Turnul de apă din Iosefin are proiectant încă din luna iulie, primarul Nicolae Robu anunțând încă de atunci că în scurt timp va fi semnat contractul. Iată că abia la jumătatea lunii septembrie s-a reușit acest lucru, urmând ca abia la jumătatea lunii ianuarie să avem toată documentația gata și pregătită pentru licitația de execuție.
Firma din Timișoara trebuie să întocmească documentația tehnico-economică, DALI+PT, pentru „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin, str. Gh. Barițiu”. Aceeași firmă va asigura asistența tehnică de specialitate pe perioada de punere în practică a soluției cu care a fost desemnat câștigător în urma organizării, de către Municipiul Timișoara, a concursului de soluții. Practic, va trebui să fie la dispoziția viitorului constructor.
Valoarea contractului semnat în 17 septembrie cu primăria este de 159.888 lei cu TVA, echivalentul a aproape 34.000 de euro. Întreaga documentație trebuie să ajungă la primărie în cel mult 120 de zile de la semnarea ordinului de începere. Pentru DALI, inclusiv avize și studii, este nevoie de 60 de zile, abia în etapa a doua trecându-se la elaborarea PT și a caietului de sarcini pentru lucrările de execuție, care mai necesită alte 60 de zile.
Studio Unu de Arhitectură nu lucrează singur, ci cu specialiști de la Path s Rout SRL și Expert SRL, pe care i-a subcontractat pentru lucrare. Societatea a fost înființată în 2018 și are sediul pe str. Gheorghe Doja, iar anul trecut avea un singur angajat.
Vă reamintim, municipalitatea a lansat anul acesta primul concurs de soluții din istoria orașului, pentru refacerea turnului de apă din Iosefin și transformarea acestuia într-un centru cultural. Edilul-șef spune că va fi gata până în 2021, când Timișoara este Capitală Culturală Europeană, deși este mult de lucru, iar construcția are nevoie și de consolidări.
„Va fi un centru cultural foarte frumos, avem niște imagini, care reprezintă poze făcute cu telefonul de pe planșe, că nu avem în format electronic. Probabil că săptămâna viitoare vom semna contractul și atunci vom da toate detaliile. Trebuie să-l terminăm, facem toate eforturile să terminăm amenajarea până în 2021. Va fi nevoie, am înțeles, și de o anumită intervenție de consolidare, dar asta se va vedea cu ocazia elaborării documentațiilor, când vor face și expertize sau analize. Vom face tot ce spun specialiștii”, a mai explicat Robu.
Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.
Articole pe aceeași temă:
Turnul de apă din Iosefin are proiectant, o firmă din Timișoara
Trimite articolul
XDe vreo 10 ani,in fiecare an tot cu un pas mai aproape e, banuiesc ca pana la destinatie sunt vreo 100km
ceia ce nu stiti ieste ca an acest turn se afla o poarta intergalactica secreta ieu am fost acolo cand ieram mai mic si am vazut cu ochi mei doar cine nu are ochi nu poate sa creada sau sa anteleaga
frumy xo
Nu înseamna ca INTENTIA devine si REALITATE. Adica daca botezam turnul “centru cultural”, nu înseamna ca va fi fi asa ceva. Depinde daca va fi adoptat în mod firesc de cetateni. In primul rând nu poate fi “centru” caci nu este localizat în centru, apoi nu poate fi “centru cultural” caci aceasta denumire presupune nu un singur obiect (turnul) ci un conglomerat de activitati care, desigur, nu pot avea loc toate în vârful unui turn de apa. Deci, pastrati articolul si mai vorbim petse 2-3 ani.
o zona plina de sobolani,mucegai,igrasie,noroi
Primare, hai sa facem un centru polifunctional, ca tot ai idei nenumarate: sapa mai adanc si faci statie de metrou si parcare subterana, imprejur fantana cantatoare, de la mijloc faci un pod care se prelungeste cu pasarela Gelu pe care vrei sa o renovezi cu 12 milioane €, iar sus, la ultimul nivel, faci maternitate. Si nu uita de semafoare inteligente, cat mai multe. Cu putina grija in curte mai ramane putin loc sa parchezi cele 4 vaporase nefolosite pe care ai dat de-a moaca mai bine de 1.000.000€ (2 milioane pentru 7 buc.). Si pe acoperis neparat palmieri la ciubar printre care te plimbi cu trotineta electrice in timp ce inca se lucreaza la santier, dar ai grija sa nu cazi. Sau mai bine n-ai grija…
Bolovan de ” calculatorist” – cum s-a autointitulat. Daca avea vreo cat de mica legatura cu cultura se facea de mult din bani europeni……
Turn de apa sa fie centru cultural? Voi ce fumati? Buey Turnu ala e oribil. Misuna sobolanii mari cit gaina.
Se aduna acolo toti bozgorii sa plinga pe Veresztoy Attilla.