Joi, 28 noiembrie, de la ora 18.30, timișorenii interesați de peisajul urban local și nu numai sunt invitați la un eveniment din cadrul proiectului Tur de Arhitectură ce cuprinde lansarea a două filme documentare, tururi virtuale de arhitectură, care tratează principalele lucrări realizate de doi arhitecți activi în Timișoara, în secolul XX, Michael Wolf și Vasile Oprișan.
Cele două scurt metraje se numesc „Către Timișoara modernă. Stilul Wolf”, respectiv „Timișoara anilor 1970-1980. Între cantitate și calitate” și relevă particularitățile „modernismului interbelic și postbelic din oraș, precum și a felului în care acesta preia elemente identitare care constituie deja repere în Timișoara sau reușește să sfideze unele cerințe ideologie în perioada socialistă”, ne spun cei de la Tur de Arhitectură.
De asemenea, vor avea loc prezentări susținute de dr. prof. arh. Ana-Maria Zahariade și arh. Eugen Pănescu, care vor vorbi despre atributele modernismului în perioade și regiuni diferite.
Evenimentul se va încheia printr-o dezbatere, urmată de întrebări din partea publicului, secțiune moderată de arh. Rudolf Gräf. Se va discuta despre procesul de documentare și realizare a celor două documentare și despre calitatea de patrimoniu a clădirilor moderniste.
Tur de Arhitectură, ediția 2019, este un proiect cultural nonprofit organizat de OAR/Filiala Timiş. Intrarea la eveniment este liberă.
Program:
18:15 – Open doors
18:30 – Introducere – arh. Roxana Pătrulescu
18:40 – Prezentare: dr. prof. arh. Ana-Maria Zahariade – „Modernismul interbelic în România. Valoare patrimonială”
19:30 – Prezentare: arh. Eugen Pănescu – „Patrimoniul recent al ultimilor 50 de ani”
20:00 – Pauză
20:10 – Proiecție filme documentare:„Către Timișoara modernă. Stilul Wolf”, „Timișoara anilor 1970-1980. Între cantitate și calitate”
20:45 – Dezbatere și Q&A – Valoarea de patrimoniu a clădirilor moderne
Citiți principiile noastre de moderare aici!