Români, sârbi, unguri, asiatici, italieni, francezi, englezi, australieni, chiar și americani. Prin Timișoara îi poți întâlni pe toți, în orice perioadă a anului. Îi vezi dezorientați sau cu privirile bine orientate pe frumusețile orașului, admirând ornamentele de pe clădiri, mesajele scrijelite pe pereți, prestanța clădirilor istorice sau chiar porumbeii din centru și fotografiind fiecare detaliu, să nu cumva să le scape ceva.
La o simplă căutare pe internet, găsim Timișoara în toată splendoarea. „Cinci motive să vizitezi Timișoara”, „Vacanță în Timișoara: ce să vezi, obiective turistice”, „Timișoara, destinație turistică 2021” sunt doar câteva dintre titlurile care au năvălit pe cel mai cunoscut motor de căutare de pe internet. Iar sfaturile sunt bune și extrem de utile: ce să vizitezi în Timișoara, unde să mănânci în Timișoara, unde să bei cea mai bună cafea din Timișoara, care sunt cele mai interesante baruri din Timișoara. La doar câteva click-uri distanță găsim și o listă cu ghizii turistici ai orașului, care le explică vizitatorilor tot ce trebuie să știe despre Timișoara în limbile română, engleză, franceză, germană sau spaniolă.
Și timișorenii se dau turiști
Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați ghizi turistici ai orașului este „fata cu umbrelă roșie”. Alexandra Irimia plimbă chiar și timișoreni să le povestească istoria orașului în care locuiesc.
„Lucrez cu tot felul de turiști, de la corporatiști la turiști obișnuiți care vin cu zboruri low cost din Olanda, mulți vin de acolo, sau din Marea Britanie și chiar localnici, tot mai mulți în ultima vreme. Sunt turiști informați sau turiști care nu știu absolut nimic despre Timișoara sau chiar despre România. Toți sunt impresionați de ceea ce le povestesc, pentru că nu se așteaptă la așa clădiri frumoase și spun că se bucură că au găsit siguranță pe stradă, mâncare bună. Toți sunt de părere că Timișoara ar avea mult mai mult de câștigat dacă ar avea clădirile istorice renovate”, ne-a povestit Alexandra Irimia, ghidul turistic timișorean care poartă tot timpul cu ea, indiferent de vreme, o umbrelă roșie, pentru ca vizitatorii să nu o piardă din ochi.
Puțini turiști știu că centrul istoric al minunatei capitale a Banatului este unic în România. Acesta a fost gândit într-un sistem unic în țara noastră, format din trei piețe urbane, fiecare prezentând stiluri arhitecturale diferite. Piața Unirii, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Piața Traian sunt piețele de poveste ale orașului, care fură privirile tuturor trecătorilor. Clădirile impunătoare și pline de istorie revin încetul cu încetul la frumusețea de odinioară, iar imaginile surprinse de timișoreni sau de turiști inundă rețelele sociale.
Tot mai mulți vizitatori
Numărul de turiști crește de la an la an, fapt demonstrat și de statistici. Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, în primele luni ale acestui an, în Timișoara au venit cu aproape 13% mai mulți străini decât în aceeași perioadă a anului trecut. Iar numărul lor crește de fiecare dată la final de an.
„În perioada ianuarie-august 2017 am înregistrat 267.237 de turiști în Timișoara, însumând 581.218 nopți de cazare. Dintre aceștia, peste 200.000 au fost cazați în hoteluri. În aceeași perioadă a anului 2016 au fost înregistrați 235.000 de turiști, creșterea fiind de 12,8 procente. Din experiența anilor anteriori, așteptăm ca această creștere să se accentueze în lunile de toamnă, urmând un trend constant.
Eforturile de promovare trebuie accentuate în perioada următoare, iar o strategie care să cuprindă toate formele de turism va fi concepută până la jumătatea anului viitor. Participarea mai susținută la târgurile de turism naționale și internaționale, dar și promovarea Timișoarei ca destinație pentru turismul cultural, de evenimente, dar și a turismului tradițional, în țară, în regiune, în Europa și chiar în lume sunt puncte pe care le dorim atinse în perioada următoare”, ne-a declarat Dan Diaconu.
O simplă plimbare la pas prin oraș e suficientă pentru ca Timișoara să ajungă oricui la suflet. Muzeele, galeriile de artă, teatrele, piețele urbei de pe Bega pot lăsa „răni” adânci. Iar dacă turiștii prind vreun festival de teatru sau vreun festival muzical în periplul lor prin oraș, atunci legătura este garantată. O dovedesc și postările pe blogurile de călătorie ale turiștilor din întreaga lume care au vizitat orașul și îl laudă în articole dedicate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!