Specialiștii în stomatologie vă răspund, de această dată, la trei întrebări pe care, poate vi le-ați pus atunci când ați pășit într-un cabinet stomatologic.
1. Cât de sigure sunt razele X dentare?
Expunerea la toate sursele de radiaţii – inclusiv soarele, mineralele din sol, aparatele din locuinţa dumneavostră şi razele X dentare pot deteriora ţesuturile şi celulele organismului şi pot duce la apariţia cancerului. Din fericire, doza de radiaţii la care sunteţi expus în timpul efectuării de raze X este extrem de mică.
Avansul tehnologic din domeniul stomatologiei de-a lungul anilor a condus la nivelurile scăzute de radiaţii emise de aparatele de radiologie dentară. Una din îmbunătăţirile aduse sunt reprezentate de maşini cu raze X digitale, care limitează fasciculul de radiaţii la o zonă mică, fiind folosite fascicule cu raze X de viteză mare, care necesită un timp de expunere mai scurt în comparaţie cu aparatele radiologice clasice cu film, care necesită timp mai mare de expunere pentru a obţine aceleaşi rezultate. De asemenea, utilizarea șorțurilor pline cu plumb protejează corpul împotriva radiaţiilor emise (deşi acest lucru este aproape inexistent cu aparatele moderne de raze X dentare). În plus, legea impune că maşinile cu raze X să fie verificate pentru acurateţe şi siguranţă la fiecare doi ani.
2. Ce sunt substanţele de sigilare dentară, cine ar trebui să le primească şi cât timp durează?
Sigilările sunt o metodă de prevenţie a cariei dentare. Aceasta constă în aplicarea unui material rășinic pe suprafeţele integre şi nepreparate ale dinților din zona laterală, respectiv premolarii şi molarii. Aplicat, acest material rășinic, sub formă fluidă, curge în depresiunile de la nivelul suprafeţelor dentare şi apoi polimerizat acesta formează un scut de protecţie peste smalţul fiecărui dinte.
În mod obişnuit, copiii au indicaţie de sigilare dentară a dinţilor nou erupți. Cu toate acestea, şi adulţii pot beneficia, de asemenea, de sigilanți.
3. Care sunt ultimele noutăţi despre siguranţa obturaţiilor de tip amalgam?
În ultimii ani au fost discutate idei pro şi contra cu privire la obturațiile de culoare argintie, de altfel numite amalgame. Deoarece amalgamurile conţin substanţa toxică mercur, unii oameni cred că sunt responsabile de provocarea unui număr de boli, inclusiv a tulburărilor din spectrul autismului, a bolii Alzheimer şi a sclerozei multiple.
American Dental Association (ADA), FDA şi numeroase agenţii de sănătate publică spun că amalgamurile sunt sigure şi că orice legătură între plombele pe bază de mercur şi bolile mai sus menţionate sunt nefondate. Cauzele autismului, ale bolii Alzheimer şi ale sclerozei multiple rămân necunoscute. În plus, nu există dovezi ştiinţifice solide care să susţină afirmaţia că, dacă unei persoane i se înlătură obturațiile de amalgam, el sau ea se va vindeca de aceste boli.
În martie 2002, FDA a reconfirmat siguranţa amalgamelor. Deşi amalgamurile conţin mercur, atunci când sunt amestecate cu alte metale, cum ar fi argintul, cuprul, staniu şi zincul, ele formează un aliaj stabil pe care dentiştii l-au folosit mai mult de 100 de ani pentru a umple şi a conserva sute de milioane de dinţi degradați. Institutul Naţional de Sănătate a efectuat mai multe studii pe scară largă, care au concluzionat în 2006 că umpluturile de amalgam au fost sigure.
Specialiștii de la cabinetul Ultra-Med vă așteaptă la control.
Programările pentru consultaţii se fac telefonic sau online, pe site-ul cabinetului, la pagină de contact.
Contact: str. Pavel Jumanca nr.14, Timişoara. Telefon programări: 0723372767.
(351403)
Citiți principiile noastre de moderare aici!