Casa Națională de Asigurări de Sănătate a implementat un proiect finanțat cu bani europeni, în valoare de aproape 20 de milioane de euro pentru ca acest dosar electronic să devină realitate. În dosarul electronic de sănătate vor fi introduse toate datele medicale referitoare la pacient: trimiteri, rețete, consultații medicale, diagnostice, spitalizări.
E un avantaj în sensul că pacientul nu mai e nevoit să se plimbe de la Ana la Caiafa cu tot felul de hârtii. Cu un singur click el vede istoricul bolilor, al internărilor şi al reţetelor prescrise. Din aprilie a început utilizarea acestui dosar. În proiect sunt incluse, pentru început, 50 de spitale, printre care și trei din Timișoara: Spitalul Municipal, Spitalul Județean și Spitalul de Copii “Louis Țurcanu”.
Medicii nu trebuie să facă nimic în plus față de ce făceau până acum. Orice medic are obligația de a completa o fișă de observație atunci când realizează un consult, doar că aceasta va fi întocmită electronic. Toți furnizorii de servicii medicale vor fi obligați să utilizeze dosarul electronic de sănătate începând cu luna iunie.
Va fi mai uşor şi în cazul în care ajungeţi la urgenţe. Acolo, imediat, medicul poate accesa istoricul bolilor. Dar nu numai el. Portalul Dosarului Electronic de Sănătate este accesibil la adresa www.des-cnas.ro. Aici vă puteţi verifica istoricul bolilor sau dacă aveţi sau nu întocmit deja un dosar electronic de sănătate. E destul de simplu. Introduceţi CNP-ul şi aflaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!