Potrivit viceprimarului Cosmin Tabără, Fabrica „1 Iunie”, cea care deține de aproape 50 de ani Turnul de Apă din cartierul Fabric, ar dori să renunțe la dreptul de administrarea acestuia și să îl radieze din Evidențele Fiscale.
„Fabrica «1 Iunie» ne anunță acum, prin adresa 474/09.10.2023, că renunță la dreptul de administrare și că solicită radierea din evidența Direcției Fiscale. Prin urmare, Primăria Municipiului Timișoara trebuie să continue toate demersurile necesare pentru obținerea proprietății depline a acestui monument istoric. Știu că acest lucru nu e posibil a se rezolva peste noapte! Dar eu personal mă angajez să sprijin toate măsurile ce se impun pentru preluarea acestui obiectiv în patrimoniul Timișoarei”, spune Tabără, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Proceduri demarate în urmă cu doi ani
Cu ocazia postării sale, viceprimarul Cosmin Tabără prezintă și povestea drepturilor de proprietate asupra turnului de apă. Deși aceasta este ceva mai încâlcită, de cel puțin doi ani se fac încercări de readucere a acestuia în patrimoniul public.
„În urmă cu mai bine de doi ani am demarat procedurile privind readucerea Turnului de Apă, situat pe strada Samuil Micu nr. 16 din Timișoara, în patrimoniul orașului. Terenul pe care acesta a fost construit aparține Timișoarei din anul 2012. Turnul a aparținut patrimoniului Timișoarei încă de la darea în folosință, în anul 1914. Imobilul este trecut în patrimoniul statutului român în anul 1969, multe documente lipsind din arhive. În anul 1974, statul român dă dreptul de administrare Muzeului Banatului, care renunță la acest drept după un an. Administrarea acestuia este preluată de către Fabrica de Tricotaje ”1 Iunie”, care e păstrat până astăzi, deși aceasta a intrat în faliment, iar procedura este aproape de finalizare.
În repetate rânduri, am solicitat Ministerului Finanțelor trecerea turnului în proprietatea orașului și, imediat, pornirea procedurilor pentru reabilitarea acestuia.
Din nefericire, Turnul de Apă nu figurează în evidențele statului român, nefiind niciodată completat formularul P4000. În urma presiunilor, la care nu am renunțat, chiar dacă primarul mi-a luat atribuțiile în ceea ce privește Direcția de Patrimoniu, am continuat să fac demersuri pentru salvarea acestui monument istoric”, spune, mai precis, Tabără.
Trimite articolul
XFelicitari USR! sclavetii uslșușugraur sa taca din gura ca nu au niciun merit!
Nu vor sa-l cumpere vecinii de peste drum (in ambele directii)? Ei se dau in vant dupa turnuri.