Vama nu înseamnă doar muzică, e un întreg concept: viața liberă, frumoasă, fără cutume care s-o limiteze . Desigur, totul se desfășoară în jurul lui Tudor Chirilă, liderul trupei, un artist complet, din punctul meu de vedere: cântă, dansează, scrie muzică și versuri, scrie cărți, e actor de teatru și film și regizor de lumini. E autodidact și foarte disciplinat, iar asta am văzut în cele câteva ocazii în care m-am aflat în sala de repetiții (când își repeta rolul din spectacolul de teatru în care juca) sau la probele de sunet (înaintea unui concert). Totul trebuie să fie perfect pentru cei care plătesc un bilet să vadă o prestație excepțională. Iar chimia din trupă e de necontestat: sunt prieteni, înainte de a fi colegi de scenă, și totul se face împreună, începând de la playlist până la nebunia de pe scenă, atunci când trupa se dezlănțuie, condusă de acordurile chitarei lui Eugen Caminschi.
De-a lungul timpului, trupa a avut parte de contestatari, așa cum îi șade bine unei trupe de succes. E adevărat, cei mai mulți dintre ei au putut fi văzuți pe rețelele sociale sau pe bloguri, la concerte venind doar cei care au vrut să se bucure de show-ul excepțional pe care cei cinci îl fac, de fiecare dată. Nici măcar nu e nevoie să fii fan al trupei: spectacolul de pe scenă, vibrația pe care ei o transmit, Tudor dându-și sufletul pentru cei care îl aplaudă sau solo-urile de tobe și chitară, pline ritm, toate astea contribuie la o experiență totală. Nu cred să fie om care a asistat la vreunul din concertele Vama și să nu simtă energia emanată dinspre scenă.
Vinerea trecută am asistat la un alt concert Vama, ținut la Fratelli Timișoara, concertul care a marcat închiderea sezonului de club (Fratelli nu se închide de tot, au deschis deja Terazza, spațiul de outdoor destinat verilor caduroase). Și, profitând de ocazie, l-am luat pe Tudor la întrebări. Despre el, despre presupusa antipatie a oamenilor față de muzica lui (și veți vedea că lucrurile nu stau deloc așa), despre planurile de viitor.
“Perfect fără tine” e o piesă contestată și admirată în același timp. Reacțiile sunt diametral opuse, te așteptai la asta? (Poate să ne povestești despre cum a ajuns Vama să ia decizia de a lansa piesă pe piață și cum e când un club întreg îți cântă piesa după ce se aude un singur acord) Mi-ar plăcea să aflu dacă satisfacția depășește senzația de dezamăgire după ce citești ce se scrie rău.
“Întrebarea ta conține o contradicție. Spui că piesa e contestată și admirată în același timp apoi mă întrebi cum e să-ți cânte un club întreg o piesă de la primele acorduri. Iar într-un club ca Fratelli Timișoara nu e numai publicul Vama ci și un public neafiliat, că să zic așa. Surpriza mea a fost tocmai procentul mare, foarte mare de admirație a piesei. Sigur, nu mă interesează cotloanele întunecate ale internetului sau oamenii care aplică principiul “hater s gonna hate”. La ora la care vorbim avem așa: 1.339.915 views( în trei săptămâni și ceva) 17.943 likes 206 dislikes. Nu mi se pare o piesă controversată, prin urmare nu prea știu ce să-ți răspund. Sentimentul care te cuprinde când un club întreg cântă o piesă e inimaginabil și greu înlocuibil.“
“Exerciții de echilibru” e bestseller la Polirom. Aceleași contestații și laude, reacții extreme. Te așteptai să ți se vândă cartea atât de bine? De ce crezi că, în ceea ce privește Vama și Tudor Chirilă (ca scriitor), se cam aplică vorba “ori îi iubești, ori îi urăști”?
„Mă surprinzi cu tot felul de statement-uri radicale:) Habar n-am. Am scris o carte care e best seller la Polirom. Sunt texte în această carte de care sunt extrem de mândru. Au fost texte pe care le-aș fi modificat, dar am vrut să-mi asum impulsul momentului de a scrie pe un blog. Sunt texte scrise în 20 de minute sau în două săptămâni. E o carte vie, mă reprezintă, am luptat să fiu sincer. Pentru mine asta contează. Mă exprim. Sunt viu. Sunt liber, într-un fel.”
O lume pe dos, Biloxi Blues – încă se joacă, iar Biloxi are săli pline, de fiecare dată. În film nu te-am mai văzut de ceva vreme. Pregătești un spectacol nou sau un film nou?
„Pregătesc o revenire pe scenă. Sunt doi sau trei ani de la ultima mea premieră. În martie am filmat un scurt metraj la Londra, cu un regizor turc foarte talentat și aștept lansarea lui în iulie, la fel cum în septembrie aștept lungmetrajul grecesc The enemy within la care am filmat în septembrie anul trecut. Cred că și anul acesta e posibil să fiu implicat într-un proiect de film însă este prea devreme să vorbim despre asta. Filmul și teatrul vor fi o prioritate începând din septembrie.”
Îmi amintesc de o întâlnire la Sibiu, în timpul festivalului de teatru, când veneai după 16 ore de montat lumini pentru “O lume pe dos”. Întotdeauna ești așa perfecționist? Aplici dorința asta de control și perfecțiune și în viața privată sau te mai lași și la mâna destinului?
„Sunt <<control freak>> și nu o spun cu bucurie. Cred că e un defect. E o iluzie, controlul. Probabil o iluzie hrănitoare însă și devastatoare adesea. Încerc să scap de ea cât pot de mult. Și nu cred că sunt neapărat perfecționist ci profesionist. În România lui “merge și așa” profesionist adesea sună a perfecționist.”
Există două piese Vama, „Iubește” și „Buze blonde”, pe care nu le-am mai auzit de foarte multă vreme într-un concert. Există un motiv special pentru care nu le mai cântați?
„După apariția lui 2012, disc pe care îl promovăm și poate fi găsit pe canlul nostru de YouTube – vamamusic, multe piese nu-și mai găsesc locul în playlistul Vama care variază de la o oră jumătate la două ore. E singura explicație.”
Tudor e un om sincer, iar asta n-o poate contesta nimeni. L-am văzut cum reacționează când își întâlnește fanii în timpul lui liber (nu după concerte sau spectacole), nu l-am văzut niciodată supărat sau agasat de întrebările oamenilor pe care îi întâlnește. Și-a asumat statutul de vedete cu demnitate și cu o seriozitate de la care mulți artiști români ar avea de învățat.
Nefiind fan Vama (dar un fan declarat al lui Tudor Chirilă), nu-mi doresc decât să aveți ocazia de a-i vedea pe cei de la Vama pe scenă sau pe Tudor într-un spectacol de teatru. Să vă bucurați de muzică și de spectacol într-un fel în care doar ei știu cum să îl transmită.
Mă puteți citi și pe blogul personal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!