Organizatorii festivalului, Primăria Timişoara şi ceilalţi parteneri, au promis un inedit spectacol de focuri de artificii pe muzică, dar în momentul în care au pornit artificiile, unele ţâşnind chiar dintre oamenii adunaţi pe malul cu terasa Flora, spectatorii s-au speriat şi au făcut câţiva paşi în spate. Multe scântei au ajuns, de pe stâlpi, chiar în mijlocul spectatorilor, printre care erau şi mulţi copii. Resturi încă aprinse, unele destul de mari, au căzut în mulţime. Trei persoane au ajuns sâmbătă noaptea la spital, cu arsuri de gradul doi şi trei, de la artificii.
Autorităţile se spală pe mâini
Reprezentanţii municipalităţii spun că au contractat o firmă specializată, o societate din Orăştie, pentru spectacolul de lumini de 15 minute care a costat aproximativ 4.000 de euro. „Firma a fost contractată de primărie, iar finanţarea s-a făcut prin Casa de Cultură a municipiului. Eu am vorbit personal cu cei de la firmă, Artificii Orăştie SRL, i-am pus în legătură cu şeful dispozitivului de la Poliţia Comunitară. Firma a avut toate avizele necesare, după cum prevede legea. Agenţii comunitari au păzit locurile de unde s-a tras, a fost pusă şi bandă roşie şi albă în acele perimetre. Aveam o ambulanţă pregătită, am avut pompieri. Este pentru prima dată când lucrăm cu această firmă”, ne-a declarat Pavel Deheleanu, directorul Casei de Cultură Timişoara. Cu toate acestea, în multe locuri de pe mal nu era nici bandă care să delimiteze perimetrul unde oamenii n-ar fi trebuit să fie prezenţi, şi nu erau nici poliţişti comunitari care să avertizeze lumea.
„Are o gaură în picior…”
Două dintre persoanele rănite, un bărbat şi o tânără, au fost transportatate la Clinica de politraumatologie „Casa Austria”, unde medicii le-au curăţat rănile, dar cea de-a treia victimă, o femeie de 62 de ani, a fost grav rănită la picioare, necesitând o intervenţie chirurgicală. „O să dăm probabil în judecată firma, în prima fază urmează să depunem plângere la Poliţie. Soacra mea a fost operată deja şi am înţeles că va mai necesita şi alte intervenţii. În piciorul stâng are o gaură, iar la piciorul drept are arsuri de gradul trei. Stătea vizavi de scenă. Parcă nu a fost foc de artificii, ci război…”, spune Szanta Csaba, ginerele femeii rănite. Acesta contrazice autorităţile, spunând că nu s-au luat măsurile necesare pentru protejarea publicului, că nu era bandă, iar „poliţiştii comunitari stăteau într-un grup şi fumau”.
Firma face anchetă internă
Reprezentanţii primăriei spun că societatea se face responsabilă pentru cele întâmplate: “Firma trebuie să îşi asume răspunderea, trebuia să ia toate măsurile pentru ca oamenii să nu fie puşi în pericol. Banda a fost pusă, dar pe partea de mal cu scena, de unde s-a tras în mare parte, şi acolo au stat şi poliţiştii comunitari. Cei de la firmă au spus că artificiile de pe celălalt mal nu prezintă niciun fel de pericol”, a explicat Violeta Mihalache, şefa Direcţiei Comunicare a municipalităţii. Conducerea firmei susţine că acesta este primul incident de acest gen cu care se confruntă: “Nu ştim exact în ce zonă se aflau persoanele rănite, urmează să vedem în ce condiţii s-au întâmplat incidentele şi cum o putem ajuta pe doamna rănită. Vom face o anchetă internă şi ne vom asuma răspunderea, îi vom despăgubi pe cei afectaţi, dacă incidentul s-a petrecut în afara perimetrului delimitat, în afara zonei de protecţie”, ne-a declarat Gheorghe Vapler, de la Artificii Orăştie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!