„Memoriile Cetății” s-a desfășurat până în 23 septembrie, în zece cartiere din Timișoara. Câteva tuburi de mari dimensiuni, care reprezintă instalații arhitecturale temporare, au fost puse în mai multe zone din oraș. Au mai fost și alte evenimente: un concert rock într-o stație de tramvai, o piesă de teatru în spatele unei stații de troleibuz ori o instalație de lumini unde s-au fotografiat sute de părinți și copii și a fost amenajată o bibliotecă de carte contemporană.
Tuburile uriașe folosite de organizatori fac parte, de fapt, dintr-un proiect câștigător al unui concurs organizat de TM2021 și aparțin Studioului de arhitectură Parasite Studio. Ele au stârnit diverse reacții și au fost remarcate și de primarul Nicolae Robu, care le considera a fi „groaznice”.
„Aș vrea mai multă autoexigență la toți inițiatorii de proiecte. Mi se pare că, din punct de vedere estetic, acele tuburi sunt groaznice, ca să folosesc un cuvânt potrivit. Nu mă refer la ce s-a pictat pe ele, e foarte OK, dar arată groaznic toate locațiile mobilate cu ele. Am văzut în Piața Traian, în Parcul Pădurice, pe strada Mărășești, deci peste tot arată foarte-foarte rău. Eu, dacă aș fi fost întrebat, n-aș fi fost de acord niciodată”, ne spunea încă din luna octombrie primarul Timișoarei.
Robu a dat dispoziție să fie ridicate „urgent” de pe domeniul public, iar reprezentanții asociației ne spuneau atunci că vor fi luate și „integrate într-un nou concept curatorial cu componentă educațională”, TM2021 având oricum autorizație de la primărie pentru amplasarea tuburilor pe domeniul public.
Suntem la jumătatea lunii februarie, iar o parte din tuburi sunt la locurile unde au fost puse în urmă cu cinci luni. Primarul Nicolae Robu spune că proiectul a fost o mare greșeală și că cineva ar fi păcălit asociația cu imensitățile lăsate pe domeniul public.
„Este inadmisibil. În primul rând, a fost o mare greșeală. Nu am știut că încă mai sunt, pentru că am dat atunci dispoziții să fie ridicate. Eu am fost foarte nemulțumit că s-a recurs la așa ceva, am considerat de la bun început că a fost o mare greșeală, pentru că asta nu e artă. A fost o greșeală, eu cred că cineva a profitat și a lăsat niște obiecte cu care nu avea ce face prin oraș, a găsit un loc de depozitare. Asociația a fost, după părerea mea, păcălită de cineva”, a explicat Robu pentru tion.ro.
Potrivit oficialilor Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, tuburile din proiectul „Memoriile Cetății” vor fi ridicate în curând. Unele au fost luate deja, însă au mai rămas cele din Sinaia, de pe str. Mărășești, din Parcul Pădurice.
„Urmează să fie strânse săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare cel târziu. O parte din ele sunt la Facultatea de Arte, o parte sunt la Liceul de Arte și vor lucra studenții și elevii pe ele, iar altele sunt la Casa Tineretului. Două dintre ele vor ajunge fie tot la liceu, fie într-un alt loc unde vor interveni pe ele persoane defavorizate, însă sub supravegherea unor artiști. Ele vor fi folosite de studenți, elevi, dar nu vor mai fi amplasate în spațiul public, vor deveni suport pentru diferite lucrări”, ne-au spus reprezentanții asociației.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2120505″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!