Inspectorul şcolar general adjunct al judeţului Timiş, Halasz Francisc, a anunţat, marţi, că aceste trei licee de prestigiu din Timişoara ori nu au în acest moment autorizaţie de funcţionare, ori o vor pierde din cauza lucrărilor de reabilitare a clădirilor.
„Ele au avut autorizaţie sanitară, dar datorită lucrărilor ce se vor desfăşura pe parcursul anului şcolar îşi vor pierde această autorizaţie. Sau unele dintre ele, cu anumite clase, vor fi obligate să se mute în alte unităţi de învăţământ până se termină lucrările. La aceste licee se fac nişte lucrări de reabilitare ample, care nu pot fi terminate într-o vacanţă şcolară. Deocamdată lucrările începute sunt parţial finanţate de primărie, dar sunt depuse pe POR proiecte la ADR. Ele sunt în momentul de faţă în jurizare şi dacă vor primi bani aceste lucrări vor continua”, a spus Halasz.
El a precizat că în cazul Liceului Lenau, copiii ar putea fi mutaţi în alte clase, care pot fi ale liceului sau ale altor unităţi de învăţământ din municipiu, pe perioada desfăşurării lucrărilor, decizia aparţinând directorilor, care îşi asumă responsabilitatea pentru sănătatea elevilor lor.
„Deocamdată, numai la Lenau se pune problema mutării anumitor clase. Aici fiecare director trebuie să găsească soluţii şi, dacă se împotmoleşte, atunci va fi ajutat şi de Inspectoratul Şcolar Timiş”, a mai spus Halasz.
Acesta a precizat că într-o situaţie similară a fost şi Liceul Bartok Bela. În timpul lucrărilor de reabilitare a clădirii acestei unităţi de învăţământ, copiii au fost mutaţi la Liceul Obradovici.
Din cauza lucrărilor de reabilitare, cele trei licee de prestigiu din municipiu au ajuns acum în categoria celor din unele sate timişene, unde nu există nici măcar apă potabilă. În total, în acest moment, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean , în Timiş sunt 31 de unităţi de învăţământ care nu au primit autorizaţie de funcţionare. În jumătate din aceste unităţi cea mai mare problemă o reprezintă apa potabilă.
„La ora actuală sunt 31 de unităţi de învăţământ neautorizate. 15 pot fi autorizate numai trebuiesc depuse documentaţiile în zilele următoare, iar restul nu au nicio şansă datorită lipsei apei curente. Asta nu înseamnă că ele se vor închide de la 15 septembrie. Ele vor funcţiona pe responsabilitatea directorului, respectiv a primăriei, care cât de cât va încerca să asigure apa potabilă necesară acestor copii”, a concluzionat Halasz.
UPDATE. Viceprimarul Dan Diaconu susţine că lucrările care se vor desfăşura în viitorul apropiat sunt în aşa fel programate încât să nu afecteze procesul de învăţământ, deci deocamdată nu se pune problema mutării elevilor celor trei licee la alte şcoli.
„Cele trei licee de prestigiu din Timișoara vor trece în următorul an școlar prin transformări majore. În momentul de față se desfășoară lucrări la refacerea acoperișului și planșeului la C.D. Loga, o investiție de aproximativ, 250.000 de euro, de asemenea se finalizează cele două corpuri de clădire de pe intrarea Doinei ale Liceului Lenau și se desfășoară lucrări de reparații acoperiș și grupuri sanitare la Corpul <<Internat>> care găzduiește și 10 săli de clasă, tot la Liceul Lenau. Pentru perioada următoare, în toate cele trei licee se vor realiza lucrări de consolidare, drenaje, structură de rezistentă și izolare în cadrul proiectelor de reabilitare completă. Aceste lucrări nu vor afecta procesul de învățământ. Vestea bună este aceea că am intrat în etapa de contractare pentru proiectele cu fonduri europene aferente celor trei licee, proiecte depuse în luna mai a acestui an, cu o valoare de aproape 5 milioane de euro. Semnarea contractelor va permite reabilitarea și dotarea completă a celor trei licee”, a spus Diaconu.
După demararea proiectelor pe fonduri europene,elevii ar putea fi mutaţi în alte săli de clasă, însă Diaconu susţine că există destule spaţii disponibile, astfel încât procesul educaţional să fie perturbat cât mai puţin.
„Odată cu demararea lucrărilor cu fonduri europene cu o durată de execuție de 11 luni pot apărea disturbări temporare ale procesului de învățământ. Soluții există pentru toate cele trei licee, pe de o parte prin programarea lucrărilor astfel încât să perturbăm cât mai puțin procesul educațional, pe de altă parte folosirea spațiilor disponibile din cadrul liceelor, cum ar fi cele de la Şcoala Generală 28, care aparține de Calderon, de exemplu, și care mai are săli disponibile, sau chiar reintroducerea temporară a învățământului în două schimburi pentru perioada de amenajare a unora dintre clase. Investițiile în cele trei licee sunt fără precedent în cei 25 de ani după Revoluție”, a explicat viceprimarul Timişoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!