„Filiala din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România are aproape 250 de membri şi momentan de la Primărie avem în chirie vreo 28 de spaţii. Vă daţi seama, deci, că avem mare nevoie de ateliere, mai ales că în urma retrocedărilor şi din alte motive am pierdut multe spaţii care nu au mai fost înlocuite cu nimic.
În aceste condiţii, evident că orice soluţii acceptabile, orice idei rezonabile, sunt în asentimentul nostru. Mai ales că, existând la Timişoara Facultatea de Arte, o instituţie academică prestigioasă, numărul artiştilor este într-o îmbucurătoare creştere. Vreau să subliniez că şi la Cluj, spre exemplu, nu există doar Fabrica de Pensule, realizată într-o hală industrială. Acolo un bloc întreg, fost cămin pentru nefamilişti, a fost transformat în ateliere de creaţie şi oferit UAP. Cred că şi la Timişoara ar fi posibilă realizarea unui astfel de proiect, transformarea unui bloc de foste locuinţe de nefamilişti sua a unei cazarme dezafectate sau altor spaţii în ateliere pentru artişti. Şi, evident, nu este obligatoriu ca aceste ateliere să fie acordate pe termen nelimitat unui artist.
În Austria, de pildă, la Viena şi în alte oraşe, aproape toţi absolvenţii primesc, de la municipalitate, sub formă de bursă, ateliere pentru primii 3 ani, apoi se face o selecţie pe criterii valorice şi artistului i se poate prelungi dreptul de a folosi gratuit atelierul pentru o perioada care nu va depăşi 9 ani, apoi deja trebuie să se descurce. Noi am făcut numeroase demersuri la Primărie, în ultimii ani, pentru a propune şi a găsi împreună soluţii pentru această problemă a atelierelor de creaţie. Fostul primar chiar a venit cu ideea că unele puncte de termoficare, scoase din uz, ar putea fi realocate ca ateliere şi chiar s-au găsit 3-4 artişti dispuşi să investească câteva mii de euro pentru a-şi amenaja ateliere, dar apoi discuţia cu primăria nu s-a mai concretizat în vreun fel.
Oricum, vreau să subliniez că în multe oraşe din România, inclusiv la Arad, la Sibiu, Deva şi Baia Mare, spaţiile pentru ateliere şi, mai ales, pentru galeriile de artă ale UAP sunt oferite de municipalitate cu chirie zero. Ideea de a impune tarife care să ajungă la nivelul chiriilor unor apartamente de pe piaţa privată este absurdă, pentru că atunci nu mai putem vorbi de susţinerea artei. Între Primărie şi UAP nu pot exista relaţii de afaceri, ci de susţinere, pentru promovarea artei contemporane şi a culturii. Rămânem deci deschişi dialogului şi soluţiilor aplicabile, în interesul artiştilor şi comunităţii”, a declarat, pentru www.tion.ro, Ioan Szekernyes, preşedintele UAP Timişoara.
S.P.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!