Potrivit șefului Direcției Sanitare Veterinare Timiș, Flavius Nicoară, este vorba de opt porci bolnavi la Orțișoara, identificați în două gospodării ale localnicilor, despre care se crede că au legătură cu focarul declarat în 18 februarie în localitate, întrucât oamenii locuiesc pe aceeași stradă. La Călacea este vorba despre cinci porci bolnavi, în gospodăria unui localnic.
Probele recoltate de la animale au fost trimise la Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București unde au fost făcute analize. Miercuri a venit rezultatul lor, care confirmă existența virusului.
„La Orțișoara este vorba despre trei porci dintr-o gospodăria și de cinci din alta. Din punct de vedere veterinar, noile focare au toate șansele să aibă legătură cu cel declarat în 18 februarie, mai mult decât atât că gospodăriile se află pe aceeași stradă, practic sunt vecini. La Călacea este vorba despre cinci porci în gospodăria unui localnic. Se va acționa pe teren în toate cele trei cazuri”, a declarat Flavius Nicoară, directorul DSV Timiș, pentru Tion.
Împreună cu autoritățile județene care conduc Prefectura Timiș, urmează să aibă loc o ședință pentru a stabili măsurile și zonele de protecție în jurul focarelor.
Vă reamintim, în 18 februarie, la Orțișoara, în urma depistării focarului de pestă porcină într-o gospodărie, 99 de porci au fost sacrificați.
Deși pesta nu afectează oamenii, virusul este transmis prin această cale suinelor sănătoase. Cât timp localitățile se află sub supraveghere, sunt interzise transporturile de animale înspre și dinspre localități.
Articole pe aceeași temă:
Focar de pestă porcină în Timiș. 99 de porci sacrificați la Orțișoara
Trimite articolul
XMibexosta pesta porcina… doar ura și manipularea uniunii europene care vrea sa ne ducă la sapa de lemn. Eu nu vreau ceafa de porc din Spania.
nu exista boli, doar UE vrea sa acapareze tarisoara noastra aurita de sosoci