Aproape un milion de români suferă de tulburări ale somnului, dintre care câteva mii sunt timișeni. Medicii avertizează că aceste afecțiuni nu trebuie ignorate deoarece pot provoca boli grave. Astăzi mai mult decât oricând, când se marchează Ziua Mondială a Somnului, medicii le amintesc timișorenilor să se trateze. Statisticile arată că între 1 și 3 procente dintre copiii și adolescenții români pot avea tulburări respiratorii în timpul somnului. Între 4 și 6% dintre adulți pot prezenta simptome de apnee în somn. Această afecțiune poate fi depistată și tratată la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, în cadrul Laboratorului de Somnologie.
„Sforăitul intens, somnolenţa diurnă sau oboseala de a doua zi pot fi simptomele apneei în somn. Netratată, boala poate reduce durata vieţii cu 5 sau chiar 7 ani. 5% din populaţia judeţului Timiş suferă de apenee în somn, iar 15 procente de insomnie. Le recomandăm timişenilor să vină la un control”, spune coordonatorul Laboratorului de Somnologie din Timişoara, doctorul Dan Mihăicuţă.
Ziua Mondială a Somnului se sărbătorește de șase ani și a fost propusă de către Asociația Mondială a Medicinei Somnului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!