Timișoara atrage turismul de business, de shopping, cultural, iar județul îi poate atrage pe cei care apreciază peisajele rurale. Mai trebuie însă puse câteva lucruri la punct, nu cu mulți bani, ci cu bunăvoință și colaborare între instituții, ghizi, agenții de turism și ceilalți actori implicați în a aduce vizitatori în partea de Vest a țării.
„Turismul ar putea fi îmbunătățit categoric prin dezvoltarea infrastructurii, creșterea numărului locurilor de cazare și îmbunătățirea serviciilor. Pe lângă că nu avem o tradiție în turism și un personal calificat, nici cei care activează în domeniu, uneori, nu sunt bine pregătiți. Un ospătar poate distruge relaționarea cu un turist, dacă nu este bine pregătit. Există deja dezbateri organizate cu regularitate împreună cu ghizii, care semnalează diferite probleme: lipsa indicatoarelor, insuficiența lor, importanța dezvoltării unui transport între aeroport și oraș, toaletele publice. Sunt foarte multe lucruri de rezolvat, care nu necesită neapărat mulți bani, ci o foarte bună colaborare. Suntem departe de a excela în serviciile de turism, dar putem ajunge să fim foarte buni, dacă suntem interesați să ne îmbunătățim serviciile”, a spus Delia Barbu, directorul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș.
De obicei ghizii sunt cei care atrag atenția asupra acestor lucruri, se lovesc de diferite probleme, atunci când sunt cu grupuri de turiști prin Timișoara sau prin Timiș.
Un alt exemplu – în gară, dacă vii cu trenul, la o anumită oră, nu mai ai de unde să-ți iei bilete de tramvai. S-a propus chiar confecționarea unor carduri de transport pentru turiști, în care să fie un anumit număr de călătorii incluse și chiar intrarea la un spectacol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!