Ministerul Culturii a publicat lista proiectelor câștigătoare în cadrul programului Ro Cultura, finanțat din granturi norvegiene. În cadrul apelului au fost depuse 27 de cereri de finanțare, în valoare de 43 de milioane de euro, 17 dintre acestea, printre care și cel depus de Primăria Timișoara, primind finanțare. Valoarea finanțării este de 8,7 milioane de lei (1,8 milioane de euro), exact cât sperau reprezentanții municipalității să primească.
După transformare, conform proiectului, turnul va avea un „lanternou/ spațiu de belvedere” de 16,1 mp, la o înălțime de 45,5 metri, un spațiu de evenimente culturale de 175,9 mp, aflat la 34,5 metri înălțime, o terasă înierbată la cota 1,3 metri, precum și un ascensor panoramic.
„Unul dintre obiectivele propuse prin intermediul CEaC este să transformăm Turnul de apă din Iosefin, parte din patrimoniul național, într-un loc în care oamenii completează în mod activ infrastructura care trebuie să fie una deschisă, cuprinzătoare și să radieze de vitalitate. Intervenţia vizează crearea unui concept unitar-complementar între spaţiul multifuncţional neconventional – evenimente/ activităţi expoziţionale şi culturale şi baza turnului unde se propune un aparat de intrare cu zona de expunere secundară şi integrarea unei funcţiuni de alimentaţie publică/ (servicii) care provoacă remodelarea terenului; un complex care să reprezinte un pol de atracţie comunitar şi turistic”, se arată în proiectul de hotărâre.
Teoretic, primăria ar trebui acum să pornească o licitație pentru găsirea unui constructor, iar lucrările ar trebui să înceapă în acest an.
Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.
Pe lista de rezervă a programului Ro Cultura se află și un alt obiectiv important din județul Timiș, mai exact reabilitarea Conacului Mocioni de la Foeni. Lucrarea este estimată la tot la 8,8 milioane de lei, însă nu a întrunit punctajul necesar în prima fază și ar putea fi finanțată doar dacă vreun alt proiect câștigător nu va fi realizat.
Articole pe aceeași temă:
Turnul de apă din Iosefin, un pas mai aproape să devină centru cultural. Începe proiectarea
Trimite articolul
XTzeapa marca a la Robu, cu 1.8 mil euro mai facea 4 turnuri de la zero, are de platit multi judecatori si procurori robu asta ca sa scape de DNA, numa cu sume din astea fabuluase poate scapa
Faceti ceva si cu blocurile de gardoniere de langa turn, ca arata a ghetou
Superr in sfârșit ceva și poate în banii ăștia includ și ce ziceați voi parcare și etc baftaa !!!
Norvegia nu este in UE ! Germania este dar nu da…….Franta este dar nu da……..Olanda este in UE, nu da dar ia cu sacul!…..Suedia este in UE, nu da, nu ia dar e pe mana cu interesul olandei si Germaniei..asta este UE ! Cine a fost in Norvegia nu a vazut fantani cantatoare si Ferarri parcat in parcuri, nu a vazut Primar imbracat cu costum de 4.000 de euro, nu a vazut nunti cu 700 de invitati si SIGUR nu a vazut atata mizerie !
“să transformăm Turnul de apă din Iosefin, parte din patrimoniul național, într-un loc în care oamenii completează în mod activ infrastructura care trebuie să fie una deschisă, cuprinzătoare și să radieze de vitalitate. Intervenţia vizează crearea unui concept unitar-complementar între spaţiul multifuncţional neconventional – evenimente/ activităţi expoziţionale şi culturale şi baza turnului unde se propune un aparat de intrare cu zona de expunere secundară şi integrarea unei funcţiuni de alimentaţie publică/ (servicii) care provoacă remodelarea terenului” – câtă prostituţie intelectuală pot debita sateliţii abonaţi la baii publici …
Deci, cae va fii utilitatea practică desservită de această investiţie ?!
Cand vine ziua cand Romania va acorda bani pt proiecte similare altor tari mai sarace?
Si cu fauna din zona ce facem? Ca e asa de colorata, se si vede, se si aude si miroase astfel incat ma indoiesc ca va atrage prea multi vizitatori.