Ultimul proiect pentru terenul de lângă primărie intră în dezbatere publică în urma unei solicitări a Ordinului Arhitecților din România. Se va discuta pe marginea P.U.Z. – „MIXED USE – ZONA CENTRALĂ. Construire clădiri cu funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative de administrarea afacerilor, financiar – bancare, comerciale (terțiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public si privat”, întocmit pentru Bd. Mihai Eminescu nr. 2 – bd. C.D. Loga nr. 3. Beneficiar al proiectului este SC Studium Green SRL, iar proiectul a fost făcut de SC Start SRL.
Proiectul este unul nou, după ce beneficiarii au decis să renunțe la cel care prevedea ridicarea unui bloc de zece etaje și care a creat controverse în spațiul public, în cursul anului 2017.
Ce se face mai exact acolo? „Zona este văzută ca o dală urbană, ce permite amenajarea în trei subsoluri, a unei parcări subterane sub tot perimetrul studiat (cu excepție făcând suprafețele marcate de clădirile fostului internat al Liceului Israelit/Inspectoratul Școlar Județean și cea a clădirii P+1 din cadrul fostului liceu”, se arată în documentație. Se estimează că vor fi amenajate în cele din urmă între 440 și 450 de locuri de parcare.
„Zona este văzută cu o mobilare inter-conectată a corpurilor construite, favorizând la maximum circulația pietonală la nivelul dalei urbane. Proiectul dorește să fructifice poziția foarte bună față de zona centrală și față de Parcul Justiției, Canalul Bega, Catedrala Mitropolitană, Piața Victoriei și tot centrul istoric aflat în imediata apropiere”, mai scrie în proiect.
Regimul maxim de înălțime dorit este „în general” de 3D+P+6E+Er (+26m) sau 3S+P+5E+Er (+26m). Planul este să se ridice și un turn informațional, pentru care „se dorește o înălțime mai mare pentru a crea un punct de belvedere pentru toată zona centrală, rezultând un regim de înălțime de 3S+P+9E (+47m)”.
„Soluția rupe în plan fațadele lungi (Bd. Mihai Eminescu și Bd. Loga) pentru a «scurta» vizual percepția, la nivel pietonal, de parcurs anevoios. Astfel, ansamblul creează fragmentarea vizuală pe care zona rezidențială o are la nivel de raport plin-gol și, totodată, păstrează linia de dezvoltare pe înălțime din zona de instituții – Piața Victoriei. Soluția încearcă să se raporteze cât de bine se poate la context, să-l respecte și să dezvolte armonios un cvartal subdimensionat astăzi la nivel de potențial și beneficii pe care le poate aduce comunității. Aici se vor dezvolta în subteran, pe 3 niveluri, funcțiuni de parcaj public, parcaj rezidențial și parcaj comercial și spații tehnice, iar în suprateran spații pentru cultură, un hotel, locuințe colective șamd. Volumetriile «rotunjite» vor crea aspectul de plutire și de obiect ușor”, se mai arată în documentație.
La intersecția C.D. Loga cu 20 Decembrie 1989 va fi amenajată o piațetă, unde va fi făcută „o zonă de întâlnire și trecere protejată prin intermediul unui pasaj între contextul Parcul Justiției/ Filarmonică/ Primăria Timișoara și zona Liceului E. Ungureanu”. În același loc se propune și inserarea unui „turn informațional”, cu un punct de belvedere pentru toată zona, care urmează să fie făcut printr-o colaborare cu membrii grupului SIGMA.
Discuțiile pe marginea PUZ au loc miercuri, 26 septembrie, de la ora 13, în Sala de Consiliu a primăriei, iar la ele poate participa orice persoană interesată.
AICI puteți analiza proiectul pentru transformarea fostului liceu de arte.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1866205″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!