Data de 24 martie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, a oferit încă o dată medicilor prilejul de a aminti cât de importantă este prevenţia şi tratarea acestei boli. „Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, în Timiş avem o incidenţă mai mică a bolii, adică 652 de cazuri noi descoperite la 100.000 de locuitori, cu mult în scădere faţă de anul 2002, când am avut 1313 cazuri noi la 100.000 de locuitori. Din păcate, cazurile care ajung la noi sunt cazuri grave. Medicii de familie nu mai sunt plătiţi pentru TBC, iar pacienţii cu suspiciune vin rareori singuri la noi. Ceea ce ar trebui să ştie timişorenii este că, la perioade cu tuse prelungită de peste 3 săptămâni, care nu răspunde la tratamentul obişnuit, se pot prezenta la dispensarul din strada Gheorghe Adam, unde beneficiază de consultaţii şi tratament gratuit, dacă se diagnostichează TBC”, a explicat dr. Adriana Socaci, coordonator al programului de TBC în Timiş.
Conform acesteia, cele mai multe cazuri noi de tuberculoză în judeţ provin din zona cazurilor sociale, a anumitor etnii şi a lucrătorilor în străinătate. „Cazurile sociale şi de etnie sunt cele care ne aduc cele mai multe cazuri noi. Descoperim TBC în familii cu mulţi copii şi venituri mici, în interiorul etniilor, unde membrii nu merg la medic, dar şi în rândul celor care merg la muncă în străinătate. Suprasolicitarea fizică permanentă şi alimentaţia deficitară fac terenul pentru instalarea TBC. Cei mai mulţi dintre aceşti bolnavi lucrează în Spania, o ţară cu tuberculoză. Din cele 540 de cazuri noi de TBC descoperite în 2011, în Timiş, un procent de 20 la sută sunt cazuri sociale, 10 la sută sunt romi şi 30 la sută lucrează în străinătate. Restul pot fi cauze focale”, a detaliat dr. Adriana Socaci.
Din punctul de vedere al specialiştilor, cea mai mare îngrijorare, nu doar la nivel local ci şi mondial, este apariţia cazurilor de TBC chimio-rezistentă. Cazurile care vin târziu la control sau întrerup deseori tratamentul se expun la această rezistenţă a bolii la tratamentul obişnuit. „O mare problemă pe care o avem este faptul că avem multe cazuri de TBC la copii. Suntem printre foarte puţinele ţări din Europa care nu au tratament adecvat pentru copii. Peste tot sunt siropuri şi noi nu le avem. Tratăm copiii cu pastile de adulţi, pe care le fragmentăm. Pentru noi, acum, contează foarte mult ajutorul asistenţilor sociali din primăriile judeţului, pe care îi sunăm atunci când bolnavii din rural nu mai vin să îşi ia tratamentul şi ei trimit bolnavii la dispensar. În plus, creşterea condiţiilor de trai ar rezolva situaţia. O mare parte dintre cei internaţi anul trecut în clinica TBC a Spitalului Victor Babeş Timişoara au fost oameni ai străzii. I-am tratat, dar apoi au plecat iar pe străzi”, a subliniat dr. Adriana Socaci.
Unul dintre aspectele ridicate de medicii prezenţi la discuţiile pe tema TBC, a fost faptul că la angajare nu mai e obligatorie radiografia. „Poate fi o explicaţie a faptului că încă mai creşte numărul de îmbolnăviri. Dacă ai un bolnav în companie şi nu ştii, el le transmite la toţi boala, deci ar fi în beneficiul angajatorilor să se facă aceste radiografii”, au spus medicii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!