„Finalizat în 1914, după un proiect semnat János Lenarduzzi și Richárd Sabathiel, Turnul de apă din Iosefin, cu cele două rezervoare ale sale, este una dintre cele mai ingenioase construcții de acest gen. De mai bine de șase decenii însă, el n-a mai fost folosit în scopul pentru care a fost ridicat. Acum a intrat în șantier, pregătindu-se pentru un nou capitol.
Centrul Cultural Castelul de Apă va concentra în jurul său energiile creative ale cartierului Iosefin, asupra căruia va oferi și cea mai frumoasă perspectivă. Și, pentru că, din punct de vedere tehnic, o astfel de construcție este spectaculoasă, invităm studenții de la Arhitectură, Construcții, Istorie și nu numai să vină în vizită pe șantierul deschis încă din toamna anului trecut”, sună invitația celor de la Prin Banat.
Primul tur va avea loc pe 10 februarie, de la ora 11:45. Studenții se pot înscrie prin completarea unui formular. Vizitele fac parte din calendarul de activități al proiectului „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin”, iar organizatorii spun că aceasta este doar prima dintr-o serie care se va întinde pe toată durata lucrărilor.
„Vor fi grupuri de cel mult 20 de persoane, iar echipamentul de protecție va fi asigurat de noi. Coordonatorul tururilor este inginerul Cornel Farcaș, care va răspunde întrebărilor voastre”, mai transmit organizatorii.
În interiorul turnului vor fi amenajate o cafenea, o sală de expoziții, un spațiu foaier, o sală pentru activități culturale și un punct de belvedere. La finalul reabilitării, turnul va ajunge în administrarea Asociației prin Banat, care a pus la cale 120 de programe cu scop educativ și de informare pentru reanimarea întregului cartier. Proiectul are finanțare prin Granturile SEE 2014-2021 din Programul Ro-Cultura și este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara și Asociația Prin Banat, în perioada octombrie 2020 – februarie 2024.
Valoarea contractului de execuție este de 7,59 de milioane de lei, iar durata lucrărilor este de 15 luni.
Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. S-a făcut după planurile inginerilor Janos Lenarduzzi și Richard Sabathiel, contrasemnate de Stan Vidrighin, care era inginer-șef al Timișoarei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.
Pe aceeași temă:
FOTO. Stadiul lucrărilor la Turnul de Apă din Iosefin se apropie de 10%
Trimite articolul
XTururi ghidate pentru studenți pe șantierul de la Turnul de Apă din Iosefin.Dragi studenti va invitam sa vizionati in sistem panoramic de sus cum arata orasul Timisoara in numai 1,5 ani de cand am reusit sa “”FRAIERIM”” locuitori sa ne voteze.In aceasta scurta perioada am reusit sa transformam orasul in halda de gunoi,se poate vedea or unde va uitati,am transformat orasul in frigider de mare capacitate sa nu se strice locuitori,am lasat santiere in paragina cu termene de finalizare cand vor fi gata,am mostenit de la greaua mostenire tramvaiele astea BOZANCAIA pe care nu le putem pune in circulatie ca nu avem stati pentru ele.Am facut numai si numai proiecte magnifice dar nu le prezentam ca ne fura alti ideile noastre sclipitoare.Mai imi trebuie 2 mandate si imi cumpar castelul PELES ca in anul asta am reusit sa imi cumpar numai o VILA MODESTA de 320000 de euro