Știind de existența acestui serviciu în Europa și în alte țări din lume, oamenii l-au căutat prin intermediul aplicației de pe telefon, la Timișoara, de 3.000 de ori în ultimele șase luni. De acum însă îl vor găsi și în urbea de pe Bega. Serviciul Uber este disponibil și în Timișoara începând de miercuri, de la ora 13:00. Toți timișorenii care nu au încercat Uber până acum vor beneficia de o primă cursă gratuită, în limita a 30 de lei, dacă își fac un cont pe Uber.com/App și introduc în aplicație codul TIMISOARA. Uber este aplicația de ridesharing care pune în legătură pasageri cu cei mai apropiați șoferi parteneri care vor să împartă o cursă cu mașina lor personală.
Comanda mașinii se face prin intermediul aplicației Uber, iar bacșișul se elimină din ecuație. Plata se face electronic, prin aplicație, fără numerar și fără bacșis. După fiecare cursă, utilizatorii au acces online la factura fiscală.
Iată ce trebuie să faci pentru a folosi Uber:
● Descarcă aplicația Uber de pe iOS App Store sau Google Play Store.
● Cu Uber nu ai nevoie de numerar. Fă-ți cont și înregistrează un card bancar.
● Deschide aplicația, alege locul de pornire și vezi pe hartă cum Uber-ul tău vine spre tine, în timp real.
● La destinație nu mai e nevoie de altceva. Plata se face electronic, prin aplicație, și nu trebuie să lași bacșiș.
● Imediat după, vei primi pe email un sumar al cursei – suma, distanța, traseul, cine te-a dus la destinație. De asemenea, facturile fiscale pot fi accesate intrând în contul tău pe riders.uber.com/mytrips (click pe cursă, click pe vezi detalii și apoi descarcă factură ).
Tarifele în Timișoara: tariful de bază pe kilometru este 1,75 lei, iar pe minut 0,3 lei. Tariful minim este de 7 lei, iar tariful de anulare (dacă pasagerul anulează cursa după 5 minute) este de 6 lei.
Astfel, o cursă de la Gara de Nord până în Piața Unirii va fi de aproximativ 9 lei, în condiții de trafic normal.
Primul timișorean care a încercat serviciul este Stefan Szakal, antreprenor local care a pus bazele mai multor afaceri în domeniul industriilor creative, printre care X3 și [e-spres-oh]. Este și membru fondator și președinte al Asociației Ctrl-D, prin intermediul căreia derulează mai multe proiecte cum ar fi estudent.ro – platformă de cursuri pentru elevi de liceu, sau conferințe în domeniul educației și carierei.
“Era și timpul. Timișoara avea nevoie de încă o alternativă. Uber e un serviciu pe care îl folosesc mult atunci când sunt în străinătate. L-am folosit în Statele Unite, în Londra, în Paris sau în Viena. Ca turist, îl folosesc cu plăcere pentru că știu înainte, cu aproximație, cât am de plătit, sunt mereu pe hartă și nu îmi trebuie numerar. Mă bucur că acum îl pot folosi și acasă”.
Cursele cu Uber nu sunt anonime, întrucât atât pasagerii, cât și șoferii parteneri sunt înregistrați pe platformă. În plus, pasagerii știu mereu unde se află pe hartă și dacă sunt pe ruta corectă sau nu. Uber are de asemenea o echipă care răspunde 24/7 în cazul unor incidente.
Toți șoferii parteneri colaborează cu Uber prin intermediul unor entități fiscale (companii înregistrate sau PFA) și trec printr-o verificare menită să asigure siguranța serviciului. Șoferii care își doresc să devină micro-antreprenori și să câștige venituri suplimentare conducând propria mașină sunt invitați să se înregistreze și să devină parteneri pe Uber.com.
Compania Uber a fost fondată în 2009 în Statele Unite ale Americii, cu scopul a rezolva o problema simplă – cum poți comanda o cursă la atingerea unui buton. Din februarie 2015, Uber este şi în România, în Bucureşti și, din 2016 și la Cluj, Brașov și Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!