Un timișorean a surprins un peisaj deprimant din centrul orașului, într-o fotografie pe care a făcut-o publică pe grupul de Facebook „Robu trebuie să plece”.
„Superbul centru al Timișoarei, în plin sezon turistic… Felicitări primăriei și stimatului tovarăș ce o conduce”, a comentat autorul.
Reacțiile utilizatorilor nu au întârziat să apară. Oamenii spun că nu numai centrul Timișoarei arată dezolant, ci și străzile din jur, pe care apar mereu rampe clandestine de gunoaie.
Viceprimarul Dan Diaconu spune că muncitorii Colterm, care se ocupă de reparațiile la proprietățile primăriei, vor merge joi la fața locului și vor decide ce intervenții vor face în regim de urgență.
„Mâine vor evalua soluțiile de intervenție de avarie pentru rezolvarea situației cu materialul desprins. Intervenția definitivă se va realiza odată cu execuția proiectului din Piața Victoriei”, ne-a declarat Diaconu.
Realitatea este tristă, dar mai trist este faptul că, de exemplu, Opera Română așteaptă șantierul pentru renovarea fațadei încă din februarie 2016, adică de mai bine de doi ani, de când primăria a semnat contractul cu firma constructoare. N-au fost obținute însă toate avizele, așa că șantierul nu a început. Oricine se uită cu atenție la clădirea operei poate observa cum mai puțin și pică tencuiala. De altfel, pompierii au fost nevoiți să mai intervină în trecut pentru îndepărtarea plăcilor care se desprindeau de pe operă, să nu cumva să se întâmple o nenorocire.
Și Piața Victoriei trebuie să intre în șantier, dar lucrurile nu se mișcă așa cum ar trebui. Aceasta deși primăria a semnat încă din luna martie contractul pentru proiectare – DALI + PT.
Firma din Brașov care primește aproape 90.000 de euro pentru documentația necesară licitației pentru execuție ar fi trebuit să predea municipalității, în 60 de zile de la semnarea ordinului de începere, „documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, inclusiv documentație topografică (dacă este cazul), studiu topografic, studiu geotehnic, avize/ acorduri conform certificat de urbanism, studiu istorico-arhitectural de fundamentare și evaluare arheologică teoretică”.
Aceste documente ar fi trebuit aprobate de specialiștii din primărie, iar apoi adoptate sub forma unui proiect de hotărâre în consiliul local. Abia după aceea se poate trece la proiectul tehnic, necesar pentru demararea licitației de execuție.
Potrivit reprezentanților primăriei, DALI a fost depus din luna mai la primărie, dar este încă la faza de clarificări tehnice și avizări de la Direcția de Dezvoltare, înainte de trimiterea spre Comisia Tehnico-Economică și apoi către Consiliul Local Timișoara.
Despre reabilitarea centrului se discută de mai mulți ani, primarul Nicolae Robu anunțând în repetate rânduri că pavajul va fi înlocuit cu piatră naturală, dar cu păstrarea desenului actual.
„Este prioritar să reabilităm Piața Victoriei, pentru că acolo tot pavajul este foarte distrus. Tot pavajul va fi schimbat cu piatră naturală, dar vom păstra desenul. Este foarte frumos ca desen, vreau să îl respectăm, dar nu este cu piatră de valoare. O să transformăm Piața Victoriei cât putem de repede, va fi o prioritate, repet, păstrând aspectul natural. Vom schimba rețelele de utilități și vom pune în locul pietrelor de pavaj actuale, care nu sunt de valoare, sunt și degradate, piatră naturală”, anunța primarul Nicolae Robu în vara anului trecut.
Ultima investiție făcută în Piața Victoriei a fost toaleta reamenajată din fostul acvariu, care a fost redeschisă după ani buni în care a stat cu lacătul pe ea.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2001481″]
[related-post post_id=”2075981″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!