Proiectul prin care Universitatea de Vest Timişoara doreşte să facă din tradiţiile bănăţene o atracţie turistică, aflat în derulare de câteva luni, nu va aduce în restaurantele din zonă bucatele tradiţionale bănăţene. Cel puţin nu prea curând. Totuşi, cel mai benefic efect al proiectului este că oamenii de la ţară, bănăţenii adevăraţi, sunt dispuşi să-şi deschidă porţile pentru turişti.
În cadrul acestui proiect au fost editate trei volume, iar unul dintre acestea este o carte de bucate, bucate tradiţionale bănăţene. Reţetele nu au fost culese de prin unităţi de lux, de la master chefi sau alţi bucătari cu stele de la Michelin, ci de la gospodinele bănăţene. Studenţii UVT la Secţia de Sociologie au vizitat mai multe comunităţi bănăţene unde au fost primiţi cu braţele deschise de către gazde. Cu braţele deschise şi cu mesele pline cu bucate ca-n Banat.
Toate reţetele desconspirate de gospodine au fost adunate şi cele mai bune au fost puse într-o carte de bucate, acesta fiind unul dintre cele trei volume rezultate în acest proiect cu fonduri europene. „Au fost adunate mai ales reţete de dulciuri”, am aflat de la Otilia Hedeşan, manager de proiect.
Una dintre dorinţele iniţiatorilor proiectului a fost elaborarea unor trasee turistice care să promoveze valorile Banatului, transformarea a tot ce oferă mai bun această regiune în destinaţie turistică. Iar dacă duci turistul să vadă ce este Banatul, trebuie să îi oferi acestuia şi bucătăria tradiţională. Se ştie bine că în această regiune se mănâncă extrem de bine, de sute de ani, influenţele popoarelor care trăiesc bine aici îmbinându-se perfect în bucătăria tradiţională.
Este de înţeles că dacă vei merge în Thailanda nu vei vrea să mănânci… şniţel. La fel, nici la un restaurant din zona noastră, la un tur bănăţean nu vei vrea pizza. Din păcate, restaurantele funcţionale nu par prea interesate să ofere bucate tradiţionale. Discuţiile cu unităţile de alimentaţie nu a fost unul dintre punctele vizate de iniţiatorii proiectului, dar în cea de a doua etapă, atunci când vor fi realizate o serie de trasee turistice în zonă, se va încerca şi discutarea introducerii meniurilor tradiţionale. Iar cartea de bucate editată şi lansată zilele viitoare, în cadrul unui târg de meşteşuguri la Timişoara, va putea fi un important punct de plecare pentru schimbarea listei de meniu.
Până atunci, cel mai bun restaurant va fi chiar la gospodari acasă, la locuitorii satelor bănăţene care vor fi introduse pe traseele turistice. „Oamenii vor să îşi deschidă casele turiştilor, să îi primească pe oameni în gospodăriile lor. Aici vor şi găsi acele bucate adevărat bănăţene. Vor putea mânca ceea ce e cel mai bun la noi”, am aflat de la Otilia Hedeşan.
Ea a vorbit despre situaţia total diferită din Serbia: „Acolo nu există nicio localitate în care să nu existe cel puţin un restaurant cu preparate tradiţionale, acele „domaca kuhinja”, cu o ofertă extrem de bogată de preparate tradiţionale. La ei găseşti întotdeauna ceva tradiţional să mânânci”.
Să sperăm că şi în Banatul românesc situaţia se va schimba şi în afară de micii care nu sunt prea bănăţeni, vom găsi mâncăruri adevărate din zonă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!