Epopeea transformării fostului liceu israelit a început în vara lui 2017. Investitorul este din Cluj și ar fi vrut acolo un bloc de zece etaje, parcare subterană, un hotel, spații pentru cultură și locuințe. Primul proiect a fost însă retras la dezbaterea publică, acum doi ani. Al doilea a fost făcut de alți arhitecți, care au propus ca turnul belvedere să aibă 47 de metri înălțime, iar în subteran să fie trei etaje de parcări.
Temeri pentru catedrală
În septembrie 2018 s-a făcut o dezbatere publică, dar n-a ieșit prea bine și au intervenit inclusiv reprezentanții Mitropoliei Banatului, care se temeau că parcajul subteran ar afecta stabilitatea Catedralei Mitropolitană.
„Știu că sunt mijloace și grupuri de pompaj moderne, dar poate scădea nivelul apei pe întreaga zonă. De aceea am cerut un studiu geo-tehnic aprofundat, pentru că există un anumit risc. Nici noi nu știm, nici ei nu ne pot spune. Acest studiu trebuie făcut în mai multe locuri, pe mai multe sondări, există riscul să fie o tasare inegală a fundațiilor și să avem probleme chiar la catedrală. Scade nivelul pe toată zona și există o argilă care este compactată pe niște pelicule de apă. În momentul în care scazi nivelul apei, o parte din acei piloni de lemn vor putrezi, pentru că nu mai sunt în mediu constant. Sunt peste 10.000 de piloni, deasupra cărora s-a făcut un radier general din beton”, spunea reprezentantul Arhiepiscopiei Timișoara, arhidiaconul Timotei Anișorac.
Detalii, AICI!
Planul Urbanistic Zonal «Mixed-Use – Zona centrală – Construire clădiri cu funcţiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrarea afacerilor, financiar – bancare, comerciale (terţiare), culturale, de turism, servicii (terţiare), parcaj colectiv public şi privat» urmează să intre în atenția consilierilor locali, la mai bine de un an de la dezbatere.
„Se dorește structurarea unei zone mixte, care să permită o mai bună legătură între zonele publice/ administrative aflate în vestul parcelei și cele predominant private/ rezidențiale în zona de est. Zona este văzută ca o dală urbană, ce permite amenajarea, în trei subsoluri, a unei parcări subterane sub tot perimetrul studiat. Excepție fac suprafețele marcate de clădirile fostului Internat al Liceului Israelit/ Inspectorat Școlar Județean și cea a clădirii P+1 din cadrul fostului Liceul Israelit/ Liceu de artă)”, se arată în documentație.
Turnul belvedere, de la 6 etaje în sus
Regimul maxim de înălțime este gândit la 3S+P+6E+Er sau 3S+P+5E+Er, mai exact 26 de metri. Cât despre turnul belvedere, inițial un bloc cu zece etaje, „se dorește amplasarea unui element de signalistică urbană al grupului Sigma, propus de ultimii membri în viață ai grupului”.
„Pentru a crea un punct de belvedere pentru toată zona centrală, acest element poate avea un regim de înălțime de 3S+P+9E (+47m). În cazul în care, în urma expertizei geotehnice, terenul nu permite realizarea unei structuri atât de înalte, se va reduce adâncimea de fundare pentru cele 3 subsoluri (…) și limitarea elementului de signalistică urbană la +26m”, explică arhitecții.
În clădirile ce se vor ridica pot coexista servicii comerciale și sociale, culturale, locuințe colective sau servicii hoteliere, mai scrie în documentație. Pe cel puțin 10% din suprafața terenului, în total 8.365 mp, vor fi făcute spații verzi. Undeva la etajul 1 va fi realizată și o terasă verde.
Trei etaje de parcare în subteran
Sunt prevăzute 450 de locuri de parcare private și câteva pe domeniul public. Pe Bd. C.D. Loga ar urma să fie amenajate 14 locuri de parcare laterale, cinci pentru taxi și două pentru staționare de scurtă durată, iar pe Bd. Mihai Eminescu sunt propuse 12 locuri de parcare laterale și o zonă pentru debarcare rapidă pasageri la hotel cu staționare de maximum cinci minute.
Patru benzi pe 20 Decembrie
Evident, vor fi modernizate și străzile din zonă. Pe str. 20 Decembrie 1989, cea care duce de la Podul Mihai Viteazul spre Liceul MIU, ar trebui să fie patru benzi cu sens dublu, „prin cedarea unei suprafețe din terenul beneficiarului, către domeniul public, (…) înainte de realizarea fluxului de Inel 1 și cu sens unic după realizarea Inelului 1.” Pe bulevardele C.D. Loga și Mihai Eminescu vor fi modificate profilele stradale, pe când str. Patriarh Miron Cristea va avea sens unic dinspre Eminescu spre Loga.
Clădirea fostului liceu de arte a fost vândută de Fundația Caritatea firmei Studium Green din Cluj. Stă goală din 2013, de când a fost mutat Liceul de Arte Plastice, pentru care primăria plătea o chirie lunară de 30.000 de euro. În octombrie 2016, Consiliul Local Timișoara a decis să nu își exercite dreptul de preemțiune asupra celor două imobile de pe Bd. C.D. Loga 3 și Bd. Mihai Eminescu, pentru care Fundația Caritatea cerea 5 milioane de euro.
Articole pe aceeași temă:
Proiectul pentru transformarea Liceului de Arte de langa primarie, desfiintat la dezbaterea publica
Trimite articolul
XCe tiganie
Din anii 90 Ciuhandu ar fi vrut ca pe str. 20 Decembrie 1989, de la intersectia de langa Primaria spre Liceul MIU, sa fie patru benzi dar ciumpalacii de la liceul de Arte nu au vrut sa auda pe motiv ca pierd o sala de clasa. Culmea este ca liceul nici macar era proprietarul spatiului dar primaria platea peste 35.000 euro /luna! Astazi primaria se milogeste de un investitor sa cedeze cateva sute de metri patrati pe a largi bulevardul
Asa foarte bine desfintam solile , le mutam la periferie ca nu avem bani sa facem cladiri noi pentru unitatile de invatamant ( scoli, gradinite ) toate spatiile de invatamant sunt de pe vremea lui Ceausescu . Primaria in 30 de ani de democratie nu a fost capabila sa faca o scoala sau o gradinita NOUA ! Cat despre un turn acolo va fi exact ca nuva in perete . Dar este un teren prea valoros ca rechinii imobiliari sa se multumeasca cu o constructie similara celor din zona . Traiasca democratie de tip TALIBAN care domneste peste orasul condus de tractoristul ROBU
Cum se poate o discutie despre o investitie majora, tocmai in Centru, fara sa fie si primarul implicat? Aflam maine de pe pagina lui de feisbuc.
Dezbaterile lui peste,oricum dicteaza banul,insa parerea mea ca va fi ca “nuca in perete”.Intr-o tara civilizata nici nu ar intra in discutie asemenea lucruri pe cand la noi totul se negociaza..Pacat de vorbe.Halal administratie.
Cică cât permite solul…. Păi depinde ce fundație faci. Dacă faci o fundație cu piloni și piloți forați, poți face o clădire cât vrei de înaltă( așa cum au făcut și cei de la Iulius Mall și ISHO, sau alte clădiri foarte înalte de pe Terra). Dar dacă faci o clădire cu fundație clasică, bazată pe structura solului, atunci da, o faci cât îți permite solul. Dar nu e o obligativitate, că atâta cât îți permite solul, ci e în funcție de ce tip de fundație alegi să faci…
Pentru corupție exista pedepse . Pentru prostie exista ? Câți din cons locali sunt născuți in Timisoara ?
Nu ai inteleg pe dezvoltatori de ce mai insista de vreme ce o data si-au luat cartonas rosu si concluzia dezbaterii publice a fost transanta. Clar sunt interese la mijloc.
Din punct de vedere plastic ce sa mai vorbim. Ce sa caute ansamblul asta intr-un sit istoric? Ansambul ar merge foarte bine langa Iulius Town, pe locul fostei fabrici de betoane de peste drum, acolo s-ar completa perfect, sau pe terenurile fostelor fabrici dezafectate de pe Inelul II, pe axa ISHO-Vivalia-Iulius Town-Fructus-CBC si A.Demetriade-Pictor Zaicu, sunt o droaie de terenuri semi-centrale acolo care se preteaza la astfel de investitii, si unde se contureaza polul de business de care se tot vorbeste Noua Timisoara.
Ce mizerie, gusturi in ton cu blocul comunist din P-ta Operei.
Fiecare primar lasa ceva turnulete in urma…
Ce dracu să vezi in orașul ăsta, țigani, sărăcie și un primar de toata jena, un canal împuțit, multă sărăcie și cam atât.
Din Turnul “Belvedere” al PMT,Robu va privi pe timisoreni si orasul Timisoara si mai de sus ca pana acum…
Sper ca nu veti aproba niciodata o asemenea oribiliciune in centrul orasului!
ARATA FOARTE BINE AM VZ ASA CEVA LA MILANO !
Sa speram ca de la anu nu va mai fi primar individu asta care distruge orasul si hidosenia asta nu va apare in Timisoara.
Da, fix supozitorul ala lipsea din centru.
Minti bolnave.
Biserici de ce nu se mai fac?Este singura cale de hrană pt.sufletele voastre încovoiate de păcatele părinților care au aberat când v-au adus pe lume. Să vă slob ozesc în ceafă.
Robu, bulangiul!Nu îl mai lasă pe Bojin să-l pupe
La Bocsig nu se poate face, domnule primar ? Toți vin să-și bată joc de acest oraș, orașul gunoiului ! Vin, vin și numai vin ! De plecat nu pleacă nimeni . Vă rog, nu vă bateți joc de centrul istoric al orașului !
Ce creiere are Timisoara de azi !!!! Pey in asa hal a ajuns orasul recordurilor???? Pey cu astia si cu gandirea lor nu aveam nizi IN ZIUA DE AZI: TRAMVAI,LUMINA ELECTRICA<etc,etc,etcR!!!!!! Am fi fost DOAR UN SAT cu specific oltenesc !!!! Pey hai sa facem turnul ala 47 de metri IN ADANCIME,IN PAMANT, sa nu-l vada nimeni !!!
Ha-ha-ha! A avut dreptate ala care a zis ca LA CARACAL s-a rasturnat carul cu prosti, dar chiar trecea autobuzul DE TIMISOARA si TOTI S-AU URCAT in el !!!! Auzi, de ce faci turn daca nu e biserica!!! Doamne iarta-i! Si indruma-i pe calea TA, spre JEBEL !!!!
Acest Claudiu Ionescu, un tigan din Arad, arhitectul acestei mizerii face parte din niste combinatii absolut dubioase. Proprietarii acestei aberatii sunt la fel niste oameni cu un trecut dubios legat de servicii si afaceri cu statul
ba nemernicilor nu sunteti in stare sa faceti niste borduri decente pentru oamenii in scaun rulant si visati turnuri belvedere si alte cacaturi????? HAI SICTIR
Nu inteleg ce urmareste dezvoltatorul sa construiasca taman in zona 0 a orasului. Sa eclipseze centrul istoric, celelalte obiective si monumente istorice din zona? Peste tot in Europa, obiectivele de genul se construiesc in zona semi-centrala a orasului si se grupeaza intr-un district de business (Canary Wharf, La Defense, City of London) ca sa dau doar cateva exemple. Timisoara are aceasta sansa unica in tara, un district nou fiind preconizat pe axa ISHO-Iulius-Fructus-Finante-CBC, acolo ar veni perfect.
arhitectul sef al orasului, fantomas-city-managerul Kristof, si academicianul-tractorist Lae de Bocsig daca aproba aceasta monstruozitate de arhitectura intr-o zona istorica in alta tara ar ajunge la bulau. In Romania prostia si banul conteaza in detrimentul istoriei unui oras
Pasaje subterane ( pietonale ), de ce nu se construiesc ? Nu există utilaje? Cu câte procete poate să crească calitatea vieții ?