul de Bacalaureat cunoaște o tendință descendentă, de la peste două sute în sesiunea de vară 2022, la 54 în sesiunea de vară 2023 și doar 39 în sesiunea de vară 2024”, a subliniat deputatul liberal.
Legat de analiză, potrivit deputatului, aceasta ar putea continua dincolo de numărul total al candidaților care au obținut note de 10 la toate probele în 2024, la nivelul țării.
„În acest context, analiza poate continua dincolo de numărul total al candidaților care au obținut note de 10 la toate probele în 2024, la nivelul țării. Spre exemplu, constatăm și o involuție a numărului candidaților cu note de 10 din jumătatea de vest și centru a țării (considerând 13 județe, din vest, nord-vest, sud-vest și centru): de la 51 candidați cu 10 la toate probele în 2022, la 15 în 2023 și la doar 8 în 2024.
Scăderea generală a numărului candidaților cu performanțe foarte bune în sesiunea de vară 2024 în această zonă, cu note de 10 pe linie, este un fenomen precedat de variația foarte mare a calității educației preuniversitare între județe: de la 82,57% promovabilitate la Bacalaureat în județul Brașov, la 62,61% promovabilitate în Mehedinți.
În ansamblul macroregiunii din partea de vest și centru a țării (cele 13 județe considerate în vest și centru) constatăm totuși menținerea cifrei totale de candidați prezenți la examenul de Bacalaureat (34 mii de candidați), cu o tendință de creștere a ratei de promovabilitate de-a lungul anilor.
Nu în ultimul rând, se observă că variația performanțelor candidaților este și un rezultat al dezvoltării rețelei educaționale (în Timiș, spre exemplu, sunt 58 de licee și promovabilitate în 2024 de 72%, față de doar 19 licee în Mehedinți și o promovabilitate în 2024 de 62%). Dezvoltarea rețelei educaționale rămâne unul dintre cei mai importanți predictori ai evoluției de ansamblu în sistemul de învățământ preuniversitar, foarte important pentru viitorul educației”, a conchis deputatul Marilen Gabriel Pirtea
Trimite articolul
Xdap, du-te cu dulapul sasesc cu tot, v-at batut joc 10 ani de educatie cu tot felul de incompetenti pusi ministri la educatie. JUMATATE din cei care intra in clasa intai fie abandoneaza pe parcu.rs, fie pica BAc-ul, CE VORBIM???? sau ce fumeaza asta cu universitatea lui aflata pe pozitia 435🤪 în cadrul ierarhiei universitatilor europene?!?
adevaratul procent de promovabilitate ar trebui calculat ca numar promovati / numar elevi in clasa I. Nu mai vorbeste nimeni despre abandonul scolar, ne batem cu pumnii in piept cu 70% promovabilitate. Dar cati elevi mai ajung sa sustina examenul de bacalaureat?
-
Pai fac prezinta datele sa dea bine politic. Oricum romanul nu e frate cu cartea.
Analfabeti functional cu bac. Nu s-a imbunatatit sistemul ci a scazut baremul.