Despre reabilitarea Turnului de Apă din Iosefin se vorbește de ceva timp. Simbolul cartierului va fi renovat cu bani norvegieni, grație unui proiect câștigat de Asociația Prin Banat și Primăria Timișoara. Municipalitatea se ocupă de lucrări, iar cei de la asociație de partea culturală. Miercuri, 7 aprilie, a fost lansat proiectul „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural Turn de Apă, Iosefin”. Castelul a fost văzut pentru prima dată în interior și de primarul Dominic Fritz.
„Sunt foarte impresionat de cum au reușit strămoșii noștri să construiască ceva ce avea o utilitate foarte clară, totuși cu o estetică și o frumusețe aparte și mi-aș dori ca, și în ziua de azi, poate, unii să ia lecții de la arhitecții de atunci. Acest turn este efectiv gol. Pe trei nivele vor fi platforme. Proiectul face parte din strategia de reconversie a spațiilor industriale din Timișoara pentru cultură, de a pune la dispoziția comunității spațiile nefolosite din Timișoara. Mă bucur că acest proiect va fi gata fix când vom fi Capitală Culturală a Europei în 2023. Acum așteptăm proiectul tehnic, apoi vom da drumul la licitația de execuție. Probabil în toamnă vom putea să începem execuția, iar apoi ne așteptăm ca la finalul anului viitor să putem deschide acest turn”, a declarat edilul-șef.
Așadar, potrivit primarului, de îndată ce proiectul tehnic va ajunge la primărie va putea fi pornită licitația pentru execuție. La documentație se lucrează încă din septembrie 2019, când a fost semnat contractul pentru DALI + PT. Proiectul este întocmit de SC Studio Unu de Arhitectură SRL din Timișoara, cu subcontractanții Path’s Rout SRL și Expert SRL, în baza unui contract de aproape 160.000 de lei cu tot cu TVA. Ar fi trebuit predat primăriei în 120 de zile, iar DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție – n.r.) a fost aprobată în consiliul local încă din noiembrie 2019.
În luna iunie a anului trecut, proiectul a fost declarat câștigător prin programul Ro Cultura, finanțat din granturi norvegiene. Potrivit PMT, contractul de finanțare a fost semnat în 30 septembrie 2020.
Cafenea la intrare și spațiu de belvedere
Din punct de vedere structural, turnul este într-o condiție foarte bună și vor fi realizate lucrări de reabilitare a finisajelor. Cea mai mare modificare este introducerea unui lift în interior. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton și o copertină. În interior vor fi amenajate o cafenea, o sală de expoziții, un spațiu foaier, o sală pentru activități culturale și un punct de belvedere.
„Lucrările, realizate de Primăria Municipiului Timișoara, vor consta în restaurarea scărilor și balustradelor, se va păstra rezervorul 1 integral și se va amplasa un planșeu metalic în interior (spațiu foaier), se va păstra rezervorul 2, dar se vor realiza în el goluri pentru lumină (sală pentru activități culturale), se vor realiza scări interioare noi, se vor înlocui tâmplăriile exterioare, se va înlocui ușa de acces metalică cu una de sticlă, se vor aplica tehnici de curățare adaptate finisajelor existente cărămidă aparenta/beton, se vor realiza noi finisaje interioare”, explică reprezentanții primăriei.
Ce se va întâmpla în Castelul de Apă
Lucrările ar trebui să fie gata în 15 luni, cu estimarea august 2021 – octombrie 2022, după care turnul va fi preluat de Asociația Prin Banat, care a plănuit 120 de programe cu scop educativ și de informare pentru reanimarea cartierului Iosefin.
„Reabilitarea și reactivarea Turnului de Apă o vom face printr-o serie de activități educative, culturale și informative. După cum știm, locurile pentru artă și cultură în afara Cetății sunt limitate, iar prin acest proiect ne dorim să animăm Turnul de Apă împreună cu întreg cartierul Iosefin, care are o bogată moștenire istorică și culturală”, a spus Oana Pâslaru de la Asociația „Prin Banat”.
Pe perioada lucrărilor vor fi tururi și vizite de șantier pentru studenții de la facultățile de profil, pentru a observa procedurile și tehnicile din cadrul procesului de restaurare. Se va face și un eveniment de proiecții 3D pe monumentul istoric. Vor fi realizate sesiuni de cercetare care se vor concretiza într-o expoziție permanentă dedicată monumentului, în expoziții temporare și se va realiza un model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere.
Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara și Asociația Prin Banat, în perioada octombrie 2020 – februarie 2024. Valoarea totală a acestuia este de 10.921.581 lei, din care 7.358.432 lei sunt bani nerambursabili, 1.298.546 lei de la bugetul de stat și 2.164.546 lei de la Primăria Timișoara. Durata proiectului este de 41 de luni, cu termen limită stabilit la 29 februarie 2024.
Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.
Citiți principiile noastre de moderare aici!