În luna ianuarie, Primăria Timișoara (PMT) a scos la licitație contractul pentru transformarea fostului Cinema Freidorf într-un centru cultural, cu ajutorul banilor europeni. Pentru lucrări a pus la bătaie maxim 2.849.030 de lei cu TVA inclus, echivalentul a 580.000 de euro. Trei firme s-au arătat interesate: Sulfatim, Audiotech Multimedia Group și Nedex Grup. Ofertele acestora au intrat în procesul de evaluare.
Sulfatim este o firmă din Timișoara, pe piață din 1997, conform Risco.ro. Aceasta a mai făcut lucrări la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. Audiotech Multimedia Group, din București, se ocupă în momentul de față de reabilitarea Cinema Timiș, din Piața Victoriei. Nedex Grup, din Timișoara, are și ea contracte cu municipalitatea – reabilitează infocentrul turistic și lucrează la construirea unei noi clădiri pentru Liceul Waldorf, la reabilitarea acoperișului de la Calderon, la Centrul Cultural și Educațional Kuncz etc.
„Redăm fostul Cinematograf Freidorf locuitorilor din acest cartier. Îl vom transforma într-un centru pentru comunitate, cu servicii culturale și sociale la care vor putea participa cetățenii de orice vârstă. Păstrăm și capacitatea de proiecție și vrem să îl dăm în administrarea aceleași echipe care a transformat Cinema Victoria într-un real succes, iar partea de servicii sociale vrem să o lăsăm în grija Direcției de Asistență Socială”, transmite primarul Timișoarei Dominic Fritz.
Lucrările vor afecta structura de rezistență a clădirii, fiind necesare intervenții de consolidare. În momentul de față, clădirea în care a funcționat fostul cinematograf se află în clasa de risc seismic Rs III, iar după lucrări ar trebui să se încadreze în clasa Rs IV.
Acoperișul ar urma să fie desfăcut, iar planșeul peste parter va fi demolat, pentru înființarea unei grinzi din beton armat, care să corespundă normelor în vigoare. Configurația actuală va fi păstrată. Clădirea va avea o scenă spre fațada posterioară, iar de jur împrejurul sălii vor fi gradene mobile cu 80 de locuri în total (inclusiv locuri pentru persoanele cu dizabilități). Spațiul va putea fi reconfigurat în funcție de necesități.
Viitorul Centru Cultural și Educațional Freidorf de pe str. Nicolae Andreescu nr. 97 va cuprinde o clădire pe două niveluri cu toate echipamentele și dotările necesare. Acesta va oferi servicii culturale și servicii sociale de tip Centru de zi pentru asistență integrată (informare și consiliere psiho-socială, consiliere familială, consiliere vocațională, terapie ocupațională, educare și socializare, grupuri suport, servicii medicale de bază etc). Prioritate vor avea persoanele care locuiesc în zona Freidorf.
Odată ce cinematograful abandonat va fi modernizat, aici vor fi susținute și organizate proiecții de film pentru publicul larg sau art house/documentare cu moderare, concerte educative, spectacole și ateliere de circ, dans, muzică, teatru și programe educaționale diverse pentru comunități vulnerabile. De asemenea, tot aici va funcționa și un centru pentru consilierea persoanelor cu dependențe, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.
Durata de execuție a lucrărilor este de 15 luni, deși deschiderea oficială, conform planului inițial, a fost gândită pentru noiembrie 2023.
Pe aceeași temă:
Bani europeni pentru noul centru cultural și educațional din Freidorf
Trimite articolul
XToate aceste proiecte sunt doar o mare SIFONARE A BANULUI PUBLIC.
Nici 3% nu se implementează . Cînd s-au terminat/TOCAT banii ,va sta clădirea ca părăsită. Contractele oricum SUNT CU DEDICAȚIE către firme de partid, cu maxim Tupeu de borfași a șefilor de instituții care le gestionează FRAUDULOS
cu 600000 demolezi cladirea si faci una noua, ce talharie pe fata
Sifon la banii publici, garantat…?!!!