Primăria Timișoara a lansat în februarie procedura pentru „proiectarea și execuția privind reabilitarea rețelei de termoficare în Timișoara”, un contract împărțit în două loturi: lot 1 – reabilitarea a 9,067 km traseu de rețea primară și lot 2 – reabilitarea a 20,095 km traseu de rețea termică secundară.
Ofertele sunt în evaluare
Sunt două oferte depuse, câte una pentru fiecare lot, dar societățile interesate sunt aceleași trei firme adunate în asocieri. Licitația este încă în desfășurare, iar ofertele în evaluare.
La primul lot lider de asociere este Energomontaj din Timișoara, cu Elsaco Electronic din Botoșani și Construcții Erbașu din București.
Pentru al doilea lot lider de asociere este Elsaco Electronic, tot cu Energomontaj și Construcții Erbașu.
Lucrările de retehnologizare sunt necesare, pentru că pierderile mari de căldură înregistrate de Colterm au crescut în ultimii ani de la aproape 20% la aproape 30%. Societatea de termoficare are conducte neizolate, sparte, tot mai multe avarii și nu are un sistem de detectare și monitorizare a acestora.
Primăria Timișoara scoate anual bani din bugetul local pentru pierderile societății de termoficare. În toamna anului trecut a alocat 8 milioane de euro pentru cele pe 2018, iar în această primăvară se plătesc cele din 2019, cu 9,5 milioane de euro.
Șantier de 2 ani
Retehnologizarea Colterm se face pe bani europeni. PMT pune la bătaie, la licitație, cel mult 138,9 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 29 de milioane de euro. Banii vin prin Programul Operațional de Infrastructură Mare – POIM 2014-2020, Axa prioritară 7, iar primăria pune o cofinanțare de 25,59 milioane de lei, 2% din valoarea totală eligibilă și TVA pentru cheltuielile eligibile. Contractul de finanțare a fost semnat încă din primăvara lui 2019.
Lucrările vor ține 24 de luni: trei pentru proiectare și 21 pentru execuție.
Scumpirea gigacaloriei
Numai că implementarea proiectului vine la pachet și cu scumpirea gigacaloriei. În ghidul solicitantului este prevăzut un „plan anual de evoluție a tarifelor”, aprobat deja într-o hotărâre de consiliu local. Planul tarifar presupune, de fapt, o „explozie” a prețului la gigacalorie, estimat să crească cu peste 20% din anul 2021. Planul anual de evoluție a tarifelor pentru energia termică furnizată în Timișoara gândit de Colterm se întinde din 2018 până în 2040.
Articole pe aceeași temă:
Primăria mai dă 9,5 milioane de euro la Colterm, pentru pierderile induse din 2019
Trimite articolul
Xdaca reabilitarea se va face pe bani europeni, cum a ajuns Colterm la concluzia ca gigacaloria se va scumpi?Care e algorfitmjul dupa care gandesc ei?De ce nu se inchide Colterm si pe respectivii bani europeni sa ajute cetatenii bransati la colterm sa-si cumpere centrale de apartament?Nu mai au ei ce fura?Nu o sa maki aiba salarii si masini de serviciu?
-
ce nu se spune e ca colterm produce in primul rand energie electrica caldura e rezultata din arderile pt producerea curentului electric deci un deseu practic!unde sunt banii incasati pe energia electrica?
-
SIMPLU:pentru ca sunt 40.000 de familii care beneficiază de agent ieftin si care sunt VOTANTII lui LAE !
Sa nu reparati cumva si conductele care sunt la nivelul pieptului pe Aleea Gornistilor. Asa placut este iarna sa mergi pe o strada incalzita…Si sa stiti ca degeaba reparati conductele si limitati pierderile pe traseu, daca in scoli, spitale, gradinite care acum au peretii izolati termic, nu puneti termostate care sa opreasca caldura la nevoie. Absolut toate au caldura la maxim, si toate geamurile deschise. La ce foloseste sa limitam pierderile pe traseu si sa le mutam dupa contor? Foloseste la Colterm pentru ca pierderile de dupa contor sunt platite.
Alți bani aruncati in gaură neagră pe nume colterm , nu conteaza ca sint bani europeni , puteau fi folosiți în alte scopuri , nu sa fie îngropați la propriu în ceva ce este clar ca este neviabil,care merge din pierdere în pierdere,companie care are drept scop principal sa plateasca salariile foarte mari ale conducerii si angajatilor,care sint folositi si ca masa de manevra la vot ,puteau fi folosiți pentru centrale termice de scara sau de bloc , sau pentru panouri voltaice pe blocuri , în n scopuri , nu în a schimba niște conducte , deoarece lungimea conductelor pe care circula agentul termic este mult mai mare , are durata de viata expirată de mult si inlocuirea lor în totalitate este o utopie , asemenea proiecte sînt foarte multe în România si nu fac decît să o îngroape din puct de vedere economic , vine votarea , puneti va mintea la contributie si votați în cunostiinta de cauza , problema este cu cine , ca i am cam văzut pe toți la treaba în 30 de ani , a mai ramas USR ul , dar cum se spune în atletism , au furat startul , dar s au oprit inainte de finis din lipsa de suflu , a se citi valori , păcat .
Încă se mai bagă bani în mortul ăsta.
Stati linistiti ca nu o sa faca nimic….au vreo 100 de km de retea primara plus secundara…..costurile reale sunt mult mai mari de fapt…gargara ca sa para viabil si sa motiveze primaria in fata cetatenilor,primarie care apropo doar pt pierderi da 10 mil de euro anual plus subventii plus certificate verzi,Problema lor e ca si cu conductele schimbate vor avea pierderi din cauza managemeantului defectuos
Pe ce strazi?
Cine are date si cunoaste problemele sa faca un calcul cît ar costa centrale termice de bloc sau scară sau apartament pentru toate blocurile scările si apartamentele din Timișoara, sa scadă sa spunem o treime din nr de apartamente pentru ca presupunem ca au deja si sa vedem cît costă apoi sa comparăm cu cheltuială reprezentată de colterm , salarii , investitii , toate cheltuielile pe care le fac si sa vedem ce rezulta , punind la,cheltuiala inclusiv investitiile viitoare , absolut necesare , inclusiv aceasta presupusa de 30 milioane euro , înclusiv pierderile , subvențiile etc este un calcul care trebuia făcut de mult si cred eumca trebuie sa fie si sesizate si unele autorități ale statului care au atribuții iar daca este cineva vinovat sa raspunda.
-
Se poate face și este necesar un sistem de încălzire/apă caldă centralizat. C-ar trebui regândită rețeaua Colterm? Mai mult ca sigur da. Centralele de apartament însă ar trebui să dispară. Sunt o anomalie care a apărut din câteva motive foarte clare:
– neîncrederea în vecini respectiv asociație
– sărăcie
– lipsa reglementării clare și a aplicării legilor
– perspectiva imediată destul de sumbră a Colterm. Trebuia rezolvată de foarte mult timp problema asta.Este hilar să vezi cum se ridică clădiri noi, cu multe apartamente, fiecare cu gaura de evacuare proprie la nivelul geamului.
-
e singurul sistem viabil din pacate!centralele individuale ar trebui sa dispara ai dreptate dar ar trtebui sa apara centrale dimensionate pt fiecare bloc care sa deserveasca maxim 40 de apartamente!colosi comunisti energetici ar trebui sa dispara !aproape nimeni nu cunoaste cet urile produc energie electrica iar caldura rezultata e un deseu secundar!!asadar cet ul vinde energie electrica ar trebui din banii incasati caldura sa fie gratis!cet ul inseamna poluare la maxim conducte ingropate in pamant care sunt surse de poluare prin spargerea asfaltului etc!in plus daca vrem capitalism piata trebuie sa fie concurentiala fiecare are dreptul sa isi aleaga sistemul care e mai corect si mai ieftin pt el daca cet nu are pret competitiv faliment asta e regula capitalismului!
-
Nu e nici o anomalie aici. Cu centrala proprie platesti cat consumi, pierderi mai mici, poluare mai mare fata de un sistem centralizat eficient condus si organizat apolitic. Deci nu e anomalie, e selectie naturala. Daca sistemul centralizat ar fi mai bun si mai corect, lumea ar alege sistemul centralizat.
-
Anomalie e ce gandesti tu. Centralele de apartament sunt mai eficiente. Incalzesti cat timp ai nevoie (nu cum baga Colterm caldura cand deja e cald afara). Incredere in asociatie? de ce? doar de am scapat de un administrator care aducea facturi pentru diferite lucrari supraevaluate.
-
cet urile si colterm produc energie electrica iar caldura rezultata din producerea curentului este livrata populatiei!unde sunt bani care se incaseaza pe energia electrica?
La cati bani a inghitit Coltermul se puteau face lejer centrale mai mici de cartier. Dar hei, pupincuristii nu vad banii furati sau aruncati aiurea.
De banii aia, decat sa carpesti peste tot, mai bine refaci un intreg tronson ce macar iti functioneaza la potential maxim pentru o perioada de cativa zeci de ani daca e bine executat. Dar asa se ciupeste cu adevarat.
Adica un milion de euro pe kilometru??? Aproape o treime din cat ar costa un km de autostrada… Nu e cam gogonata?
Să vedeți când vine DRulă și face o “expertiză” cu “specialiștii” din USR.
Ajung la niște concluzii de te doare capul.
-
Lasa ca vine emilutz in frunte cu dancila si cu ciordache!