Autorităţile din Timiş, pe partea românească, respectiv cele din Zrenjanin, pe partea sârbă, au căutat şi au găsit un nou proiect european prin care să obţină bani în vederea stabilirii unei strategii concrete prin care să fie dezvoltat turismul pe malurile canalului Bega.
Un proiect frumos, care poate oferi soluţii, „Studiu privind valorificarea potenţialului turistic de-a lungul canalului Bega România-Serbia şi promovarea investiţiilor prioritare transfrontaliere comune”, nu mută munţii din loc, nu oferă finanţare pentru superinvestiţii, dar stabileşte un prim cadrul prin care să se poată face ceva. În urma cercetărilor efectuate, se va putea realiza un master plan care să ducă la apariţia şi dezvoltarea unui turism adevărat pe malurile Begăi.
Deocamdată, turismul se limitează la … cicloturism pe o pistă încă nefinalizată şi care s-a şi crăpat deja pe anumite porţiuni. În rest, nu există infrastructura necesară dezvoltării turistice. Se doreşte realizarea de mici porturi unde vaporaşele să poată acosta, în prezent navigaţia e posibilă doar în zona Timişoarei.
Timişoara este şi o parte importantă a strategiei de dezvoltare turistică vizată de acest proiect. Dar, în acest moment se vorbeşte doar despre un turism deja cunoscut, practicat, care şi ocupă cea mai mare parte a sosirilor şi înnoptărilor, după cum arată analiza de tip SWOT efectuată în cadrul proiectului: cel cultural, medical şi de business.
Proiectul „Studiu privind valorificarea potenţialului turistic de-a lungul canalului Bega România-Serbia şi promovarea investiţiilor prioritare transfrontaliere comune” a fost realizat de Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială Timiş – Adetim, în colaborare cu autorităţile din Zrenjanin, din fonduri europene, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, Axa prioritară 1 – Dezvoltare Economică şi Socială. Valoarea totală a finanţării a fost de 500.000 de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!