Cum arată în prezent cele trei clădiri de pe strada Ştefan cel Mare puteţi vedea în imagini.
„Sunt trei imobile care au avut, pe rând, proprietari fie URBIS-ul, fie Fabrica de Bere, fie ulterior Primăria Timişoara. Imobilele sunt situate pe Ştefan cel Mare nr. 30, 32 şi 34. Aşa cum le vedeţi, sunt proprietatea Primăriei Timişoara. Partea tristă este că deteriorările acestea masive se datorează în special lipsei acelor coborâri pentru apă, captării apelor pluviale. Sunt bucăţi întregi care lipsesc, sunt cioturi de burlane, de ani de zile curge apa, iarna-vara… Jgheaburi şi burlane nu există. Am luat decizia ca pentru prima fază să reparăm acoperişurile. Zona e total distrusă. Curge apa direct pe faţadă. Sunt într-o zonă de protecţie a monumentelor istorice, toate trei. Imobilele s-au distrus într-un mod care nu ne face cinste ca instituţie proprietară”, a explicat, zilele trecute, viceprimarul Traian Stoia.
Întrebat dacă Primăria Timişoara a primit vreo amendă sau vreo somaţie de la Poliţia Locală pentru starea deplorabilă în care se află imobilele de pe Ştefan cel Mare, având în vedere că altor proprietari li se impune să facă reparaţii în astfel de cazuri, edilul a declarat că s-au primit avertismente.
„Am fost avertizaţi, asta vă pot spune. Avertismentele au venit aici, le-am trimis la Patrimoniu, care a făcut o evaluare pentru buget, cam câţi bani trebuiesc pentru lucrări. Trebuiesc vreo două bugete… Dacă nu s-a făcut 20 şi ceva de ani nimic e normal… Odată şi odată trebuie să începem. Cu faţadele urmează să vedem. Dacă sunt bani, ar fi timp suficient până în toamnă să le facem, dar începem cu acoperişurile, cu burlanele şi cu scurgerile de apă, care sunt principala cauză a aspectului penibil în care au ajuns aceste trei clădiri. Avem fonduri pentru reparaţii. Pentru acoperiş sunt suficiente pentru toate trei, dar pentru restul mai trebuie să vedem, să săpăm”, a adăugat Stoia
Viceprimarul spune că în imobilele respective stau diverşi chiriaşi la ora actuală, locuinţele fiind donate primăriei în urmă cu mai mulţi ani.
„E plin de locatari, sunt locuinţe. Fabrica de Bere, care le avea în urma unui proces, după ce şi-au băgat chiriaşii aici, l-au donat primăriei cu tot cu chiriaşi, e o afacere de tip Skoda… În 2004, compania de bere Cluj-Napoca, cea care a cumpărat Timişoara, îşi exprimă dorinţa de a dona aceste imobile, formate din 16 apartamente cu destinaţia de locuinţă, Primăriei Timişoara, pentru protecţia locatarilor din imobil – protecţie socială – care sunt persoane în vârstă, pensionari, cazuri sociale şi n-au resursele cumpărării de la compania de bere. Consiliul local acceptă oferta de donaţie. Primăria le-a făcut o ofertă de vânzare chiriaşilor, dar preţurile păreau foarte mari şi n-au fost stimulative pentru achiziţie. Preţurile de vânzare au fost aprobate printr-un HCL din 2010, pentru apartamentele din Ştefan cel Mare 30, 32 şi 34. Vă dau câteva exemple. Apartamentele 2 şi 3 din Ştefan cel Mare 30, au 103,41 de metri pătraţi, preţul construcţiei 60.076 lei, preţ teren 80.465 lei, preţ de vânzare în lei 140.541, TVA de 19% la momentul respectiv 26.703, preţul cu TVA cu tot 167.244 lei, preţ cu TVA în euro 40.692 euro la cursul din 2010. Oamenii vroiau să cumpere pe Legea 112, ceea ce nu era cazul. N-au cumpărat, au rămas chiriaşi”, a mai explicat viceprimarul.
Oricum, reprezentanţii municipalităţii dau asigurări că… urmează să-şi facă datoria de proprietari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!